Nincs ideje edzeni? Mutatjuk, mit lehet tenni!

Nincs ideje edzeni, de a közösségi oldalon mindennap eltölt egy órácskát? A kedvenc sorozatát is megnézi esténként? Lássuk be, máris megtaláltuk az edzésre szánt időt. Innen lecsípünk negyedórát, onnan húsz percet, és máris egy erős fél órával jutalmazhatjuk meg a testünket.

Forrás: Diéta és Fitnesz2021. 12. 09. 10:51
Forrás: Pixabay
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Nem feltétlenül kell órákat edzeni, ezt a családos anyukák nemigen tudják megszervezni. De fél órája mindenkinek van, kellő kitartással ennyi idő alatt is csodákat érhetünk el. Az egyik ontariói egyetem kutatása szerint ugyanolyan fittek lesznek azok, akik heti 90 perc intenzív, ám rövid edzést tartanak, mint akik alacsony intenzitással edzenek heti 4,5 órát. Egy okosan összeállított, szuperhatékony, ám rövid edzéssel is karbantarthatjuk a kondíciónkat és formálhatjuk a testünket – derül ki a diétaésfitnesz.hu cikkéből.

1. UGORJUNK NEKI!

Ahelyett, hogy hosszas és unalmas bemelegítést végeznénk, húzzunk bele, és kezdjünk 20 négyütemű fekvőtámasszal. Ezek a régi típusú, robbanékonyságot igénylő gyakorlatok kevesebb, mint egy perc alatt átmozgatják a felsőtest és az altest izmait, gyorsan emelik a pulzusszámot és a testhőmérsékletet.

2. TÖBB SÉTA, KEVESEBB FUTÁS

Egy gyors séta vagy egy szabályosan végzett gyaloglás (igen, az a vicces pingvinmozgás) során az izmok nagyon keményen dolgoznak. Ha lehetőség van olyan helyen sétálni, ahol változatosak a terepviszonyok, úgy még hatékonyabban formálhatjuk a testet. Ha pedig megtanuljuk a nordic walking-botok használatát, 25 százalékkal több kalóriát égethetünk el.

3. ERŐS KEZDÉS, MÉG ERŐSEBB FOLYTATÁS

Ha keményen odatesszük magunkat az edzés elejétől, akkor 23 százalékkal több zsírt égetünk el, mintha lassan, fokozatosan növelnénk a teljesítményt. Ha a kerékpározást vagy a kocogást választjuk, akkor is kezdjünk neki teljes erőbedobással.

4. EGYENSÚLYOZVA MÉG HATÉKONYABB

A fitneszlabdán vagy a bosun végzett edzések nem csak erősítésre használhatók. Az instabil testhelyzet újabb és újabb izomcsoportokat mozgat meg. Ezeknek az edzésmódszereknek a hatékonyságát az instabilitás segíti, mely folyamatos koncentrációra és tudatos testmozgásra késztet. Nagyon fontos szerepet játszik a gerincoszlop stabilizációjában részt vevő izmok erősítésében, ezért is nevezik a bosus edzést integrált tréningnek.

5. MOZOGJUNK A LEGJOBB ZENÉKRE!

Egy jó zene segíti a kalóriaégetést, a ritmus arra ösztönöz, hogy tartsuk a tempót. Ha növelni akarjuk az edzés intenzitását, olyan dalokat hallgassunk, amelyek 125–140 bpm-en futnak.

6. GYŐZZÜK LE A GRAVITÁCIÓT!

A saját súllyal és súlyzókkal végzett guggolások, kitörések során villámgyorsan feszesedik és épül az izomzat a lábon és a fenéken. A kutatások azt mutatják, hogy majdnem kétszer annyi kalóriát égetünk el súlyzós edzés után két órával, mint ha csak kardioedzést folytatnánk. Nagyon sok jó guggolásgyakorlat található a neten, „squats” szóval keress. Ha haladó vagy „core” vagy „insanity” edzéseket is kipróbálunk, két hónap gyilkos edzésmunkával szoborszerű testet faraghatunk magunknak.

Borítókép: Illusztráció (Fotó: Pixabay)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.