Igazi magyar nagyágyú gazdagítja a prémium erősítők választékát

Az elektroncsöves erősítők kultusza már több, mint fél évszázados múltra tekint vissza, és még most is születnek csodás képviselői. Az Origo stábja most egy hazai gyártó által fejlesztett darabot próbálhatott ki.

Forrás: origo.hu2021. 12. 14. 8:31
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Van a zeneőrülteknek egy viszonylag kis közössége, akik nem elégszenek meg egy jobb hifirendszer által szolgáltatott hangminőséggel sem. Ezek azok az emberek, akik szinte semmilyen minőséggel nem elégedettek teljesen, így mindig a minél jobb és jobb hangminőséget keresik. Ezért pedig nagyon komoly összegeket is hajlandóak fizetni.

Létezik azért egy szintje ezeknek a készülékeknek, ahol egy megfelelő rendszerbe illesztve már bőven hallani a hangminőség különbséget, mondjuk egy „mezei” hifi-torony szintjéhez képest, de még nem kell kifizetnünk egy budai villa árát ezért a különbségért. Ezen a vékony mezsgyén mozognak a magyar Audio Hungary Qualiton nevű készülékei is, melyek közül az Origo most az X200-as típusszámú elektroncsöves erősítőt kapták meg egy teszt erejéig.

Ez az erősítő bizony a picivel kétmillió forint feletti árával messze nem a „gazdaságos” kategória. Az indokolható szint viszont, bármennyire hihetetlen, valahol ezen a területen mozog – állapította meg az Origo csapata.

Amikor minden a helyére került, a csövek a foglalatban, a kábelek a csatlakozókban, akkor végre eljön a pillanat, hogy felkapcsolhatjuk a készülékház bal oldalának hátsó részén található főkapcsolót. Nincs szem előtt, az igaz, de az biztos, hogy ha egyszer bekapcsoltuk, már nem nagyon akarjuk majd kikapcsolni. Egyrészt mert olyan szépen szól a rendszer, másrészt, mert nem árt, ha a csövek mindig üzemmeleg állapotban várják az alkalmat, hogy megszólaltathassák kedvenc zenéinket.

Mi meg is ragadtuk ezt az alkalmat és beizzítottuk kezdetnek Dave Brubeck, Blue Rondo A La Turk című klasszikusát és itt már más dolgunk nem is volt, mint hátradőlni és élvezni a zenét. A gyönyörű zongora és a kivételesen tiszta cin az első pillanatokban megadta az alaphangulatot, aminél nem is ment lejjebb az élvezeti szint, mindegy, milyen hangszer érkezett a színpadra. Ami egyébként nagyon pontosan behatárolható volt, szinte centire ki lehetett volna mérni, hogy merre ült a billentyűs, hol volt a dobos és a többiek

– írja az Origo teszt-csapata.

A Qualiton X200 egy igazi nagyágyú. A megfelelő rendszerbe illesztve szinte minden zenéből kihozza a lehető legtöbbet. Egyetlen gondja, hogy bizony a minőségre nagyon érzékeny. A régi idők túlvezérelt punkzenéi és a rosszminőségű digitális felvételek hibáit ugyanúgy kiemeli, mint amennyire a jó felvételek előnyeit, így például nosztalgiázásra kevésbé alkalmas. És persze újfent meg kell említeni az ártényezőt, hiszen, ha egy ilyen erősítőt szeretnénk venni, az azért komoly kiadást jelent. Ráadásuk a mellé csatarendbe állított komponensek és kábelek is legalább közel hasonló színvonalat kell, hogy képviseljenek, mert ha nem, akkor bizony hamar hallani fogjuk a többi komponens gyengeségeit is, ami mielőbbi újabb befektetéseket fog majd maga után vonni.

A teljes cikk ITT olvasható el.

Borítókép: Fotó a készülékről (Forrás: Origo)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.