Hiába vékonyodik az ózonréteg, és válik egyre veszélyesebbé a napozás, az aranybarna bőr csak nem akar kimenni a divatból. A divat mellett ráadásul az orvostudomány által is egyre fontosabbnak tartott D-vitamin miatt is kell a bőrünknek a nap. Szóval semmiképp nem kell egész nyáron visszavonulni a sötét szobába, vagy tetőtől talpig beöltözni. Csak egy kicsit oda kell figyelni, hogy védjük a bőrünket az UV-sugarakkal szemben. Azon túl, hogy naptejet használunk, és a déli órákban nem napozunk, belülről is védekezhetünk a napozás káros hatásai ellen, ha ügyesen állítjuk össze az étrendet. Az a titokzatos karotin: a narancssárga és sötétzöld zöldségek, gyümölcsök tele vannak béta-karotinnal, ami egyrészt ellenállóbbá teszi a bőrt a leégés ellen, így segíti a gyors, egyenletes és tartós barnulást, másrészt pedig lerakódik a bőrben, és szép bronz árnyalatot ad neki. Lássuk a nyerő ötösfogatot – olvasható a diétaésfitnesz.hu cikkében.
1. Klasszikus karotinbomba
Sárgarépa
A répáról mindenki tudja, hogy tele van béta-karotinnal. Egy nagy répa 6,6 mg béta-karotint tartalmaz, ezzel az első helyet foglalja el a legnagyobb karotintartalmú ételek rangsorában. Azt már kevesebben tudják, hogy a vastag sejtfalak miatt a szervezet a nyers sárgarépa karotintartalmának csak kis részét tudja hasznosítan, de ha a répát egészben egy kicsit megpárolod, a sejtfalak meglazulnak, és a szervezet könnyebben hozzáfér a karotinhoz. Napi két-három szál néhány hét alatt már látható eredményhez vezet!

2. Popeye nyara
Spenót (paraj)
Talán meglepő, de ezek a zöld levélkék az a második legnagyobb karotinforrások. Mivel tavasztól őszig tart az idénye, egész nyáron kaphatsz frisset, és már készítheted is a bikinit. Ha zsenge leveleket sikerül szerezned, akkor jobb, ha salátának készíted el, ugyanis 100 gramm spenót nyers formában 4,9 mg, főzve viszont csak 2,8 mg béta-karotint tartalmaz. Persze ez utóbbi is nagyon sok, így nem kell izgulni, ha a spenótfőzelék rabja vagy.
3. Téli napsugár
Sütőtök
Sajnos éppen vége a nyárnak, amikor megérik itthon az első sütőtök, de azért a szeptemberi vénasszonyok nyara idején jól jöhet, ha még ráerősítenél az előző hónapokban szerzett színedre. Ebben a bronzérmes zöldségben ugyanis 100 grammonként mintegy 4 mg béta-karotin bújik meg, minél sötétebb a húsa, annál több. Önmagában vagy rozmaringgal sütve is finom, de levesnek szerecsendióval, köménnyel, koriandermaggal és gyömbérrel is bolondíthatjuk.