Tömegesen gyilkolják az SSD meghajtókat a kriptobányászok

Aki szeretne új merevlemezt venni, az jobban járhat a minél előbbi beszerzéssel – írja az Origo.

Forrás: ORIGO.HU2021. 05. 10. 17:14
null
A képen, amely illusztráció az internetes keresőprogramot működtető amerikai társaság, a Google által közreadott dátummegjelölés nélküli felvétel megsemmisült merevlemezekrõl a vállalat egyik adatközpontjában a belgiumi St. Ghislainban Fotó: - Forrás: MTI/EPA/Google
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A videokártyák piacának többszöri és jelenleg is tartó padlóra küldését követően egyre valószínűbb, hogy hamarosan a szilárdtest-meghajtók piacán is káoszt fognak okozni a kriptobányászok. Mint arról az Origo nemrégiben beszámolt, az Ethereum után a Chia kriptovaluta lehet a következő nagy durranás, ám a megszokottal ellentétben a bányászatához óriási számítási teljesítmény helyett gigászi tárolókapacitásra van szükség. Emiatt „zöldnek„ titulálják, a BitCoinhoz vagy Ethereumhoz képest töredék mennyiségű áramot igényel az előállítása.

A Chia esetében a bányászatkor használt háttértár sebessége nem fontos, messze a kapacitás a legfontosabb tényező, így a kínai ügyeskedők már hetek óta vásárolják a merevlemezeket, a minél hosszabb életciklusú modelleket preferálva.

A gyártók természetesen nem voltak felkészülve a rohamukra, így a bányászok jobb híján a vállalati és fogyasztói felhasználásra szánt SSD-ket is raklapszámra veszik.

A kínai MyDrivers értesülései szerint a Chia által jelentett extrém terhelés a vártnak megfelelően kegyetlen sebességgel gyilkolja az SSD-ket: az átlagosnak titulálható 256 GB-os modelleket 40 nap alatt tönkreteszi, míg az 512 GB-os meghajtók kétszer tovább bírják. Amennyiben a fogyasztói SSD-k őrületes tempójú elhasználásában lesz anyagi ráció, akkor a kriptobányászok az összes a látókörükbe kerülő modellt felvásárolják majd, ezzel óriási termékhiányt és áremelkedést okozva a piacon.

A képen, amely illusztráció az internetes keresőprogramot működtető amerikai társaság, a Google által közreadott dátummegjelölés nélküli felvétel megsemmisült merevlemezekről a vállalat egyik adatközpontjában a belgiumi St. Ghislainban
Fotó: MTI/EPA/Google

Aki mostanában tervezett új SSD-t vásárolni a számítógépébe, annak érdemes lehet megfontolnia a minél előbbi beszerzést, a félelmek szerint néhány hónapon belül katasztrofálisra fordulhat a piaci helyzet.

Jelen pillanatban nincs termékhiány a kiskereskedelemben, és az árak is barátságosak.

Az eredeti cikk IDE kattintva érhető el.

Zuhanásba kezdtek a kriptodevizák, sok jel utal árfolyamlufira

A bitcoin hónapok óta tartó emelkedése után az elmúlt hetekben más kriptodevizák is csatlakoztak a hegymenethez. Ez intő jel, hisz akárhányféle kriptodeviza létrehozható, így április közepén zuhanásba is kezdtek már az árfolyamok – írtuk korábbi cikkünkben, melynek teljes tartalma IDE kattintva érhető el.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.