Már a digitális szórakozási lehetőségeket is korlátozzák a tálibok

A tálib kormányzat Afganisztánban betiltotta a TikTokot és a PUBG-t, mondván, hogy az alkalmazások megrontják az ifjúságot – olvasható a Fejér megyei hírportálon, a Feol.hu cikkében.

Forrás: Feol.hu2022. 04. 25. 15:14
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A TikTok széles körben népszerű videómegosztó app, a PlayerUnknown’s Battlegrounds (PUBG) egy játék.

Inamullah Szamankáni szóvivő a Twitteren közölte, a tálib kormány április 21-én utasította a kommunikációs és informatikai minisztériumot, hogy korlátozza a hozzáférést a két digitális platformhoz, valamint utasította, hogy zárjanak be minden olyan csatornát, amely erkölcstelennek nevezett műsorokat sugároz.

Hasonlóképpen, a lehető legnagyobb mértékben meg kell akadályozni minden erkölcstelen anyagot és műsort közzétevő csatorna megjelenését.

A kínai tulajdonú TikTok, a fiatalabb közönség körében népszerű globális rövidvideó-platformot azért bírálják, amiért egyesek szerint negatív hatással van a gyermekek és fiatal felnőttek mentális egészségére a függőség kockázata, valamint a zaklatás és a szexuális visszaélések lehetővé tétele miatt.

A PUBG pedig egy egymás elleni online lövöldözős játék, amelyet a dél-koreai Krafton játékgyártó cég fejlesztett ki. A PUBG lehetővé teszi, hogy akár száz játékos is részt vegyen az úgynevezett battle royale-ban – egyfajta nagyszabású, utolsó emberig tartó küzdelemben.

Szakértők szerint nehéz lenne teljesen betiltani az alkalmazásokat Afganisztánban, mivel proxy-alkalmazásokon és virtuális magánhálózatokon keresztül továbbra is elérhetők lesznek.

A tálibok augusztusban tértek vissza a hatalomba, miután az Egyesült Államok vezette erők elhamarkodott kivonulása után egész Afganisztánban villámoffenzívát indítottak a háború sújtotta országból.

A kemény iszlamista uralom enyhébb változatát ígérték, mint amelyik az 1996 és 2001 közötti első hatalomra kerülését jellemezte, amikor a szórakozás minden formája tilos volt, és szigorúan büntették is.

A tálib vezetők azonban mióta tavaly átvették az ország irányítását, számos korlátozást vezettek be, különösen a nők oktatáshoz való jogát illetően.

Bezáratták a lányokat oktató középiskolákat, márciusban pedig utasították a kormányzati alkalmazottakat, hogy növesszenek szakállt és öltözködjenek a helyi szokásoknak megfelelően.

Borítókép: Twitter (Forrás: Flickr) 

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.