A moringa jótékony hatásai

Ha furcsának találná azt a szót, hogy moringa, eláruljuk, hogy magyarul lóretekfának is nevezik. Így még furcsább? Igen, lehetséges, viszont annyi jótékony hatása lehet a moringa leveleinek, hogy ezek után biztos, hogy meg fogja kedvelni, és a használata a mindennapjai részévé válik – olvasható a Gyógyzóna cikkében.

Forrás: GYÓGYZÓNA2021. 10. 03. 15:49
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A moringafa a szubtrópusokon élő faj, főleg Észak-Indiában termesztik több mint négyezer éve. Csodafának is nevezik, mert a levelei több mint százféle vitamint és ásványi anyagot tartalmaznak. A moringa C-vitamin-tartalma például hétszerese a narancsénak.

Az A-vitamin-tartalma négyszer több, mint a répáé, míg a fehérjetartalma is nagyon magas: 100 gramm moringalevél 9,3 g fehérjét tartalmaz.

Magyarul tormafának nevezik, de itthon is inkább a moringa kifejezést használják.

Moringa, a superfood

A moringa már a védikus orvoslásban és más hagyományos gyógyászati tradíciókban is kiérdemelte elismert helyét, az úgynevezett „superfood” kategóriába tartozik. Bár itthon csak szárított formában juthatunk hozzá, de ahol megterem – Indiától kelet felé, Kína alacsonyabb részein, Délkelet-Ázsiában és a Fülöp-szigeteken –, ott zöldségként is fogyasztják a leveleit, és a szárított változatára sem lehet panaszkodni.

Az immunerősítő levelek

A moringában lévő ásványi anyagok és vitaminok közül kiemelkedik a kalcium, a kálium, a magnézium és a vas, valamint az A-, C-vitamin, a B-vitaminok és az E-vitamin. Hatékonyan növelheti az energikusságot és az állóképességet, valamint a koncentrációra is jó hatással lehet. Étvágytalanság esetén tápanyagpótlás céljából, illetve a betegeknek a gyorsabb felépülés érdekében szintén hasznos lehet.

Erős antioxidáns

Antioxidáns szerepe hasznos lehet a kártékony szabad gyökök szabályozásában, valamint a sejtromboló oxidatív stressz visszaszorításában. A moringa tartalmazza az esszenciális aminosavak, a karotinoid fitonutriensek, az antioxidánsok és a természetes antibakteriális vegyületek kombinációját is.

Levelei (valamint a por és a kapszula is) számos olyan öregedésgátló vegyületet tartalmaznak, amelyek csökkenthetik az oxidatív stressz és a gyulladások hatásait.

Több kutatás is rámutatott rákmegelőző hatására, és akár a daganatos sejtek növekedését is gátolhatja.

A teljes cikket ITT olvashatja tovább.

Borítókép: Pexels
 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Magyar Nemzet Google News oldalán is!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.