időjárás -4°C Abigél , Alex 2023. február 9.
logo

3D nyomtatóval hoztak létre új szervet

Magyar Nemzet
Forrás: Délmagyar–Mediaworks
2022.12.05. 15:35 2022.12.05. 15:58
3D nyomtatóval hoztak létre új szervet

Az idei esztendő a 3D-nyomtatott testrészek nagy éve is volt: ezúttal egy, a páciens alkarjába ültetett 3D-nyomtatott orral pótolták a rák miatt elvesztett testrészét – írja a Csongrád-Csanád megyei hírportál, a Délmagyar.hu.

A Toulouse Egyetemi Kórház és a francia Claudius Regaud Intézet sebészei sikeresen beültettek egy 3D-nyomtatott orrot, amelyet a beteg karjára növesztettek – írja az Interesting Engineering.

A 3D nyomtatás lehetővé teszi, hogy rétegekből felépítve, mondhatni a semmiből készítsünk tárgyakat. A technikát szerte a világon már sok mindenre használták házak és iskolák építésétől egészen a lőfegyvergyártásig.

Segítségével nemcsak nagy méretű szerkezetek készíthetők, hanem olyan aprók is, mint az ereink, amelyek egy napon, remélhetően, a szív- és keringési rendszer betegségeinek kezelésére is alkalmasak lesznek. A belgiumi székhelyű Cerhum technológiája már ma elérhető, és Európában engedélyezték is alkalmazását a betegeken.

Hogyan lehet 3D-csontot nyomtatni?

A Cerhum szerint a testünkön belüli csontképződés olyan vegyi anyagok felhasználásával történik, mint a hidroxiapatit (HAP) és a tri-kalcium-foszfát (TCP). Ezeket a vegyi anyagokat csontsejtjeink állítják elő, majd a csont elhelyezkedésétől függően a kívánt konfigurációkká alakítják.

Érdekes módon ezek a szerek nagyon olcsón előállíthatók tömeggyártási módszerekkel. A Cerhumnak nemcsak gyártani sikerült, hanem megalkotta a módszert, amellyel emberi csontok 3D-nyomtatására is fel lehet használni.

Az eredeti cikk a Délmagyar.hu-n Nem horror: 3D nyomtatóval csináltak új orrot egy nőnek címmel olvasható.

Borítókép: Illusztráció (Fotó: Pexels)

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.