Minden negyedik magyar online keres megoldást az egészségi problémáira

A felnőtt magyar lakosság többsége, ha betegség jeleit észleli magán, legtöbb esetben elsősorban a háziorvossal konzultál - olvasható a Somogy megyei hírportál, a SONLINE cikkében.

Forrás: MEDIAWORKS - SONLINE.HU2022. 01. 23. 15:41
Forrás: PIXABAY
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

De gyakran több forrásból is gyűjtenek panaszaikról információt a betegek: minden negyedik páciens az interneten keres rá tüneteire, míg közel minden tizedik közvetlenül a magánorvosával konzultál – derül ki az egyik egészségügyi platform aktív internetező, felnőtt lakosság körében végzett reprezentatív kutatásából.

Az egyik ismert egészségügyi platform megbízásából a GKI Digital által végzett kutatás adatai szerint akut panaszok esetén leginkább a háziorvostól és az internetről tájékozódunk lehetséges problémáinkról. A felmérésben megkérdezettek kétharmada, ha egészségügyi problémája van, elsősorban a továbbra is a háziorvosával szereti felvenni a kapcsolatot.

A koronavírus miatt kialakult járványhelyzetben viszont a személyes konzultációs alkalmak számát a háziorvosok a fertőzés további terjedésének elkerülése érdekében minimálisra csökkentették. Ennek következtében jelentősen megnőtt a telefonos konzultációt igénylő páciensek köre, ami komoly terhelést jelentett a háziorvosoknak, nem jutott elég idő minden betegre, ezért a páciensek más megoldások felé fordultak. A felmérésben résztvevők közel tizede magánorvossal veszi fel a kapcsolatot panaszok esetén.

Viszont azok számára is bővült a lehetőségek köre, akik nem érik el háziorvosukat vagy nem tudják, a magánellátásban kihez forduljanak. Az utóbbi időszakban egyre népszerűbbé váltak a magánszolgáltatóknál elérhető – körülbelül negyedórás – telefonos orvosi konzultációk, ahol a páciens rövid időn belül, az általa kiválasztott időpontban kérhet tanácsot egy orvostól a panaszait illetően.

Orvosi konzultáció és vizsgálatok helyett sokan az interneten néznek utána egészségügyi problémáiknak. Kutatásunk alapján minden negyedik akut panasszal rendelkező beteg online keres rá a tüneteire

– mondta Radnóczi Gergely, az egyik ismert online egészségplatform társalapítója.

„Ha valaki az interneten néz utána panaszainak, fontos, hogy megbízható forrásból tájékozódjon, mivel sajnos a sima internetes kereséssel rengeteg áltudományos vagy szakmaiatlan tartalmat is lehet találni egészségügyi témákban” – hívja fel a figyelmet Radnóczi Gergely.

Az egészségi panaszok lehetséges okairól a tünetellenőrzővel adunk információt, és ha szükséges, ezek alapján segítjük a beteget, hogy minél hamarabb eljusson a megfelelő szakorvoshoz.

A teljes cikk ide kattintva érhető el.

Borítókép: illusztráció (Fotó: Pixabay)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.