Titkosítás érkezik a videohívásokkal foglalkozó applikációba

Egy ideig csak technikai előzetes formában lesz elérhető a funkció.

Forrás: origo.hu2020. 10. 16. 19:24
null
Forrás: Pexels
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A tavasszal még szinte ismeretlen Zoom teljesen váratlan helyzetbe került a hirtelen rászakadt több millió felhasználó miatt, a fejlesztési ütemtervét is újra kellett gondolnia a kiszolgálásuk érdekében. A hirtelen népszerűség ráadásul a biztonsági kutatók figyelmét is felkeltette, némi vizsgálódást követően pedig megállapították, hogy félrevezetőek voltak a szolgáltatás adattitkosítással kapcsolatos állításai. Szükséges lépés tehát a titkosítás.

Fotó: Pexels

A probléma megoldása érdekében a Zoom ígéretet tett arra, hogy elérhetővé teszi a végponttól végpontig tartó titkosítás lehetőségét a felhasználói számára, ezzel pontot téve az ügy végére. Ez azt jelenti, hogy nem pusztán titkosított adatkapcsolatot használ majd a kép és a hang továbbításakor, de magát a videofolyamot is külön titkosítja a résztvevők eszközein, mielőtt az továbbításra kerülne az interneten.

Fotó: Pexels

A Zoom szerint a titkosítási lehetőség a jövő héten válik majd elérhetővé az ingyenes és a fizetős felhasználók számára, de az első időszakban technikai előzetes formában, azaz a csevegőszobákat készítők a saját felelősségükre aktiválhatják, nem garantált a tökéletes működése. További limitáció, hogy a végponttól végpontig titkosítást használó Zoom-szobák maximum 200 résztvevősek lehetnek.

A járvány nyertese lett a Zoom

Hatalmasat nőtt a Zoom árbevétele és nyeresége, miután a cég fő terméke, a sok résztvevős videóbeszélgetés-alkalmazás az iskolai távoktatás és az otthoni munka időszakában alapvető kommunikációs eszköz lett. A Zoom árbevétele egy év alatt négy és félszeresére nőtt, részvénye szárnyal.

Természetesen más cégek is előrukkoltak hasonló alkalmazásokkal, mindazonáltal a Zoom – mint előtte viszonylag kis cég – hatalmas növekedést köszönhet ennek. A társaság a héten tette közzé második negyedéves eredményét, amely szerint árbevétele 663,5 millió dollár lett, ami kilencszeres növekedés két év alatt, és négy és félszeres bővülés a tavalyi év hasonló időszakához képest. A nettó nyereség 186 millió dollár volt, több mint az utolsó hat negyedév teljes eredményének háromszorosa.

A részvény ára közel hétszeresére emelkedett idén, a mindössze kilencéves társaság értéke így 129 milliárd dollárra nőtt, és többet ér, mint az IBM. A cég mindössze 16 hónapja vonult a tőzsdére, és vélhetően a menedzsment álmában sem gondolt volna ilyen sikerre: máris a legnagyobb technológiai nevek közt szerepelnek.

A részvény mindazonáltal igen túlárazottnak tűnik a jó eredmény ellenére is: a cég értéke az éves árbevétel 72-szerese, amely a legmagasabb a százmilliárd dollárt meghaladó értékű technológiai cégek körében. Az árfolyam az egy részvényre jutó nyereség kilencszázszorosa, ami szinte nem is értelmezhető, csak olyan cégek esetében, ahol igen kis összeg a nyereség, márpedig a Zoomnál erről már szó sincs.

Az eredeti cikket az alábbi linkre kattintva érhetik el.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.