Dínós QR-kódok jöttek a népszerű böngészőbe

Könnyen megosztható velük az éppen nézett weblap linkje – olvasható az Origo cikkében.

Forrás: ORIGO.HU2021. 02. 07. 11:14
null
Forrás: Magyar Nemzet
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Újabb évek óta ért fejlesztés vált elérhetővé a Chrome böngésző androidos és számítógépes változataiban, egy szerveroldali változtatással a Google aktiválta a QR-kódon keresztüli linkmegosztást, a segítségével pillanatok alatt legenerálható az éppen nézett weblapra mutató kód. Az újdonságot jó eséllyel kevesen fogják napi szinten használni, de többféle élethelyzetben is jól jöhet, időnként kiválthatja például a weblapok linkjeinek e-mailben vagy chatüzenetekben való küldözgetését.

Fotó: Magyar Nemzet

Ugyan a Chrome által generált QR-kód közepén szokatlan módon egy dínó terpeszkedik, ám ennek ellenére teljesen szabványos, bármelyik kódfelismerésre képes mobilappal beolvastatható. Asztali számítógépeken a weblap QR-kódjának előhívásához először be kell kattintani a böngésző címsorába, majd a jobb szélén felbukkant ikonra kell klikkelni. A Chrome mobilos verziójában sem tart semeddig a QR-kód elérése, a főmenü [Megosztás...] részében található.

A teljes cikket ITT olvashatja tovább.

Soron kívüli vészfrissítést kapott a Chrome

A Google Chrome számítógépes felhasználóinak érdemes meggyőződniük arról, hogy a böngésző éppen legfrissebb, 88.0.4324.150-es verziószámú kiadását használják. Ezt a [Főmenü] → [Súgó] → [A Google Chrome névjegye] opciót kiválasztva tudják megtenni, ha pedig még nem települt volna az aktuális kiadás, akkor az információs lap megnyitására a böngésző letölti majd a patchet.

A nagy sietség oka, hogy a mostani soron kívüli frissítésben a Google egy kritikus besorolású, aktívan kihasznált sérülékenységet szüntetett meg. Hírünk írásáig a vállalat még nem hozta nyilvánosságra a nulladik napi sebezhetőséggel kapcsolatos részleteket, ám ezt hamarosan megteszi majd, mikor a felhasználók többségénél már települt a javítás.

Egyelőre annyit tudni a hibáról, hogy január második felében jutott a Google tudomására, észak-koreai hackerek használták ki a célpontjaik számítógépeibe való bejutásra, egyszerűen csak rá kellett venniük az áldozataikat egy támadókódot tartalmazó webhely megnyitására.

Az ilyen jellegű „drive by„ támadásokat lehetővé tevő bugok a messze legsúlyosabbak az összes sérülékenység közül, de az elmúlt években a böngészők általános biztonsági szintjének drámai megugrása miatt szerencsére nagyon ritkává váltak.

Korábbi cikkünket ITT olvashatja tovább.

 

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.