Nagyot javul az internetes böngészők biztonsága

Elsőként a Chromium-alapúak kezdik támogatni az Intel CET technológiát.

Forrás: ORIGO.HU2021. 02. 16. 17:14
null
Böngészők Forrás: PIXABAY
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Elsőként a Chromium-alapúak kezdik támogatni az Intel CET technológiát. Jelentős biztonsági fejlesztés tesztelésébe fogott a Google és a Microsoft a Chromium böngészőmotorban, a Chrome és az Edge legújabb fejlesztői kiadásaiban már elérhető és aktív a Control-flow Enforcement Technology (CET).

Ezt még 2016-ban mutatta be az Intel, a processzorokba hardveres szinten integrálandó védelmi vonalról van szó, amely képes elejét venni két olyan támadási formának is, amelyek során a hackerek megpróbálják felülírni egy éppen futó alkalmazás folyamatvezérlését. A támadási formák többek közt a böngészők homokozójából való kitörésre, vagy épp távoli kódfuttatásra használhatóak a támadó webhelyek betöltésekor – olvasható az Origo cikkében.

Jelentős biztonsági fejlesztés tesztelésébe fogott a Google és a Microsoft a Chromium böngészőmotorban, a Chrome és az Edge legújabb fejlesztői kiadásaiban már elérhető és aktív a Control-flow Enforcement Technology (CET).
Fotó: PIXABAY

Ebből sejthetően trükkös és fejlett támadási módszerekről van szó, amelyeket ráadásul klasszikus biztonsági szoftverekkel rendkívül nehéz detektálni vagy megakadályozni, éppen ezért is kellett különleges védelmet kitalálni ellenük.

A CET nagy hátránya, hogy a processzoroknak specifikusan támogatniuk kell, így jelenleg csak az abszolút legújabb fejlesztésű, 11. generációs Intel Core és Zen 3 architektúrás AMD Ryzen modellek kompatibilisek vele. Emellett a szoftverek készítőinek is aktiválniuk kell a forráskódjaik fordításakor.

Egyelőre nem világos, hogy a Firefox mikortól válhat kompatibilissé a CET-tel, a fejlesztői még csak odáig jutottak el, hogy jelezzék a támogatásának szándékát.

Az eredeti cikk ide kattintva érhető el.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.