Húsz másodpercig mosson kezet!

Ha 20 másodpercnél rövidebb ideig tart még a legalaposabb kézmosás is, akkor vírusok, baktériumok maradhatnak a bőrön és juthatnak be az emberi szervezetbe. A koronavírus-fertőzés veszélyének idején különösen fontos, hogy odafigyeljünk a megelőzés egyik legalapvetőbb módszerének hatásosságára is – olvasható a Gyógyzóna cikkében.

Forrás: Gyógyzóna2021. 09. 24. 13:19
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az amerikai Physics of Fluids folyóiratban megjelent tanulmány szerint tudományos alapon is bebizonyították, legalább 20 másodperces, erőteljes, alapos súrolással elvégzett kézmosás kell a hatásos tisztításhoz.

Rövid az idő

A Washingtonban végzett kutatásokról a studyfinds.org magazin számolt be, kihangsúlyozva, nem csak orvosok és virológusok, hanem matematikusok is részt vettek a kísérletekben és a bizonyításban.

Az elemzés és az azt megelőző felmérés szerint az emberek átlagosan naponta 3–5 alkalommal mosnak kezet. Ám száz megkérdezett közül csak 5 olyan ember volt, aki akár csak egyetlen kézmosásnál is túllépte a 20 másodperces időtartamot. Az átlagos kézmosási idő a tesztek szerint nem volt több 6 másodpercnél, dörzsöléssel, öblítéssel együtt

Bizonyít a tudomány

A tudósok egy matematikai modellt állítottak fel, ami alapján kimutatták: legalább 20 másodperc kell ahhoz, hogy az apró részecskék az erős vízáram és az erőteljes dörzsölés hatására eltűnjenek a bőr redői közül.

A modellezésnél figyelembe vették a kézmosás mozdulatsorainak mechanikáját, erejét és irányát, valamint súrlódási tényezőit, összevetve azt egy idősklálával, mely alatt a bőrre tapadt idegen részecskék, köztük a vírusok és a baktériumok is biztonsággal eltávolíthatóak. A modellezés szerint az intenzív kézmosásnál is levegőréteg marad a víz és a bőr apró redői között, ezért nem hatásos a túl rövid ideig tartó tisztítás.

A szappan sem rövidítheti le az időt

Ráadásul a bizonyítási eljárás során kiderült, a fertőző részecskék a porszemcsékkel együtt nem csak tapadnak, hanem bele is ragadhatnak a bőr redők völgyeibe, ezért ha nem fordítunk kellő időt és energiát a kézmosásba, akkor nem lehet eltávolítani ezeket a betegséghordozókat.

Dr. Phil Hammond, aki az Amerikai Fizikai Intézettel együtt végezte a kísérletet, ezt azzal hasonlította össze, hogy egy ingből is csak úgy jön ki az ételfolt, ha megfelelő ideig, megfelelő intenzitással dörzsölik az anyagot:

Ha túl lágyan és lassan dörzsöljük egymáshoz a kézfejeket, akkor a víz sugarának ereje sem elég ahhoz, hogy a megtapadt és beragadt részecskéket eltávolítsa.

A kísérlet alapján megfelelő erőkifejtés és víznyomás esetén is legalább 20 másodperc kell ahhoz, hogy a kézről minden fertőző anyag eltűnjön. 

A teljes cikket ITT olvashatja tovább.

Borítókép: Pexels

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.