Lehetnek-e digitálisak a luxuscikkek?

Kihívást jelent a luxusmárkáknak, hogy miként őrizzék meg termékeik fő jellemzőit – egyediség, exkluzivitás, ár – a metaverzumban. Többen elindultak már ebbe az irányba, köztük a Balenciaga, a Louis Vuitton és a Gucci is – olvasható a VG oldalán.

Forrás: Vg.hu2022. 02. 05. 17:18
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Korábban a digitális világ mindössze egy értékesítési csatorna volt a hagyományos luxustermékek számára, mára azonban ez jócskán megváltozott: a blockchain technológiának és az NFT-k megjelenésének köszönhetően gyakorlatilag önálló „piactérré” vált. 

Manapság tehát a luxusmárkákra jellemző tulajdonságoknak – az egyediségnek, az exkluzivitásnak és az árnak – a virtuális termékeknél is meg kellene jelenniük, ahogy ezt néhányan, köztük a Balenciaga, a Louis Vuitton és a Gucci már felismerték – írják.

De lehet-e digitális a luxus? – fejtegeti a Harvard Business Review cikke. Egészen a közelmúltig erre nem volt egyértelmű a válasz sem a vásárlók, sem a cégek részéről. A luxus az exkluzivitásról szól, a digitalizáció pedig arról, hogyan lehet termékeket, adatokat és tudást hozzáférhetővé tenni – vagyis a két dolog merőben más természetű. Ha ezt vennénk alapul, a digitális világ mindig csak egy csatorna maradna a luxuscégek számára. 

Azonban arra, hogy ez már jó ideje nem így van, számos példa létezik. 

A Tiffany például a kiterjesztett valóságot hívja segítségül, amikor egy app használatával találhatja meg a vásárló a tökéletes jegygyűrűt. 

A Louis Vuitton a League of Legends játékosainak kínál kiegészítőket, amelyeket online vásárolhatnak meg. Tavaly a Gucci a Pokémon GO-val szerződött le, és kínál a játékban részt vevőknek termékeket. Az ismert gamer cég pedig, az Epic Games olyan márkákkal működik együtt, mint a Balenciaga és a Louis Vuitton.

Fotó: Unsplash

Egyre több példát láthatunk tehát arra, hogyan tudja a digitális világ biztosítani a luxustermékek számára fontos feltételeket. Az első mindjárt az egyediség. Még a valódi világban is nehéz megkülönböztetni a hamis termékeket az eredetiektől, a digitális világban pedig sokak szerint ez szinte a lehetetlennel egyenlő. A technológia azonban, mint oly sok esetben, itt is segít: a nem helyettesíthető tokenek, vagyis az NFT-k jelentik a megoldást erre a problémára. 

A blokklánc-technológia segítségével létrehozott NFT-k tehát digitális termékekhez kapcsolhatók, így ellenőrizhető az adott termék eredetisége és tulajdonjoga. 

Az NFT-termékek forgalma igencsak kilőtt: tavaly, a harmadik negyedévben 10,7 milliárd dollár volt. Tavaly márciusban például egy digitális festmény csaknem hetvenmillió dollárért talált gazdára a Christie’s aukciósház árverésén. A Morgan Stanley becslése szerint 2030-ra az NFT-k a luxuspiac tíz százalékát teszik majd ki, elérve az ötvenmilliárd dolláros forgalmat. 

Az NFT-k révén a márkák teljes mértékben egyedivé, személyre szabottá tehetik a termékeiket. Ez azonban még mindig kevés ahhoz, hogy ezen az új piacon sikeresek legyenek, ennél több kell, és a digitális világ lehetőséget is ad arra, hogy az egyediségen túl a fantázia világába vigyenek ezek a termékek. 

A digitális világban nagyjából szabadon megválaszthatjuk meg a külsőnket, és meglehetősen gyorsan váltogathatjuk is a különféle kinézeteket. Néhány luxusmárka máris él a lehetőségekkel. 

Ahogy a VG meséli, a Balenciaga például a Fortnite játékon belül hozott létre virtuális kollekciót, a játékosok ebből válogatva különféle virtuális öltözékeket, skineket vásárolhatnak maguknak. A Burberry is hasonlóval kísérletezik.

A DMarket kereskedőplatform éves szinten máris negyvenmilliárd dollárra becsüli a digitális skinek és játékon belüli vásárlások piacát. Ezek a digitális termékek tehát meglehetősen drágák, és ezzel elérkeztünk a luxuspiac harmadik fő jellemzőjéhez, az árhoz. Tavaly decemberben például 3,6 millió dollárért adtak el egy NFT-t, a Dolce & Gabbana kilenc NFT-je pedig a közelmúltban talált vevőre 5,7 millió dollárért. Sokan jóval többet hajlandók fizetni ezekért a digitális termékekért, mint a hasonló, kézzel foghatókért.

Akad, aki gyorsan alkalmazkodik az új trendekhez, a Balenciaga például önálló divíziót hozott létre a metaverzumban értékesített digitális termékei részére. 

Ráadásul a profit margin igen nagy a virtuális termékek esetében, hiszen a bekerülési költség minimális, ráadásul az eladatlan árukészletet nem kell tárolni sem. Mindezek ismeretében tehát a piac gyors bővülése várható, és valószínűleg új típusú termékek és szolgáltatások is megjelennek ebben a szegmensben – derül ki a cikkből.

Az eredeti írás ITT érhető el.

Borítókép: Illusztráció (Fotó: Unsplash)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.