Ez lehet a fogyókúra hibája, ha nem mozdul a mérleg nyelve

Bizony, néha hiába a koplalás, a megszállott és rendszeres edzés, a mérleg mégsem mozdul. Sokan ekkor adják fel.

Forrás: diéta és fitnesz magazin2021. 09. 17. 18:22
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Bizony, néha hiába a koplalás, a megszállott és rendszeres edzés, a mérleg mégsem mozdul. Sokan ekkor adják fel. Pedig csak át kellene gondolni, valóban mindent helyesen tesz­-e.

HÉTKÖZNAP DIÉTÁZIK, HÉTVÉGÉN SZABOTÁL

Hétfőtől péntekig diétázik, rendszeresen edz, nem nassol. Viszont a hétvégén bepótolja az egészet. Jókat eszik, vendégségbe vagy étterembe megy, nem vonja meg magától a desszertet, és jókat pihenget a tévé előtt. El sem hiszi, hogy ezzel a hozzáállással egy hétvége alatt akár két-három kilót is magára szedhet. Amit, dacára az ötnapos koplalásnak, nagyon nehéz leadni.

MIT TEGYEN?

Ne hagyja el magát a hétvégeken sem. Persze mindenkinek jár egy kis nassolás. Tűzzön ki magának egy étkezést. Egy ebédet, egy vacsorát vagy egy cukrászdalátogatást, ahol szabadon engedheti gasztronómiai fantáziáját. Egyen egyszer kedvére, de a többi étkezés alkalmával azért legyen a hétköznapokhoz hasonlóan visszafogott. Így nem kell puffadt hassal kezdeni a hétfőt.

MEGIZMOSODOTT!

Ugyan meglehetősen sok időnek kell eltelnie – legalább két-három hónapnak –, mire a súlyzókkal végzett munka meghozza a gyümölcsét, de ne feledje: az izom nehezebb, mint a zsír. Így ha rendszeresen súlyzókkal edz, és tudatosan szálkásodik, izmosodik, akkor ne a mérleg legyen az egyetlen mérvadó. Amennyiben tónusos testet lát a tükörben, az izmok szépen kirajzolódnak, a ruhák pedig dögösen állnak, akkor ne foglalkozzon a mérleggel.

MIT TEGYEN?

Semmit. Folytassa a munkát. Csak arra ügyeljen, hogy ne legyen túl izmos. Ha az izomzat mértéke már a nőiességet veszélyezteti, akkor súlyzós edzés helyett inkább kardiózzon kicsit többet.

NEM IS KÜZD OLYAN KEMÉNYEN, MINT AHOGY GONDOLJA

Lehet, hogy úgy gondolja, keveset eszik és sokat mozog, de mihez képest? Lehet, hogy a megszokottnál valóban kevesebbet eszik, de ha eddig megevett napi 3000 kalóriát, most meg megáll 2800-nál, az még nem diéta. Akkor sem, ha mellette kocog hetente kétszer 20 percet. Az életmódváltást komolyan kell venni!

MIT TEGYEN?

Ne fogyasszon napi 1500 kalóriánál többet. Ha már rutinos diétázó, akkor 1200 kalóriánál. Valamint mozogjon hetente legalább három alkalommal legalább 30 percen át. Lehetőség szerint kezdjen kardioedzéssel, majd ha már ebbe belejött, egészítse ki súlyzós vagy bármilyen alakformáló edzéssel.

TÚLSÁGOSAN IS RAGASZKODIK AZ EDZÉSTERVÉHEZ

Ha rendszeresen ugyanazt az edzésprogramot hajtja végre, legyen szó edzőtermi mozgásról vagy futó-kocogó-úszó programról, az egy idő után nem lesz hatásos. A szervezet ugyanis hozzászokik a terheléshez, így pár hét elteltével már nem fog annyi kalóriát elégetni, mint akkor, amikor elkezdte az edzést. A rendszeres mozgás hatására a szervezet egyre erősebb és ellenállóbb lesz, egyre jobban tűri a megerőltetést.

MIT TEGYEN?

Legalább havonta változtasson edzéstervén, és növelje a terhelést és az intenzitást. Fusson, ússzon hosszabb távot, kardiózzon tíz perccel többet, variálja a súlyzós és a kardioedzéseket. Iktasson be egy jóga- vagy TRX-órát, egy-egy edzést cseréljen spinningre. A lényeg, hogy időnként sokkolja szervezetét komoly változásokkal.

MEGSZÁLLOTT MÉRLEGELŐ

Felesleges naponta a mérlegre állni. Úgyis szinte mindennap más eredményt fog látni. Lehet, hogy egyik nap kevesebb lesz 20 dekagrammal, másnap pedig fél kilóval többet mutat a mérleg. Ezek a negatív élmények azonban nagyon erősen befolyásolják a napi szokásokat. Ilyenkor ugyanis azt gondolhatja:

hiába koplaltam, többet mutat a mérleg ma, mint tegnap. Ennek semmi értelme, megérdemlem azt a sütit ebéd után, ha a mérleg nyelve úgysem mozdul.

Már kutatásokkal is bizonyították, hogy azok az emberek, akik hetente csak egyszer mérlegelnek, sokkal gyorsabban és sokkal többet fogynak, mint a megszállott mérlegelők.

MIT TEGYEN?

Tűzzön ki a héten egy napot. Egyetlen napot és minden héten ugyanazon a napon, ugyanabban az időben – reggel, éhgyomorra – méretkezzen meg. Ez reális képet nyújt majd a testsúlyáról.

A Diéta és Fitnesz magazin eredeti cikke IDE kattintva érhető el.

(A borítókép illusztráció. Fotó: Flickr)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.