időjárás 15°C Amália 2022. október 7.
logo

Második otthonuknak érzik Zircet a kárpátaljai derceniek

Forrás: Országszerte
2022.09.23. 16:39
borítókép

A két város kapcsolatait eleinte kórusok, vegyeskarok, kulturális csoportok, azok tagjainak barátságai alapozták meg.

Zirc erdélyi és kárpátaljai testvértelepülési kapcsolatait ápolja a több mint húsz esztendeje megalakult Erdélyi Baráti Kör Egyesület. Idén is fogadott Barótról és Dercenből érkezett csoportokat, táncosokat, ám tevékenysége a cserekapcsolatokon és a hagyományok őrzésén ma már jóval túlmutat.

A székelyföldi Barót Erdővidék központjában található, hasonlóképp Zirchez, hegyvidékes területen van és bányászati hagyományokkal rendelkezik. 

A két város kapcsolatait eleinte kórusok, vegyeskarok, kulturális csoportok, azok tagjainak barátságai alapozták meg. Idén is érkeztek a bakonyi városba barótiak. 

 

A kárpátaljai faluval, Dercennel ugyanilyen a viszony – idézte fel a kezdeteket az Erdélyi Baráti Kör Egyesület aktív tagja, Sztana Éva. Civil szervezetek közös jótékony akcióin, városi rendezvényeken rendre találkozhatunk vele, akárcsak tagtársaival. Önkéntesen végzett munkájuk, áldozatvállalásuk, minden szavukból, tettükből érezhető kedvességük teszi igazán otthonossá lakhelyüket, az ide érkezőknek is.

 

Az idén először megtartott zirci Kulturális Stelázsi több napos programsorozatához többek között azzal járultak hozzá, hogy vendégül látták a baróti táncosokat és a derceni Gyöngyösbokréta Néptánccsoport fiatal tagjait, akik együtt énekeltek, táncoltak a helyiekkel, többször felléptek. A diákoknak emellett kirándulásokat szerveztek a házigazdák. 

 

Korolovics Valéria, a kárpátaljai tánccsoport vezetője lapunknak elmondta, a gyerekek hálásak az önfeledt napokért, már második otthonuknak tartják Zircet, a nagyszerű szervezés, a szeretet folytán, ami az Erdélyi Baráti Kör Egyesületnek köszönhető. A szervezet kormányzati segítség, a Nemzeti Együttműködési Alap civileket támogató forrásai révén tud több programot megvalósítani, a jövőben is ezekben a pályázati lehetőségekben bízik.

 

Az eredeti cikk IDE kattintva érhető el.
Borítókép: A derceni Gyöngyösbokréta Néptánccsoport tagjai (Fotó: Rimányi Zita / Veszprémi Napló)