Az egészséges táplálkozás legfontosabb szempontjai

A sportolóknak – a kemény edzésterv mellett – szigorú étrendet is kell tartaniuk. Ha megfogadjuk ezeket a tanácsokat, úgy nézhetünk ki, mint ők – természetesen nem egyik napról a másikra – olvasható a CsupaSport cikkében.

Forrás: CsupaSport2022. 03. 14. 13:52
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ne hagyjuk ki a reggelit!

A reggeli a nap legfontosabb étkezése. Azok, akik nem reggeliznek, sokkal többet esznek a nap folyamán. A vércukorszintünk reggel alacsony, ezért muszáj szénhidrátot, fehérjét enni: pirítóst, tojást, bacont, teljes értékű gabonát, gyümölcsöt. Ha eddig nem reggeliztünk, nem muszáj ezekkel a nehéznek tűnő ételekkel kezdeni, de jó, ha edzés előtt megiszunk egy pohár narancs- vagy almalevet, és mellé eszünk néhány szelet pirítóst.

Fotó: Pexels

Hidratáljunk!

Ne csak edzés közben igyunk vizet, hanem egész nap ügyeljünk a folyadékbevitelre. A víz rendkívül fontos a szervezet számára, megkönnyíti az emésztést, szállítja a tápanyagokat, feltölti a szöveteket, ízületeket. Ügyeljünkrá, hogy a megfelelő folyadékmennyiséget ne cukros üdítőkkel vigyük be a szervezetbe. Sportitalokat ihatunk, de ajánlatos azokat is vízzel hígítani.

Fotó: Pexels

Felejtsük el a gyorséttermeket!

Ha a legjobbak akarunk lenni, ki kell iktatnunk étrendünkből a gyorséttermi felhozatalt. Nem szabad pizzát, hamburgert, sült krumplit fogyasztanunk. Ezek mind olyan ételek, amelyek hosszú távon ártalmasak.

Együnk vasban gazdag ételeket!

A vas fontos nyomeleme szervezetünknek. A nőknek naponta tizenöt milligrammra, a férfiaknak tíz milligrammra van szükségük. Szakértők szerint a nőknél gyakrabban jelentkezik a vashiány, ami növeli a sérülések kockázatát. Együnk minél több magas vastartalmú ételt, például spenótot, vörös húst, zabpelyhet, lenmagot.

Vezessünk étkezési naplót!

Tervezzük meg mindig, hogy mit eszünk, így könnyebben kiküszöböljük a buktatókat. Ajánlatos már vasárnap az egész következő heti étkezésünket megtervezni.

A teljes cikket ITT olvashatja tovább.

Borítókép: Illusztráció (Fotó: Pexels)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.