időjárás 3°C Andor , András 2022. november 30.
logo

Meglehetősen bizarr a legújabb internetes találmány

Forrás: origo.hu
2021.03.07. 17:15
Meglehetősen bizarr a legújabb internetes találmány

Jack Dorsey a neten árulja a világ első tweetjének digitális reprezentációját – írja az Origó.

A napokban valószínűleg sokan megismerkednek a legújabb internetes innovációval, a blokkláncra épülő NFT-vel. Ez a Non-Fungible Tokens rövidítése, ami a legfrappánsabban talán mással nem helyettesíthető jelölőeszközöknek fordítható. Az elgondolás lényege, hogy a rendszerrel nyilvánosan megtekinthető, utólag nem törölhető és megváltoztatható, másokra átruházható digitális objektumok hozhatóak létre.

Ez a találmány többféle célra használható lehet, akár szerződések rögzítésére is megfelelhet.

A Twitter alapítója és vezérigazgatója most rögtön az NFT talán legbizarrabb felhasználási módját kezdte el a promotálni: a tweetek „eladására„ kitalált Valuables by Cent oldalon megvásárolható tőle a világ első tweetje. Hírünk írásakor épp 800 ezer dollárnál, azaz 247 millió forintnál járt a licit.

Twitter a telefonon, kávé az asztalon
Fotó: Pexels

További csavar a történetben, hogy a tweetek nem mozgathatóak a felhasználói fiókok között, így aki „megvásárolja” Jack Dorsey tweetjét, az valójában csak egy digitális autogramnak titulálható dolgot kap a Twitter alapítójától, amit később továbbértékesíthet másnak.

Ezért tettük idézőjelbe fent az eladás és a vásárlás kifejezéseket: a Valuables portálon nem klasszikus módon adják és veszik a tweeteket, hanem ritka, egyedi és gyűjthető virtuális reprezentációkat készítenek belőlük, ezekkel folyik a tényleges kereskedés.

Olyan csak egyetlen példányban létező, virtuális vagyontárgyak létrehozása jelenti a célt, amelyekkel kereskedni lehet, hasonlóan például a baseball-kártyákhoz.

Amennyiben egyesek úgy gondolják, hogy a tweetek virtuális reprezentációinak értéke van, akkor hajlandóak lesznek valódi pénzt fizetni értük. A jelek szerint ez a legújabb ötlet arra, hogy miként lehet abszolút semmiből, tényleges értékteremtés nélkül pénzhez jutni.

A dollármilliárdos Jack Dorsey nem árulta el, hogy mit kíván kezdeni a tweetért kapott pénzzel.

Az eredeti cikket ITT érheti el.

Politizálni kezdett a Twitter

A 2016-os amerikai elnökválasztás óta szüntelenül vita folyik arról, hogy a közösségi médiaplatformoknak feladatuk-e vagy sem a felületeiken megjelenő – elsősorban poltikai jellegű – üzenetek szűrése, illetve moderálása. A választópolgárokra akkoriban ráömlő álhírcunami és a manipulált médiatartalmak egyértelműen azt jelezték, hogy a Facebooknak és a Twitternek egyaránt lépnie kell, a megfelelő jogi környezet hiánya miatt azonban a szilícium-völgyi technológiai konszernek úgy döntöttek, az új tapasztalatok alapján saját belátásuk szerint alakítják a közösségi média jövőjét. Csakhogy tavaly novemberben jött az újabb elnökválasztás, amely során nyilvánvalóvá vált:

saját belátásuk szerint moderálni elsősorban annyit jelent, hogy szinte kizárólag a saját politikai preferenciájukkal ellentétes politikai szereplőket vetik alá cenzúrának.

Tovább

 

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.