Minek köszönhetően nőtt a szarvashús népszerűsége?

Harmincöt éve hozták létre a bőszénfai szarvasfarmot. Sokszínű tevékenységük egyike a tenyésztés és a húsfeldolgozás – ennek kapcsán merül fel a kérdés: miért is kerül horribilis összegekbe a szarvashús? A szabadfold.hu cikkéből kiderül.

Forrás: SZABADFOLD2020. 12. 14. 21:32
Nagy János szarvastenyésztő Fotó: Németh András Péter Forrás: SZABADFOLD.HU
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Mielőtt megismernénk a bőszénfai szarvasfarmot, választ keresünk arra, miért éri meg a gímszarvas tenyésztésével foglalkozni és más húsfajtákhoz képest minek köszönhetően kerül többe az üzletekben a szarvashús?

Magyarországon az agrártámogatási rendszerek elsősorban a hagyományos állattenyésztési ágazatokat (húsmarha, juh, kecske) preferálják, a szarvas nincs a kedvezményezetti körben. Az ilyesfajta anomáliák kiküszöbölésére több európai országban már farmalapú szubvenciót alkalmaznak.

– A gímszarvas húsa kiváló minőségű, magas beltartalmi értékű

– jegyzi meg elöljáróban Nagy János, a Szent István Egyetem Bőszénfai Vadgazdálkodási Tájközpont igaz­gatója.

– A csontoshús-kihozatalban 55-60 százalékot lehet elérni, ami a legtöbb szarvasmarha- és juhfajtát megelőzi. A szarvasoknál a comb és a gerinc aránya is kedvezőbb.

Nagy-Britanniában évente 20 százalékkal növekszik a szarvashús-fogyasztás, ezért a környezetet kevésbé terhelő tenyésztés is bővül. Egy ezeregyedes állományt pedig akár egy ember is képes ellátni.

Nagy János szarvastenyésztő
Fotó: Németh András Péter / SZABADFOLD.HU

A szakember elismeri, hogy a szarvashús ára valóban nem olcsó, de nem több, mint az első osztályú borjú- vagy bárányhúsé. A bőszénfai feldolgozóüzem kínálatában a csont nélküli szarvascomb 4825, az apróhús 2475 forintba kerül. Ha egy hentes lőtt, zsigerelt vadat vásárol, „szőrben-bőrben” számítva kilónként ezer forintot fizet érte.

Egy mázsa szarvas a feldolgozási folyamat végére mintegy ötvenöt kilónyi kicsontozott színhúst ad, kilónkénti alapanyagköltsége mintegy kétezer forint. Erre jön még a munkabér, a csomagolás, a hűtés, a fagyasztás, a szállítás, az adó stb. költsége.

– Üzemünkben évente 300 lőtt vadat dolgozunk fel. Vevőkörünk 70 százalékát éttermek teszik ki, a többit helyben értékesítjük

– árulja el Nagy János. – Az utóbbi években sokan felismerték a szarvashús jelentőségét. A saját üzemeltetésű éttermünkön kívül a régióbeli vendéglősök is egyre gyakrabban használják, és a családi konyhákban is készülnek szarvashúsból ínyencségek, főleg ün­­nepeken, baráti összejöveteleken.

A teljes cikket ITT olvashatja tovább.

Ezért eszünk karácsonykor halat és töltött káposztát

Talán nem is gondolnánk, hogy a hagyományos ünnepi ételek elkészítésével és elfogyasztásával mágikus tradíciókat követünk. Most, amikor jó eséllyel több időt töltünk otthon, a családunk körében, itt a lehetőség arra, hogy jobban megismerkedjünk az ünnepi időszak hagyományaival, és kipróbáljunk olyan dolgokat, amire eddig nem volt időnk – legyen szó például a halászlé, a töltött káposzta vagy a bejgli elkészítéséről.

Korábbi cikkünket ITT olvashatja tovább.

 

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.