Évekig tartó chiphiányra számít a számítógépgyártó cég alapítója

2020-ban a világjárvány következtében a félvezetőiparban krízishelyzet jött létre, emiatt a számítógépgyártó cégek nem képesek elég chipet és egyéb elektronikai komponenst előállítani. A gyártókapacitás növelése lassú és költséges mulatság – írja az Origo, a Reuters által szemlézett cikkre hivatkozva..

Forrás: origo.hu2021. 05. 12. 21:14
An Intel Tiger Lake chip is displayed at an Intel news conference during the 2020 CES in Las Vegas
Egyelőre tartós lehet a hiány az olcsó számítógépes apróságokból Fotó: REUTERS Forrás: Reuters
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Javarészt a koronavírus-járvány közvetlen és közvetett hatásai miatt a tavalyi évben krízis alakult ki a félvezetőiparban, a számítógépgyártó cégek nem képesek elég chipet és egyéb elektronikai komponenst előállítani. Első körben a gamerek érezték meg ennek a hatását, de az év elején már többek közt az autógyártók termelésében is elkezdett fennakadásokat okozni a jelenség, mostanra pedig minden iparágat hátráltat.

A német Handelsblatt napilapnak adott interjújában most a Dell számítógépgyártó alapítója is kommentálta a helyzetet. A Reuters által szemlézett cikk szerint

Michael Dell a félvezetőhiány évekig tartó elhúzódására számít, hiszen a termelés növeléséhez új gyárakat kell felépíteni, ez pedig nem megy egyik napról a másikra. További nagy érdekesség, hogy állítása szerint sok esetben nem is komolynak titulálható chipek miatt nem sikerül elég terméket gyártaniuk az elektronikai cégeknek, hanem a szinte mindenben jelenlévő, egydolláros apróságokhoz nem képesek elégséges mennyiségben hozzájutni.

Michael Dell nincs egyedül a véleményével, az elmúlt hónapokban több másik gyártó illetékesei is pedzegették, hogy nem fog egyhamar megszűnni a félvezetőhiány.

Egyelőre tartós lehet a hiány az olcsó számítógépes apróságokból
Fotó: Reuters

Az Origo eredeti cikke IDE kattintva érhető el.

Tömegesen gyilkolják az SSD meghajtókat a kriptobányászok

A videokártyák piacának többszöri és jelenleg is tartó padlóra küldését követően egyre valószínűbb, hogy hamarosan a szilárdtest-meghajtók piacán is káoszt fognak okozni a kriptobányászok. Mint arról az Origo korábban beszámolt, az Ethereum után a Chia kriptovaluta lehet a következő nagy durranás, ám a megszokottal ellentétben a bányászatához óriási számítási teljesítmény helyett gigászi tárolókapacitásra van szükség. Emiatt „zöldnek„ titulálják, a BitCoinhoz vagy Ethereumhoz képest töredék mennyiségű áramot igényel az előállítása. A Chia esetében a bányászatkor használt háttértár sebessége nem fontos, messze a kapacitás a legfontosabb tényező, így a kínai ügyeskedők már hetek óta vásárolják a merevlemezeket, a minél hosszabb életciklusú modelleket preferálva.

A cikk IDE kattintva olvasható tovább.

 

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.