időjárás 1°C Aranka 2023. február 8.
logo

Városállamokba tömörülhetnek az amerikai techcégek

Forrás: ORIGO.HU
2021.02.07. 17:41
Városállamokba tömörülhetnek az amerikai techcégek

Megdöbbentőnek tűnő ötlettel állt elő Nevada állam kormányzója – olvasható az Origo cikkében.

A politikusok számára kritikus fontosságú az általuk képviselt közösségekben való munkahelyteremtés és gazdaságfejlesztés, ennek során leginkább a nagy és tőkeerős techcégek betelepítése ragadja meg a fantáziájukat, hiszen ezek rövid idő leforgása alatt, közvetlen és közvetett módon is látványos változást képesek hozni. Az efféle cégek száma persze erősen véges, így ha valamelyikük új telephelyet kíván nyitni, akkor a szóba jövő területek képviselői között ádáz verseny indul a kegyeikért.

Nevada állam kormányzója most egy elsőre abszolút radikálisnak tűnő ötlettel állt el a legnagyobb vállalatok, elsősorban techcégek bevonzása érdekében: lehetővé tenné, hogy az általa innovációs zónáknak nevezett területeken gyakorlatilag városállamokat hozzanak létre.

Az elképzelés szerint a nulláról felhúzandó okosvárosát stílszerűen blokklánc-technológia hajtaná a színfalak mögött
Fotó: PEXELS

A városállamok háromfős felsővezetései ugyanolyan jogkörökkel rendelkeznének, mint a megyei tanácsok vezetői, így például a saját hatáskörben dönthetnének a területükön élők adóztatásáról, rendeleteket hozhatnának, iskolákat, bíróságokat, állami szolgáltatásokat üzemeltethetnének.

Steve Sisolak elképzelése szerint a lehetőség iránt érdeklődő nagyvállalatoknak legalább 202 négyzetkilométernyi, a kezdetekben teljesen lakatlan, meglévő városoktól távolabb eső területet kellene felvásárolniuk, majd ott legalább 1 milliárd dollár értékű beruházást kellene végrehajtaniuk.

A szlengesen meredeknek titulálható elképzelést azzal magyarázza Sisolak, hogy ezzel a klasszikus állami ösztönzők, például adókedvezmények nélkül lehetne bevonzani és lekötni a nagyvállalatokat, lehetővé tenni számukra a változó piaci körülmények által indokolt rugalmasságot. A kormányzó a közeljövőben kíván részletesebb tájékoztatást nyújtani a még formálódó ötletéről.

Sisolak szerint ha sikerül elfogadtatnia a törvényjavaslatát, akkor az első ilyen innovációs zónát a Blockchains nevű cég hozhatja létre Renótól északra, az elképzelés szerint a nulláról felhúzandó okosvárosát stílszerűen blokklánc-technológia hajtaná a színfalak mögött.

A teljes cikket ITT olvashatja tovább.

Nem tetszik a liberális sajtónak, hogy a magyar kormány kontrollálná a techóriásokat

– A 2022-ben választások elé néző nacionalista magyar kormány kedden bejelentette, hogy jogszabállyal kívánják megakadályozni, hogy a nagy közösségimédia-szolgáltatók a liberális bírálatok nyomán „szándékos, ideológiai” érdekek mentén korlátozhassák bárki online jelenlétét – írta Varga Judit igazságügyi miniszter minapi bejelentésével kapcsolatban a Reuters hírügynökség. A Reuters hozzátette: Varga Judit korábban a kormánypárti Pesti TV-nek adott interjújában Donald Trump volt amerikai elnök Twitter- és Facebook-oldalának lekapcsolásával vont párhuzamokat, és azt állította:

Korábbi cikkünket ITT olvashatja tovább.

 

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.