Mi okozhatja a csapból folyó ivóvíz furcsa mellékízét?

Vajon szükséges-e víztisztító berendezést használni, vagy a csapból folyó ivóvíz fogyasztható akkor is, ha néha úgy érezzük, hogy kellemetlen mellékíze van? A Diéta és Fitnesznek Kreisz Andrea dietetikus válaszolt.

Forrás: dietaesfitnesz.hu2020. 10. 20. 22:16
Forrás: pixabay
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

MI OKOZHATJA AZ CSAPBÓL FOLYÓ IVÓVÍZ FURCSA MELLÉKÍZÉT?

Az ivóvíz tisztítása soklépcsős folyamat, amely komoly ellenőrzés alatt áll, ahogy a fertőtlenítése is. Hazánkban ez a szabályozás különösen szigorú, még európai viszonylatban is! Az ivóvíz több mint 90 százaléka nehezen szennyeződő rétegvízből, felszín alatti forrásokból származik. A szennyvizek közvetlen ivóvízzé tisztítása nálunk nem vált gyakorlattá – mondja a dietetikus szakember a Diéta és Fitnesznek.

A tisztítás mértéke régiónként változhat, például a Dunánál és a Balatonnál fokozottabb kezelés szükséges, s kiterjed az adott területre jellemző szennyezettség fajtájára is. Például: ahol magas a víz vastartalma, ott vastalanítanak. A fertőtlenítés klórgáz vizes oldatának bekeverésével történik, olyan mértékben, hogy az elfogyasztott víz ne okozzon egészségügyi problémát. A csapvíz kiengedésekor tapasztalt elillanó fehérséget nem a vízben lévő klór okozza (a klórgáz egyébként is színtelen), hanem az oldott levegő, ami a kiengedett vízből eltávozik.

Az ivóvíz „furcsa ízét” a szállítócsövek is okozhatják, de a keményebb víznek is van mellékíze.

A CSAPVÍZBEN LÉVŐ ÁSVÁNYI ANYAGOKRA SZÜKSÉGÜNK VAN!

A vízben nincs tápanyag, kalória, viszont ásványi anyagokat, mikroelemeket tartalmaz, melynek tartalma attól függ, hogy a víz milyen talajrétegen halad keresztül. A csapvízben lévő ásványi anyagokra az emberi szervezetnek szüksége van:

  • Az ivóvíz keménységét a kalcium és magnézium (mésztartalom) adja. Minél nagyobb a mésztartalom, annál keményebb a víz és fordítva. Hazánkban a vízművek többnyire közepes keménységű, 10–14 német keménységi fokú (nko) vizet szolgáltatnak. A lágy víz csak a mosógépnek jó!
  • A csapvíz természetes komponensének tekinthető még többek között a jodid-ion is, aminek fontos szerepe van a szervezet jódháztartásában. Az ország nagy részén az ivóvíz jódszegény, ilyen területeken a jódozott konyhasó fogyasztását ajánlják.
  • Említésre méltó komponens a fluorid, ami hozzájárul az egészséges fogzománc kialakulásához. Sajnos hazánkban a vizek többsége fluoridban szegény.
  • Fotó: pixabay

    VÍZSZŰRŐT CSAK OKOSAN!

    A házi vízszűrök drágák, és nem elég csupán beszerelni, rendszeres karbantartást igényelnek. A tartósan használt, nem gondozott készülékek másodlagosan, bakteriálisan szennyezhetik az ivóvizet az elhasználódott szűrőn megtelepedő baktériumok által. Ez igaz még az aktív szenet tartalmazókra is. Egyes készülékek a vízben lévő értékes és hasznos ásványi sók egy részét is eltávolítják.

    A csapvízben lévő, rémhírek szerinti állítólagos hormonokat, gyógyszervegyületeket egyik házi víztisztító rendszer sem lenne képes kiszűrni!

    Hazánkban a csapvíz szinte mindenhol biztonságosan fogyasztható, könnyen elérhető és olcsó, de ha valaki mégis ragaszkodik a víztisztítóhoz, alaposan nézzen utána, hogy milyet választ, és a vízforgalomhoz igazodva gondoskodjon a rendszeres karbantartásról – javasolja a Diéta és Fitnesz szakértője.

    IVÓVÍZ ÉS A KORONAVÍRUS

    A Vízszolgáltatók Európai Szövetsége a WHO állásfoglalása alapján megerősítette, hogy az ivóvízkezelés során alkalmazott, az egészségre nem ártalmas fertőtlenítőszerek alkalmasak a COVID-19 koronavírus elpusztítására – írta meg korábban a mindmegette.hu. A Nemzeti Népegészségügyi Központ állásfoglalása is hangsúlyozza, hogy a koronavírus az ivóvízben használt kis mennyiségű klór hatására azonnal elveszíti a fertőző képességét. Ennek köszönhetően a tiszta, kezelt ivóvíz fogyasztása biztonságos, a vírus nem képes bejutni az ellátórendszerbe, és nem képes életben maradni a vezetékes vízben!

    Budapesten például a Fővárosi Vízművek által szolgáltatott ivóvíz teljesen zárt, automatizált, ivóvízellátó rendszeren keresztül jut el a víztermelő kúttól egészen a csapokig. Ez idő alatt sem emberrel, sem állattal nem kerül kapcsolatba. Ezért, amikor otthon megnyitja valaki a csapot, ő az első ember, aki érintkezik a vízzel. Kizárt annak a lehetősége, hogy egy főként cseppfertőzéssel terjedő vírus eljusson a felhasználókig.

    A téma legfrissebb hírei

    Tovább az összes cikkhez chevron-right

    Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

    Google News
    A legfrissebb hírekért kövess minket az Magyar Nemzet Google News oldalán is!

    Címoldalról ajánljuk

    Tovább az összes cikkhez chevron-right

    Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.