A moringa jótékony hatásai

Ha furcsának találná azt a szót, hogy moringa, eláruljuk, hogy magyarul lóretekfának is nevezik. Így még furcsább? Igen, lehetséges, viszont annyi jótékony hatása lehet a moringa leveleinek, hogy ezek után biztos, hogy meg fogja kedvelni, és a használata a mindennapjai részévé válik – olvasható a Gyógyzóna cikkében.

Forrás: GYÓGYZÓNA2021. 10. 03. 15:49
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A moringafa a szubtrópusokon élő faj, főleg Észak-Indiában termesztik több mint négyezer éve. Csodafának is nevezik, mert a levelei több mint százféle vitamint és ásványi anyagot tartalmaznak. A moringa C-vitamin-tartalma például hétszerese a narancsénak.

Az A-vitamin-tartalma négyszer több, mint a répáé, míg a fehérjetartalma is nagyon magas: 100 gramm moringalevél 9,3 g fehérjét tartalmaz.

Magyarul tormafának nevezik, de itthon is inkább a moringa kifejezést használják.

Moringa, a superfood

A moringa már a védikus orvoslásban és más hagyományos gyógyászati tradíciókban is kiérdemelte elismert helyét, az úgynevezett „superfood” kategóriába tartozik. Bár itthon csak szárított formában juthatunk hozzá, de ahol megterem – Indiától kelet felé, Kína alacsonyabb részein, Délkelet-Ázsiában és a Fülöp-szigeteken –, ott zöldségként is fogyasztják a leveleit, és a szárított változatára sem lehet panaszkodni.

Az immunerősítő levelek

A moringában lévő ásványi anyagok és vitaminok közül kiemelkedik a kalcium, a kálium, a magnézium és a vas, valamint az A-, C-vitamin, a B-vitaminok és az E-vitamin. Hatékonyan növelheti az energikusságot és az állóképességet, valamint a koncentrációra is jó hatással lehet. Étvágytalanság esetén tápanyagpótlás céljából, illetve a betegeknek a gyorsabb felépülés érdekében szintén hasznos lehet.

Erős antioxidáns

Antioxidáns szerepe hasznos lehet a kártékony szabad gyökök szabályozásában, valamint a sejtromboló oxidatív stressz visszaszorításában. A moringa tartalmazza az esszenciális aminosavak, a karotinoid fitonutriensek, az antioxidánsok és a természetes antibakteriális vegyületek kombinációját is.

Levelei (valamint a por és a kapszula is) számos olyan öregedésgátló vegyületet tartalmaznak, amelyek csökkenthetik az oxidatív stressz és a gyulladások hatásait.

Több kutatás is rámutatott rákmegelőző hatására, és akár a daganatos sejtek növekedését is gátolhatja.

A teljes cikket ITT olvashatja tovább.

Borítókép: Pexels
 

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.