MI OKOZHATJA AZ CSAPBÓL FOLYÓ IVÓVÍZ FURCSA MELLÉKÍZÉT?
Az ivóvíz tisztítása soklépcsős folyamat, amely komoly ellenőrzés alatt áll, ahogy a fertőtlenítése is. Hazánkban ez a szabályozás különösen szigorú, még európai viszonylatban is! Az ivóvíz több mint 90 százaléka nehezen szennyeződő rétegvízből, felszín alatti forrásokból származik. A szennyvizek közvetlen ivóvízzé tisztítása nálunk nem vált gyakorlattá – mondja a dietetikus szakember a Diéta és Fitnesznek.
A tisztítás mértéke régiónként változhat, például a Dunánál és a Balatonnál fokozottabb kezelés szükséges, s kiterjed az adott területre jellemző szennyezettség fajtájára is. Például: ahol magas a víz vastartalma, ott vastalanítanak. A fertőtlenítés klórgáz vizes oldatának bekeverésével történik, olyan mértékben, hogy az elfogyasztott víz ne okozzon egészségügyi problémát. A csapvíz kiengedésekor tapasztalt elillanó fehérséget nem a vízben lévő klór okozza (a klórgáz egyébként is színtelen), hanem az oldott levegő, ami a kiengedett vízből eltávozik.
A CSAPVÍZBEN LÉVŐ ÁSVÁNYI ANYAGOKRA SZÜKSÉGÜNK VAN!
A vízben nincs tápanyag, kalória, viszont ásványi anyagokat, mikroelemeket tartalmaz, melynek tartalma attól függ, hogy a víz milyen talajrétegen halad keresztül. A csapvízben lévő ásványi anyagokra az emberi szervezetnek szüksége van:

VÍZSZŰRŐT CSAK OKOSAN!
A házi vízszűrök drágák, és nem elég csupán beszerelni, rendszeres karbantartást igényelnek. A tartósan használt, nem gondozott készülékek másodlagosan, bakteriálisan szennyezhetik az ivóvizet az elhasználódott szűrőn megtelepedő baktériumok által. Ez igaz még az aktív szenet tartalmazókra is. Egyes készülékek a vízben lévő értékes és hasznos ásványi sók egy részét is eltávolítják.
Hazánkban a csapvíz szinte mindenhol biztonságosan fogyasztható, könnyen elérhető és olcsó, de ha valaki mégis ragaszkodik a víztisztítóhoz, alaposan nézzen utána, hogy milyet választ, és a vízforgalomhoz igazodva gondoskodjon a rendszeres karbantartásról – javasolja a Diéta és Fitnesz szakértője.