Meglehetősen bizarr a legújabb internetes találmány

Jack Dorsey a neten árulja a világ első tweetjének digitális reprezentációját – írja az Origó.

Forrás: origo.hu2021. 03. 07. 17:15
null
Twitter a telefonon Forrás: Pexels
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A napokban valószínűleg sokan megismerkednek a legújabb internetes innovációval, a blokkláncra épülő NFT-vel. Ez a Non-Fungible Tokens rövidítése, ami a legfrappánsabban talán mással nem helyettesíthető jelölőeszközöknek fordítható. Az elgondolás lényege, hogy a rendszerrel nyilvánosan megtekinthető, utólag nem törölhető és megváltoztatható, másokra átruházható digitális objektumok hozhatóak létre.

Ez a találmány többféle célra használható lehet, akár szerződések rögzítésére is megfelelhet.

A Twitter alapítója és vezérigazgatója most rögtön az NFT talán legbizarrabb felhasználási módját kezdte el a promotálni: a tweetek „eladására„ kitalált Valuables by Cent oldalon megvásárolható tőle a világ első tweetje. Hírünk írásakor épp 800 ezer dollárnál, azaz 247 millió forintnál járt a licit.

Twitter a telefonon, kávé az asztalon
Fotó: Pexels

További csavar a történetben, hogy a tweetek nem mozgathatóak a felhasználói fiókok között, így aki „megvásárolja” Jack Dorsey tweetjét, az valójában csak egy digitális autogramnak titulálható dolgot kap a Twitter alapítójától, amit később továbbértékesíthet másnak.

Ezért tettük idézőjelbe fent az eladás és a vásárlás kifejezéseket: a Valuables portálon nem klasszikus módon adják és veszik a tweeteket, hanem ritka, egyedi és gyűjthető virtuális reprezentációkat készítenek belőlük, ezekkel folyik a tényleges kereskedés.

Olyan csak egyetlen példányban létező, virtuális vagyontárgyak létrehozása jelenti a célt, amelyekkel kereskedni lehet, hasonlóan például a baseball-kártyákhoz.

Amennyiben egyesek úgy gondolják, hogy a tweetek virtuális reprezentációinak értéke van, akkor hajlandóak lesznek valódi pénzt fizetni értük. A jelek szerint ez a legújabb ötlet arra, hogy miként lehet abszolút semmiből, tényleges értékteremtés nélkül pénzhez jutni.

A dollármilliárdos Jack Dorsey nem árulta el, hogy mit kíván kezdeni a tweetért kapott pénzzel.

Az eredeti cikket ITT érheti el.

Politizálni kezdett a Twitter

A 2016-os amerikai elnökválasztás óta szüntelenül vita folyik arról, hogy a közösségi médiaplatformoknak feladatuk-e vagy sem a felületeiken megjelenő – elsősorban poltikai jellegű – üzenetek szűrése, illetve moderálása. A választópolgárokra akkoriban ráömlő álhírcunami és a manipulált médiatartalmak egyértelműen azt jelezték, hogy a Facebooknak és a Twitternek egyaránt lépnie kell, a megfelelő jogi környezet hiánya miatt azonban a szilícium-völgyi technológiai konszernek úgy döntöttek, az új tapasztalatok alapján saját belátásuk szerint alakítják a közösségi média jövőjét. Csakhogy tavaly novemberben jött az újabb elnökválasztás, amely során nyilvánvalóvá vált:

saját belátásuk szerint moderálni elsősorban annyit jelent, hogy szinte kizárólag a saját politikai preferenciájukkal ellentétes politikai szereplőket vetik alá cenzúrának.

Tovább

 

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.