időjárás 3°C Mária 2022. december 8.
logo

Tucatnyi online szakkörön tanulják a hagyományt Somogyban

Forrás: Országszerte
2022.11.17. 16:47
borítókép

Megyeszerte közel száz település csatlakozott A Szakkörhöz, a Nemzeti Művelődési Intézet tudásmegosztó online felületén hozzáférhető programhoz.

A Népművészeti Egyesületek Szövetségének segítségével a programban részt vevők hagyományos népi kézműves technikákat sajátíthatnak el közművelődési szakemberek segítségével. A program célja, hogy segítő kezet nyújtson mindazoknak, akik területileg – akár mozgásuk korlátozottsága, akár a távolságok miatt – nem érnek el tevékenységi formákat, és azoknak is, akik bátortalanabbak a közösségi aktivitások terén.

 

– Október közepe óta zajlanak a foglalkozások a megye különböző pontjain – mondta el Lovász Henrietta, a Nemzeti Művelődési Intézet Somogy megyei igazgatója. – Tizennégyféle szakkörre lehetett jelentkezni. Többnyire közművelődési szakemberek vezetik a szakköröket, melyek közt a gyöngyfűzés, mézeskalács-készítés, nemezelés, kosárfonás, hímzés, makramézás, de például az éremgyűjtés és a csipkeverés is szerepel. Egy online bemutató filmen keresztül sajátíthatják el a résztvevők a munkafolyamatot, majd az általunk biztosított anyagokból készülnek a munkadarabok – tette hozzá Lovász Henrietta. 

 

A húszalkalmas program végén egy kiállítás nyílik a munkákból. 

 

A megyei igazgató kiemelte a ságvári és a kisberényi szakkörösök tevékenységét, akik talán a legaktívabbak. 

– Igyekszünk minden lehetőséggel élni, ami a közösség javára válik – mondta el lapunknak Szalai Zsanett, az alig kétszáz lelkes Kisberény közművelődési referense. 

– Tavaly a nemezelést választottuk, idén a vesszőfonással és a makramézással ismerkednek a jelentkezők. A helyi önkormányzat épületében jövünk össze hétről hétre, ahol egyre szebb tárgyak készülnek. Az különösen szívmelengető számomra, hogy olyan résztvevői is vannak a csoportnak, akik más közösségi rendezvényeken nem szoktak részt venni. Úgy gondolom, hogy ezeken az alkalmakon a kikapcsolódás, a közös nevetés és beszélgetés néha fontosabb, mint az alkotás öröme – tette hozzá a szakember, aki a makramézás mellett a vesszőfonás technikáját is megismerteti az érdeklődőkkel. 

 

– Egy tolna megyei szakembertől sajátítottam el a kosárfonást, hogy biztosabban fogjak hozzá a szakkör vezetéséhez – tette hozzá a kisberényi szakkörvezető. 

Az online bemutató alapján ugyan sok minden megtanulható, de gyakorlatot így nem szerezhetünk, és ez fontos ahhoz, hogy a szakma minden csínját-bínját elsajátíthassuk. 

Ságváron csuhéfonás, makramézás várja az érdeklődőket Bódis Violetta vezetésével. 

– Azt látom, hogy újra reneszánszukat élik a kézműves dolgok, ezért is választottuk a makramé- és a csuhészakkört – mondta Bódis Violetta. 

– A csoportban a fiatalok mellett idősebbek is tevékenykednek, köztük több pedagógus, akik remélhetőleg tovább ápolják majd a hagyományokat, s népszerűsítik a különféle technikákat a gyerekek körében – mondta el a ságvári szakkörvezető, aki hozzátette, hogy az online bemutatóanyagok mellé néha szükség lenne olyan jelenléti szakemberre is, aki több gyakorlati ismeretet is át tud adni.

 

Az eredeti cikk IDE kattintva érhető el.
Borítókép: Online szakkör (Fotó: Sonline)