időjárás 2°C Taksony 2022. november 29.
logo

Megyerikum lett a kónyi verbunk Győr-Moson-Sporon megyében

Forrás: Országszerte
2022.09.27. 14:01
borítókép

Felvették a megyei értéktárba, azaz megyerikum lett a kónyi verbunk.

 Az 1920-as évek óta ismert körtáncot a helyi Kulturális és Hagyományőrző Egyesület táncosai mutatják be rendszeresen. A verbunk a helyi identitás meghatározó eleme – írja a Győr-Moson-Sopron megyei hírportál, a kisalfold.hu.
Régi hagyománya a kónyiaknak a verbunk, azaz a férfikörtánc. A közelmúltban a megyei értéktárba is felvételt nyert a tánc, megyerikum lett. Kiss Miklós, a kónyi Hagyományőrző és Kulturális Egyesület elnöke, a verbunkos hejlegénye büszke a felvételre és büszkén gondol azokra az őseikre is, akik megőrizték és számukra továbbadták az ősi lépéseket. A helyi hírportál munkatársainak is bemutatta táncukat.

A kónyi verbunkról írásban Réthei Prikkel Marián bencés szerzetes, etnográfus, filológus, néptánckutató emlékezett meg 1924-ben. Búcsúi bemutató táncként említi leírásában. Azt is tudjuk, hogy a verbunk az 1920-as években országjáró körútra „indult” és a kónyi legények több településen is bemutatták. Táncunk templomunk Szent Mihály-napi búcsújához kapcsolódott elsősorban

 – fogalmazott Kiss Miklós.

A kónyi verbunk a kisalföldi körverbunk egy típusa. Szigorúan szabályozott felépítéssel és egységes előadásmóddal rendelkezik. A második világháború után is fennmaradt, igaz, egyszerűsített formában és nem a templomi búcsúhoz kötötték, hanem május elsejéhez. Változást a rendszerváltás hozott, illetve 2018, amikor megalakult a hagyományőrző egyesület. Ma már a búcsúi nagymise után ismét a templom előtt járják a legények az ősi táncot. Sőt, néhány éve az egyesület szervezésében akkor rendezik meg a verbunktalálkozót is.

Az eredeti cikk IDE kattintva érhető el.

Borítókép: A kónyi legények a búcsúi nagymise után járják el a verbunkot a templom előtti téren (Fotó: Kisalfold/Mediaworks)