3D nyomtatóval hoztak létre új szervet

Az idei esztendő a 3D-nyomtatott testrészek nagy éve is volt: ezúttal egy, a páciens alkarjába ültetett 3D-nyomtatott orral pótolták a rák miatt elvesztett testrészét – írja a Csongrád-Csanád megyei hírportál, a Délmagyar.hu.

Magyar Nemzet
Forrás: Délmagyar–Mediaworks2022. 12. 05. 15:35
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Toulouse Egyetemi Kórház és a francia Claudius Regaud Intézet sebészei sikeresen beültettek egy 3D-nyomtatott orrot, amelyet a beteg karjára növesztettek – írja az Interesting Engineering.

A 3D nyomtatás lehetővé teszi, hogy rétegekből felépítve, mondhatni a semmiből készítsünk tárgyakat. A technikát szerte a világon már sok mindenre használták házak és iskolák építésétől egészen a lőfegyvergyártásig.

Segítségével nemcsak nagy méretű szerkezetek készíthetők, hanem olyan aprók is, mint az ereink, amelyek egy napon, remélhetően, a szív- és keringési rendszer betegségeinek kezelésére is alkalmasak lesznek. A belgiumi székhelyű Cerhum technológiája már ma elérhető, és Európában engedélyezték is alkalmazását a betegeken.

Hogyan lehet 3D-csontot nyomtatni?

A Cerhum szerint a testünkön belüli csontképződés olyan vegyi anyagok felhasználásával történik, mint a hidroxiapatit (HAP) és a tri-kalcium-foszfát (TCP). Ezeket a vegyi anyagokat csontsejtjeink állítják elő, majd a csont elhelyezkedésétől függően a kívánt konfigurációkká alakítják.

Érdekes módon ezek a szerek nagyon olcsón előállíthatók tömeggyártási módszerekkel. A Cerhumnak nemcsak gyártani sikerült, hanem megalkotta a módszert, amellyel emberi csontok 3D-nyomtatására is fel lehet használni.

Az eredeti cikk a Délmagyar.hu-n Nem horror: 3D nyomtatóval csináltak új orrot egy nőnek címmel olvasható.

Borítókép: Illusztráció (Fotó: Pexels)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.