Mi okozhatja a csapból folyó ivóvíz furcsa mellékízét?

Vajon szükséges-e víztisztító berendezést használni, vagy a csapból folyó ivóvíz fogyasztható akkor is, ha néha úgy érezzük, hogy kellemetlen mellékíze van? A Diéta és Fitnesznek Kreisz Andrea dietetikus válaszolt.

Forrás: dietaesfitnesz.hu2020. 10. 20. 22:16
null
Forrás: pixabay
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

MI OKOZHATJA AZ CSAPBÓL FOLYÓ IVÓVÍZ FURCSA MELLÉKÍZÉT?

Az ivóvíz tisztítása soklépcsős folyamat, amely komoly ellenőrzés alatt áll, ahogy a fertőtlenítése is. Hazánkban ez a szabályozás különösen szigorú, még európai viszonylatban is! Az ivóvíz több mint 90 százaléka nehezen szennyeződő rétegvízből, felszín alatti forrásokból származik. A szennyvizek közvetlen ivóvízzé tisztítása nálunk nem vált gyakorlattá – mondja a dietetikus szakember a Diéta és Fitnesznek.

A tisztítás mértéke régiónként változhat, például a Dunánál és a Balatonnál fokozottabb kezelés szükséges, s kiterjed az adott területre jellemző szennyezettség fajtájára is. Például: ahol magas a víz vastartalma, ott vastalanítanak. A fertőtlenítés klórgáz vizes oldatának bekeverésével történik, olyan mértékben, hogy az elfogyasztott víz ne okozzon egészségügyi problémát. A csapvíz kiengedésekor tapasztalt elillanó fehérséget nem a vízben lévő klór okozza (a klórgáz egyébként is színtelen), hanem az oldott levegő, ami a kiengedett vízből eltávozik.

Az ivóvíz „furcsa ízét” a szállítócsövek is okozhatják, de a keményebb víznek is van mellékíze.

A CSAPVÍZBEN LÉVŐ ÁSVÁNYI ANYAGOKRA SZÜKSÉGÜNK VAN!

A vízben nincs tápanyag, kalória, viszont ásványi anyagokat, mikroelemeket tartalmaz, melynek tartalma attól függ, hogy a víz milyen talajrétegen halad keresztül. A csapvízben lévő ásványi anyagokra az emberi szervezetnek szüksége van:

  • Az ivóvíz keménységét a kalcium és magnézium (mésztartalom) adja. Minél nagyobb a mésztartalom, annál keményebb a víz és fordítva. Hazánkban a vízművek többnyire közepes keménységű, 10–14 német keménységi fokú (nko) vizet szolgáltatnak. A lágy víz csak a mosógépnek jó!
  • A csapvíz természetes komponensének tekinthető még többek között a jodid-ion is, aminek fontos szerepe van a szervezet jódháztartásában. Az ország nagy részén az ivóvíz jódszegény, ilyen területeken a jódozott konyhasó fogyasztását ajánlják.
  • Említésre méltó komponens a fluorid, ami hozzájárul az egészséges fogzománc kialakulásához. Sajnos hazánkban a vizek többsége fluoridban szegény.
  • Fotó: pixabay

    VÍZSZŰRŐT CSAK OKOSAN!

    A házi vízszűrök drágák, és nem elég csupán beszerelni, rendszeres karbantartást igényelnek. A tartósan használt, nem gondozott készülékek másodlagosan, bakteriálisan szennyezhetik az ivóvizet az elhasználódott szűrőn megtelepedő baktériumok által. Ez igaz még az aktív szenet tartalmazókra is. Egyes készülékek a vízben lévő értékes és hasznos ásványi sók egy részét is eltávolítják.

    A csapvízben lévő, rémhírek szerinti állítólagos hormonokat, gyógyszervegyületeket egyik házi víztisztító rendszer sem lenne képes kiszűrni!

    Hazánkban a csapvíz szinte mindenhol biztonságosan fogyasztható, könnyen elérhető és olcsó, de ha valaki mégis ragaszkodik a víztisztítóhoz, alaposan nézzen utána, hogy milyet választ, és a vízforgalomhoz igazodva gondoskodjon a rendszeres karbantartásról – javasolja a Diéta és Fitnesz szakértője.

    IVÓVÍZ ÉS A KORONAVÍRUS

    A Vízszolgáltatók Európai Szövetsége a WHO állásfoglalása alapján megerősítette, hogy az ivóvízkezelés során alkalmazott, az egészségre nem ártalmas fertőtlenítőszerek alkalmasak a COVID-19 koronavírus elpusztítására – írta meg korábban a mindmegette.hu. A Nemzeti Népegészségügyi Központ állásfoglalása is hangsúlyozza, hogy a koronavírus az ivóvízben használt kis mennyiségű klór hatására azonnal elveszíti a fertőző képességét. Ennek köszönhetően a tiszta, kezelt ivóvíz fogyasztása biztonságos, a vírus nem képes bejutni az ellátórendszerbe, és nem képes életben maradni a vezetékes vízben!

    Budapesten például a Fővárosi Vízművek által szolgáltatott ivóvíz teljesen zárt, automatizált, ivóvízellátó rendszeren keresztül jut el a víztermelő kúttól egészen a csapokig. Ez idő alatt sem emberrel, sem állattal nem kerül kapcsolatba. Ezért, amikor otthon megnyitja valaki a csapot, ő az első ember, aki érintkezik a vízzel. Kizárt annak a lehetősége, hogy egy főként cseppfertőzéssel terjedő vírus eljusson a felhasználókig.

    Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

    Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.