Városállamokba tömörülhetnek az amerikai techcégek

Megdöbbentőnek tűnő ötlettel állt elő Nevada állam kormányzója – olvasható az Origo cikkében.

Forrás: ORIGO.HU2021. 02. 07. 17:41
null
Az elképzelés szerint a nulláról felhúzandó okosvárosát stílszerűen blokklánc-technológia hajtaná a színfalak mögött Forrás: PEXELS
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A politikusok számára kritikus fontosságú az általuk képviselt közösségekben való munkahelyteremtés és gazdaságfejlesztés, ennek során leginkább a nagy és tőkeerős techcégek betelepítése ragadja meg a fantáziájukat, hiszen ezek rövid idő leforgása alatt, közvetlen és közvetett módon is látványos változást képesek hozni. Az efféle cégek száma persze erősen véges, így ha valamelyikük új telephelyet kíván nyitni, akkor a szóba jövő területek képviselői között ádáz verseny indul a kegyeikért.

Nevada állam kormányzója most egy elsőre abszolút radikálisnak tűnő ötlettel állt el a legnagyobb vállalatok, elsősorban techcégek bevonzása érdekében: lehetővé tenné, hogy az általa innovációs zónáknak nevezett területeken gyakorlatilag városállamokat hozzanak létre.

Az elképzelés szerint a nulláról felhúzandó okosvárosát stílszerűen blokklánc-technológia hajtaná a színfalak mögött
Fotó: PEXELS

A városállamok háromfős felsővezetései ugyanolyan jogkörökkel rendelkeznének, mint a megyei tanácsok vezetői, így például a saját hatáskörben dönthetnének a területükön élők adóztatásáról, rendeleteket hozhatnának, iskolákat, bíróságokat, állami szolgáltatásokat üzemeltethetnének.

Steve Sisolak elképzelése szerint a lehetőség iránt érdeklődő nagyvállalatoknak legalább 202 négyzetkilométernyi, a kezdetekben teljesen lakatlan, meglévő városoktól távolabb eső területet kellene felvásárolniuk, majd ott legalább 1 milliárd dollár értékű beruházást kellene végrehajtaniuk.

A szlengesen meredeknek titulálható elképzelést azzal magyarázza Sisolak, hogy ezzel a klasszikus állami ösztönzők, például adókedvezmények nélkül lehetne bevonzani és lekötni a nagyvállalatokat, lehetővé tenni számukra a változó piaci körülmények által indokolt rugalmasságot. A kormányzó a közeljövőben kíván részletesebb tájékoztatást nyújtani a még formálódó ötletéről.

Sisolak szerint ha sikerül elfogadtatnia a törvényjavaslatát, akkor az első ilyen innovációs zónát a Blockchains nevű cég hozhatja létre Renótól északra, az elképzelés szerint a nulláról felhúzandó okosvárosát stílszerűen blokklánc-technológia hajtaná a színfalak mögött.

A teljes cikket ITT olvashatja tovább.

Nem tetszik a liberális sajtónak, hogy a magyar kormány kontrollálná a techóriásokat

– A 2022-ben választások elé néző nacionalista magyar kormány kedden bejelentette, hogy jogszabállyal kívánják megakadályozni, hogy a nagy közösségimédia-szolgáltatók a liberális bírálatok nyomán „szándékos, ideológiai” érdekek mentén korlátozhassák bárki online jelenlétét – írta Varga Judit igazságügyi miniszter minapi bejelentésével kapcsolatban a Reuters hírügynökség. A Reuters hozzátette: Varga Judit korábban a kormánypárti Pesti TV-nek adott interjújában Donald Trump volt amerikai elnök Twitter- és Facebook-oldalának lekapcsolásával vont párhuzamokat, és azt állította:

Korábbi cikkünket ITT olvashatja tovább.

 

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.