Letenné a cigarettát? Erre kell készülnie

A legtöbb dohányosnak az első lépések megtétele jelenti a legnagyobb kihívást, az a szakasz, amikor eldönti, hogy leteszi cigarettát. Általában ezt az időszakot hosszú viaskodás, ideális esetben felkészülés előzi meg – olvasható az Origó cikkében.

Forrás: ORIGO2021. 09. 11. 15:31
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Nagyon kevesen vannak azok, akiknek egyből sikerül a leszokás, a sikert rendszerint több – átlagosan 2-3 – sikertelen próbálkozás előzi meg. Minél többször próbálkozik valaki, annál felkészültebben indul neki legközelebb a kihívásnak, annál több eszközzel, fortéllyal, praktikával ellátva vág bele a folyamatba, és annál pontosabban látja, hogy a leszokás során milyen kísértésekkel, kihívásokkal kell majd szembenéznie. Annak érdekében, hogy a leszokási törekvéseik minél tudatosabb megtervezésére ösztönözzék az embereket, a Korányi Intézet szakemberei összeszedték, hogy a leszokás során milyen fázisokon mennek keresztül a dohányosok.

A dohányzás feladása általában negyvenéves kor felett kezdi el komolyan foglalkoztatni az embereket. Ekkorra a dohányzók a saját bőrükön kezdik el megtapasztalni a dohányzás káros hatásait, a kettős – fizikai és lelki – függést. Az ismerethiány és a nikotin elhagyásával a megvonási tünetek megtapasztalása miatt azonban sokszor nem hisznek abban, hogy fel tudják adni káros szenvedélyüket.

Az Országos Korányi Pulmonológiai Intézet felméréséből kiderül, hogy a dohányzók több mint egynegyede (26,4%) már kísérletet tett a dohányzás abbahagyására, elsősorban saját egészsége védelme érdekében (58,2%). Kiderül az is, hogy a hazai dohányosok döntő többsége (78,7%) nem vett, illetve nem venne igénybe külső segítséget a leszokásban.

Csak 18% az, aki igénybe venne a külső támogatást a dohányzás elleni harcban, noha a statisztikák szerint a támogatott leszokás kétszer olyan eredményes, mint az önerőből történő próbálkozás. Az alacsony arányú segítségkérés abból is eredhet, hogy kevesen tudják, milyen leszokástámogatási lehetőségek állnak rendelkezésre.

A leszokás során minden dohányos az alábbi öt fázison megy keresztül

 

Tagadás szakasza (nem gondolkodnak a leszokáson)

Azok az emberek, akik ebben a szakaszban vannak, nem gondolják igazán komolyan a leszokást, sőt ha valaki rámutat a dohányzás káros hatására, kiállnak dohányzási szokásuk mellett. Ezek az emberek általában túl vannak pár sikertelen leszokási próbálkozáson, vagy túl erősnek érzik a függőségüket ahhoz, hogy le tudják tenni a cigarettát. Az ebben a szakaszban lévő dohányosokat nem lehet meggyőzni a leszokás egészségre gyakorolt pozitív hatásairól. Azonban egyszer a legtöbb dohányos eljut arra a pontra, amikor elkezdi foglalkoztatni a leszokás gondolata.

A teljes cikket ITT olvashatja tovább.

Borítókép: Pexels

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.