A szakértők elárulták: így küzdhetünk meg a poszt-Coviddal

A Semmelweis Egyetem közzétett egy összefoglalót, ami segíthet a tünetek leküzdésében – írja a Fejér megyei hírportál, a Feol.

Forrás: Mediaworks – Feol.hu2022. 02. 10. 12:22
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A koronavírus után egyeseknél jelentkezhetnek poszt-Covid tünetek. Ezek alatt azt értjük, amikor a fertőzés lezajlása után legalább négy hét eltelt, és egyes tünetek megmaradtak, melyek megnehezítik a mindennapokat, rontják az életminőséget.

Mentális gondokat is okozhat

A poszt-Covid-tünetek lehetnek testi (például keringési és vérnyomásproblémák, nehéz légzés, köhögés), valamint pszichológiai tünetei is. Nemcsak testi, de lelki állapottal is összefügghet például a vissza-visszatérő mozgásszervi fájdalom, a fáradékonyság, a terhelhetőség csökkentése és az elhúzódó hasmenés.

A Semmelweis Egyetem összegyűjtötte a legjellemzőbb mentális poszt-Covid-tüneteket:

Szorongás az újrafertőződéstől vagy általában a betegségektől való félelem, az egészségbe vetett hit megrendülése

Hangulati tünetek, az érdeklődés, örömérzés elvesztése, illetve egyéb depressziós tünetek

Alvászavar

Pánikrohamok

Ingerlékenység, alacsony stressztűrő képesség

Tompult, lassult gondolkodás

Rémálmok

Kényszerű, nagy szorongással járó visszaemlékezés egy-egy, a Covid-betegséghez kapcsolható, nagyon megterhelő életeseményre (például a kezelés vagy a hozzátartozó kezelése során szerzett élmények, vagy a Covid-járványhoz kapcsolható egyéb esemény)

Átélhetünk gyászt is, ha valakit elvesztettünk a járványban

Mi okozhatja a mentális tüneteket?

– A vírus közvetlen hatása az idegrendszerre.

– A fertőzéssel járó érzelmi terhek (félelem, szorongás, kórházba kerülés élményei).

– A hétköznapi élet és a biológiai ritmus felborulásából adódó terhek.

Hogyan küzdhetünk meg a tünetekkel?

A legfontosabb, hogy elhúzódó pszichológiai zavarok esetén ne habozzunk segítséget kérni! Alvási problémák esetén (ha többször alszunk rosszul, mint jól) egy hónap után, hangulati tünetek esetén két hét után, ha nagyon kétségbeesett, esetleg halállal vagy öngyilkossággal kapcsolatos gondolataink vannak, akkor azonnal.

Az úgynevezett „önsegítő módszerekkel” saját magunkon is tudunk segíteni. A Semmelweis Egyetem ezekről is közzétett egy mindenki számára elérhető összefoglalót, ami segíthet az érintetteknek. Ez ide kattintva érhető el.

Az eredeti cikk ITT olvasható.

Borítókép: Illusztráció (Fotó: Pexels)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.