időjárás 25°C Evelin, Fülöp 2022. május 26.
logo

Minden negyedik magyar online keres megoldást az egészségi problémáira

Forrás: MEDIAWORKS - SONLINE.HU
2022.01.23. 15:41 2022.01.23. 15:44
Minden negyedik magyar online keres megoldást az egészségi problémáira

A felnőtt magyar lakosság többsége, ha betegség jeleit észleli magán, legtöbb esetben elsősorban a háziorvossal konzultál - olvasható a Somogy megyei hírportál, a SONLINE cikkében.

De gyakran több forrásból is gyűjtenek panaszaikról információt a betegek: minden negyedik páciens az interneten keres rá tüneteire, míg közel minden tizedik közvetlenül a magánorvosával konzultál – derül ki az egyik egészségügyi platform aktív internetező, felnőtt lakosság körében végzett reprezentatív kutatásából.

Az egyik ismert egészségügyi platform megbízásából a GKI Digital által végzett kutatás adatai szerint akut panaszok esetén leginkább a háziorvostól és az internetről tájékozódunk lehetséges problémáinkról. A felmérésben megkérdezettek kétharmada, ha egészségügyi problémája van, elsősorban a továbbra is a háziorvosával szereti felvenni a kapcsolatot.

A koronavírus miatt kialakult járványhelyzetben viszont a személyes konzultációs alkalmak számát a háziorvosok a fertőzés további terjedésének elkerülése érdekében minimálisra csökkentették. Ennek következtében jelentősen megnőtt a telefonos konzultációt igénylő páciensek köre, ami komoly terhelést jelentett a háziorvosoknak, nem jutott elég idő minden betegre, ezért a páciensek más megoldások felé fordultak. A felmérésben résztvevők közel tizede magánorvossal veszi fel a kapcsolatot panaszok esetén.

Viszont azok számára is bővült a lehetőségek köre, akik nem érik el háziorvosukat vagy nem tudják, a magánellátásban kihez forduljanak. Az utóbbi időszakban egyre népszerűbbé váltak a magánszolgáltatóknál elérhető – körülbelül negyedórás – telefonos orvosi konzultációk, ahol a páciens rövid időn belül, az általa kiválasztott időpontban kérhet tanácsot egy orvostól a panaszait illetően.

Orvosi konzultáció és vizsgálatok helyett sokan az interneten néznek utána egészségügyi problémáiknak. Kutatásunk alapján minden negyedik akut panasszal rendelkező beteg online keres rá a tüneteire

– mondta Radnóczi Gergely, az egyik ismert online egészségplatform társalapítója.

„Ha valaki az interneten néz utána panaszainak, fontos, hogy megbízható forrásból tájékozódjon, mivel sajnos a sima internetes kereséssel rengeteg áltudományos vagy szakmaiatlan tartalmat is lehet találni egészségügyi témákban” – hívja fel a figyelmet Radnóczi Gergely.

Az egészségi panaszok lehetséges okairól a tünetellenőrzővel adunk információt, és ha szükséges, ezek alapján segítjük a beteget, hogy minél hamarabb eljusson a megfelelő szakorvoshoz.

A teljes cikk ide kattintva érhető el.

Borítókép: illusztráció (Fotó: Pixabay)