időjárás 6°C Virág 2022. november 26.
logo

Évekig tartó chiphiányra számít a számítógépgyártó cég alapítója

Forrás: origo.hu
2021.05.12. 21:14
Évekig tartó chiphiányra számít a számítógépgyártó cég alapítója

2020-ban a világjárvány következtében a félvezetőiparban krízishelyzet jött létre, emiatt a számítógépgyártó cégek nem képesek elég chipet és egyéb elektronikai komponenst előállítani. A gyártókapacitás növelése lassú és költséges mulatság – írja az Origo, a Reuters által szemlézett cikkre hivatkozva..

Javarészt a koronavírus-járvány közvetlen és közvetett hatásai miatt a tavalyi évben krízis alakult ki a félvezetőiparban, a számítógépgyártó cégek nem képesek elég chipet és egyéb elektronikai komponenst előállítani. Első körben a gamerek érezték meg ennek a hatását, de az év elején már többek közt az autógyártók termelésében is elkezdett fennakadásokat okozni a jelenség, mostanra pedig minden iparágat hátráltat.

A német Handelsblatt napilapnak adott interjújában most a Dell számítógépgyártó alapítója is kommentálta a helyzetet. A Reuters által szemlézett cikk szerint

Michael Dell a félvezetőhiány évekig tartó elhúzódására számít, hiszen a termelés növeléséhez új gyárakat kell felépíteni, ez pedig nem megy egyik napról a másikra. További nagy érdekesség, hogy állítása szerint sok esetben nem is komolynak titulálható chipek miatt nem sikerül elég terméket gyártaniuk az elektronikai cégeknek, hanem a szinte mindenben jelenlévő, egydolláros apróságokhoz nem képesek elégséges mennyiségben hozzájutni.

Michael Dell nincs egyedül a véleményével, az elmúlt hónapokban több másik gyártó illetékesei is pedzegették, hogy nem fog egyhamar megszűnni a félvezetőhiány.

Egyelőre tartós lehet a hiány az olcsó számítógépes apróságokból
Fotó: Reuters

Az Origo eredeti cikke IDE kattintva érhető el.

Tömegesen gyilkolják az SSD meghajtókat a kriptobányászok

A videokártyák piacának többszöri és jelenleg is tartó padlóra küldését követően egyre valószínűbb, hogy hamarosan a szilárdtest-meghajtók piacán is káoszt fognak okozni a kriptobányászok. Mint arról az Origo korábban beszámolt, az Ethereum után a Chia kriptovaluta lehet a következő nagy durranás, ám a megszokottal ellentétben a bányászatához óriási számítási teljesítmény helyett gigászi tárolókapacitásra van szükség. Emiatt „zöldnek„ titulálják, a BitCoinhoz vagy Ethereumhoz képest töredék mennyiségű áramot igényel az előállítása. A Chia esetében a bányászatkor használt háttértár sebessége nem fontos, messze a kapacitás a legfontosabb tényező, így a kínai ügyeskedők már hetek óta vásárolják a merevlemezeket, a minél hosszabb életciklusú modelleket preferálva.

A cikk IDE kattintva olvasható tovább.

 

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.