időjárás -3°C Abigél , Alex 2023. február 9.
logo

Ígéretes hazai eredmények a fájdalomcsillapítás területén

Munkatársunktól
Forrás: Origo.hu
2022.11.28. 20:21
Ígéretes hazai eredmények a fájdalomcsillapítás területén

Mintegy hat évig tartott, „Új, több támadáspontú innovatív fájdalomcsillapító fejlesztése: hatástani, preklinikai és humán fázis I. vizsgálatok” elnevezésű projekt, amely során a Pécsi Tudományegyetem (PTE) farmakológusai a Semmelweis Egyetem (SE) kutatóival együtt jelentős betegcsoportot érintő, nem kezelhető, vagy nehezen csillapítható krónikus idegi (neuropátiás) fájdalomállapotokra fejlesztenek új hatásmechanizmusú gyógyszert – tájékoztatta az Origo.hu szerkesztőségét a PTE.

Az SE Szerves Vegytani Intézetében több mint 10 évvel ezelőtt Mátyus Péter professzor tervezte az új módon, több hatáskomponenst ötvöző vegyületet.

 2012-től Helyes Zsuzsanna professzor vezetésével a PTE Általános Orvostudományi Kar Farmakológiai és Farmakoterápiai Intézet Krónikus Fájdalom kutatócsoportjának munkatársai ismerték fel és bizonyították a vegyület hatásosságát számos krónikus idegi és gyulladásos fájdalommodellben, amely típusú fájdalomra jelenleg nem áll rendelkezésre hatékony fájdalomcsillapító.

Az SZV-1287 vegyület elsősorban az egyik enzim blokkolásával fejti ki hatását, egyrészt a vegyület önmaga és a szervezetben belőle keletkező termékek együttes hatással csökkentik az idegi eredetű fájdalmakat 

– tájékoztatott Prof. Dr. Helyes Zsuzsanna szakmai vezető.

Hozzátette: jelentős betegcsoportot érint a neuropátiás fájdalom, ezek közül néhány például baleset során sérült ideg fájdalma, a cukorbetegséghez vagy bizonyos gyógyszeres kezelésekhez kapcsolódó érzőideg sérülés. De ilyen típusú fájdalmat érez az is, aki krónikus ízületi gyulladásban, azaz reumatoid artritiszben szenved.

A PTE tájékoztatása szerint a több szabadalommal védetté vált SZV-1287 preklinikai fejlesztésére és a humán fázis I. klinikai vizsgálatára a Toxi-Coop Zrt. a PTE-vel és az AdWare Research Kft.-vel közösen nyert el egy pályázatot. 

A projekt során a preklinikai fázisban meghatározták a hatóanyag és a bélben oldódó kapszula pontos fizikai-kémiai tulajdonságait, feltérképezték, hogy milyen hatással van a fájdalommal kapcsolatos folyamatokra és egyéb szervrendszerekre, mennyire biztonságos, és mi történik vele a szervezetben. A gyógyszerhatósági engedélyezés után következett a humán fázis I. vizsgálat, mely keretében sikeres vizsgálatokat végeztek egészséges önkénteseken. A klinikai fejlesztés a humán fázis II-ben folytatódik: a részben magyar tulajdonban lévő bécsi központú Algonist GmbH-val közösen tervezik a további klinikai vizsgálatokat krónikus idegi fájdalomtól szenvedő betegeken, amelynek célja a terápiás hatás bizonyítása lesz.

Ezután következhet a humán fázis III, ahol a cél a terápiás hatás és a biztonság sokoldalú bizonyítása több ezer betegen végzett vizsgálatokkal.

Amennyiben e szakaszon is sikeresen túljut a gyógyszerjelölt, akkor törzskönyvezésre, majd forgalomba kerülhet.

Az eredeti cikk Ígéretes hazai gyógyszerfejlesztés a fájdalomcsillapítás területén címmel olvasható az Origo.hu oldalán.

Borítókép: Illusztráció (Forrás: Pexels)

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.