Izgalmas felfedezés: megtalálhatták az első csillagok bölcsőjét

A James Webb-űrtávcső korábban közzétett, legelső képén az univerzum legöregebb csillagai közül látható néhány.

Forrás: Origo.hu2022. 10. 01. 13:14
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A James Webb-űrtávcső (JWST) korábban közzétett legelső képén az univerzum legöregebb csillagai közül látható néhány, állítják a tudósok – olvasható az Origó cikkében.

Most a tudósok egy kilencmilliárd fényévre lévő galaxist vettek közelebbről szemügyre, amelyet Sparkler-galaxisnak neveztek el.

A körülötte lévő öt, pislákoló sárga pontról megállapították, hogy olyan, több millió csillagból álló csoportok, azaz gömbhalmazok, amelyek már a galaxis kezdete óta jelen vannak.

A kanadai Torontói Egyetem tudósai a The Astrophysical Journal of Letters című folyóiratban publikáltak egy tanulmányt, amely szerint ezek a Sparkler-galaxisban észlelt gömbhalmazok a világegyetem legrégebbi halmazai közé tartoznak.

Ezek az újonnan azonosított halmazok közel ahhoz az időponthoz keletkeztek, amikor először egyáltalán lehetséges volt csillagok kialakulása

– mondta a tanulmány társszerzője, Lamiya Mowla egy közleményben.

A gömbhalmazok olyan messze vannak, hogy a róluk készült megfigyelések a kilencmilliárd évvel ezelőtti állapotot tükrözik, ami tovább nehezíti a csillagok datálását.

Gondoljunk erre úgy, mintha egy ember korát a külseje alapján találnánk ki – könnyű különbséget tenni egy öt- és tízéves között, de nehéz különbséget tenni egy 50 és 55 éves között

– mondta Mowla.

A Space.com elmagyarázza, hogy a Sparkler-galaxist a képen egy gravitációs lencsézés néven ismert űrjelenség nagyíthatja fel, amelyet az űrben lévő nagy objektumok okoznak, amelyek megváltoztatják a fény útját.

A világegyetem datálása számos kihívással jár, de a James Webb-űrteleszkóp fedélzetén lévő műszerek lehetővé teszik a csillagászok számára, hogy olyan objektumokat lássanak, amelyeket eddig még soha nem rögzítettek űrmegfigyelő intézetek.

A JWST-t azért építették, hogy megtalálja az első csillagokat és az első galaxisokat, és hogy segítsen megérteni a világegyetem komplexitásának eredetét, például a kémiai elemeket és az élet építőköveit

– mondta Mowla.

Az eredeti cikk IDE kattintva olvasható.

Borítókép: Illusztráció (Forrás: Pexels)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.