időjárás 2°C Natália 2022. december 9.
logo

Rekordszámú műholdat vitt magával a világűrbe a Falcon rakéta

Forrás: MTI
2021.01.25. 08:18
Rekordszámú műholdat vitt magával a világűrbe a Falcon rakéta

A SpaceX cég Falcon rakétája új világrekordot állított fel: 143 műholddal a fedélzetén bocsátották fel Floridában vasárnap.

A korábbi rekordot egy indiai űrjármű tartotta, mely egyszerre 104 szatellitet állított pályára.

Az új rekord is mutatja, hogy komoly strukturális változás megy végbe az űriparban, ami a korábbinál sokkal több szereplő részvételét teszi lehetővé.

A változás a miniatűr, olcsó alkatrészek forradalmának köszönhető, melyek közül sok közvetlenül az okostelefonok és más elektronikus fogyasztási cikkek világából származik. Ez azt jelenti, hogy egyre többek számára elérhető a műholdépítés.

A Falcon a SpaceX tíz saját műholdját is szállította, melyek a globális szélessávú internet biztosítására épülő Starlink telekommunikációs műholdrendszer legújabb darabjai.

A SpaceX cég Falcon rakétája új világrekordot állított fel
Fotó: Flickr

A sokféle méretű és formájú szatellit közül a San Franciscó-i Planet cég 48-at küldött az űrbe a Falconnal. Az új küldeménnyel már több mint 200-ra nőtt a cég SuperDove-modelljeinek száma, melyek a Föld felszínét fotózzák naponta, 3-5 méteres felbontással.

A SuperDove műholdjai akkorák, mint egy cipősdoboz, de a Falcon rakományának többi darabja között voltak kávéfőzőnél alig nagyobb, de puhakötésű könyvnél kisebbek is akadtak.

A nagyobb, utazótáskányi méretű műholdak között számos radart is szállított a Falcon. A radarműholdak hagyományosan több tonnás objektumok voltak, űrbe juttatásuk százmillió dolláros költséget jelentett, ám az új alkatrészek látványosan csökkentették a súlyukat – száz kilogramm alá – és az árukat is.

Gyenge üzleti modell miatt búcsúznak a netszóró ballonok

Hoppon maradtak az elszigetelt közösségek, de nem technikai okból.

A Google leánycégeként működő, kísérleti projektekkel foglalkozó „X„ legismertebb kezdeményezése a 2013-ban bejelentett Project Loon. Ennek keretében lebegő bázisállomások segítségével elsősorban olyan közösségek számára kívántak netszolgáltatást nyújtani, amelyek túlságosan távoli helyeken élnek ahhoz, hogy bárkinek is megérje klasszikus infrastruktúrát építeni a kiszolgálásukra. Emellett a netszóró ballonok természeti katasztrófák idején is jól jöhettek volna a normál távközlési szolgáltatások helyreállításáig.

Tovább...

 

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.