Ismét haladékot kapott Amerikában a kínai videómegosztó

A TikTok kínai videómegosztó újabb 15 nap haladékot kapott amerikai jelenlétének átalakításához – jelentette be a TikTok anyavállalata, a Bytedance pénteken Washingtonban.

Forrás: MTI2020. 11. 14. 13:44
Man walks past a sign of ByteDance's app TikTok, known locally as Douyin, at an expo in Hangzhou
Így vagy úgy, de új gazdához kerül a fiatalok legkedveltebb közösségi alkalmazása Fotó: Fotó: Reuters
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Bytedance kedden fordult Washingtonban egy szövetségi bírósághoz a TikTok videomegosztó, amerikai betiltásának elhalasztása érdekében, és pénteken hozta nyilvánosságra az erre vonatkozó bírósági döntés dokumentumait.

A dokumentumok tanúsága szerint a kínai telekommunikációs vállalatnak november 27-ig kell megegyezésre jutnia amerikai vállalatokkal a TikTok eladásáról. Egyben el kell oszlatnia a Trump-kormányzat által megfogalmazott gyanút is, miszerint hírszerzést folytatott Peking javára.

Donald Trump amerikai elnök még augusztus közepén írt alá rendeletet, amelyben kötelezte a Bytedance-t a TikTok amerikai érdekeltségeinek 90 napon belül történő eladására. Washington álláspontja szerint a cég tevékenysége „nemzetbiztonsági kockázatot” jelent az Egyesült Államok számára.

Így vagy úgy, de új gazdához kerül a fiatalok legkedveltebb közösségi alkalmazása
Fotó: Reuters

Az elnöki rendelet érvénye csütörtökön járt le, s bár szeptemberben egy pennsylvaniai szövetségi bíróság felfüggesztette a végrehajtását, a Bytedance még kedden keresetet nyújtott be egy washingtoni bírósághoz. A keresetben 30 nap haladékot kért az adásvétel lebonyolításához.

A Bytedance és a TikTok videomegosztó még szeptemberben két amerikai vállalattal közös vegyesvállalat létrehozását javasolta. A két amerikai cég az Oracle informatikai óriás és a Walmart kiskereskedelmi áruházláncolat lenne. A javaslat szerint az Oracle és a Walmart birtokolná a TikTok Global néven létrehozandó vállalat részvényeinek 20 százalékát, és az új cég központja az Egyesült Államokban lenne.

A tervet az amerikai kormányzat megelégedettséggel fogadta, de még mindig nem adta meg rá az engedélyt.

Egy amerikai bíró felfüggesztette a kínai TikTok letöltésének tilalmát

Az ügyben a TikTok nyújtott be perkeresetet az amerikai kormányzat ellen. A vállalat jogászainak érvelése szerint a tilalom sérti az első és ötödik amerikai alkotmánykiegészítést. Az első a szólás szabadságát, az ötödik pedig az ártatlanság vélelmét garantálja.

Donald Trump amerikai elnök augusztus elején írt alá rendeletet a TikTok-applikáció letöltésének betiltásáról.

A Trump-kormányzat szerint a TikTok – csakúgy, mint a szintén kínai WeChat üzenetküldő szolgáltatás – révén a Kínai Kommunista Párt amerikai állampolgárok bizalmas adataihoz férhet hozzá, és ez a kormányzat álláspontja szerint nemzetbiztonsági kockázatot jelent az Egyesült Államok számára.

A kínai törvények szerint ugyanis a vállalatnak – kérésre – kötelezően ki kell szolgáltatnia az adatokat a kínai hatóságoknak. A TikTok ezt mindig következetesen tagadta, és az ártatlanság vélelmével érvelve leszögezte, hogy az amerikai felhasználók adatait az Egyesült Államokban és Szingapúrban tárolják, ahová nem terjed ki Kína joghatósága.

Tovább

 

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.