Minden gyógynövény allergizálhat, ha túlzásba visszük

Augusztus elején az FR24 francia hírportálra hivatkozva több helyen is azt olvashattuk, veszélyes növénynek minősítené a levendulát egy uniós rendelet. Vajon mi a baj a vele? Okozhat-e bármilyen problémát az alkalmazása?

Forrás: feol.hu2021. 08. 24. 12:12
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Információk szerint a tervezet előírná, hogy a feldolgozott levendula csomagolásán figyelmeztetést kellene elhelyezni, amely szerint a termék veszélyes. Csak Franciaországban mintegy 1500 gazda termeszt levendulát, körülbelül 30 ezer embernek adva munkát. A dél-franciaországi Provence levendulamezői ráadásul turisztikai vonzerővel is bírnak, évente rengeteg embert csábít a régióba a látványuk.

 

A termelők azzal egyetértenek, hogy a potenciális allergiakockázatot fel kell tüntetni a csomagoláson, ám azt ellenzik, hogy az ipari vegyi anyagokon látható címkével lássanak el egy növényi alapú terméket.

 

Lehet bármiféle baj ezzel a csodás növénnyel? A kérdést a Fejér megyei hírportál feltette Lencsés Rita természetgyógyász fitoterapeutának is.

 

– Nemcsak a levendulának, de minden gyógynövénynek lehet allergizáló hatása, ezért a „nagykönyvben” is azt írják, nem szabad túlzásba esni a használatukkal. Különösen igaz ez a nagyon gazdag illóolajtartalmú gyógynövényekre – mondta a természetgyógyász, aki azonnal hozzáfűzte, a levendula a cikk elején felvetett módon való középpontba kerülése számára kicsit olyan, mint annak idején a kamilla „keresztre feszítése” volt. – Ha az allergiás reakciók kiváltása szempontjából vizsgáljuk a levendulát, akkor mindjárt mellé lehet tenni a kamillát, a zsályát, a cickafarkot és még lehetne sorolni a további gyógynövényeket is. Ám allergiás reakció csak akkor léphet fel, ha felhalmozódik a szervezetben az illóolaj. És persze, mint bármilyen összetevő esetében, a gyógynövényekre is igaz, hogy egyénfüggő, ki mennyire érzékeny a bennük található hatóanyagokra. Ám ez csak a használatuk során derül ki – tette hozzá Lencsés Rita.

 

Lássuk a levendula lehetséges negatív hatásait! A szagokra az átlagnál érzékenyebb egyénekben émelyítő érzést kelthet, fejfájást, hidegrázást, hányást, virága pedig székrekedést okozhat. Olaja szájon át mérgező. A növényt nyílt sebre tilos használni. Gyerekeknek sem javasolt frissen fogyasztani. Ezek az ismert és ritkán előforduló hatások azonban igen kevés embernél lépnek fel.

 

A fitoterapeuta azt is megjegyezte, számos gyógynövénynek van nem kívánt mellékhatása, vagy ellenjavallata, amennyiben azokat nem a megfelelő módon, vagy a javasoltnál hosszabb ideig használjuk. Azt se feledjük, nem létezik olyan szer, gyógynövény vagy módszer, ami mindenkinek használ és mindig ajánlható. Természetesen igaz ez a levendulára is. A gyógynövények alkalmazását ezért minden esetben egyénre szabják a szakemberek, és ezért fontos az is, hogy mi magunk is kikérjük szakember véleményét, mielőtt bármilyen gyógynövényes kúrába, terápiába fognánk.

 

A teljes cikket IDE kattintva olvashatják!

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.