Ígéretes hazai eredmények a fájdalomcsillapítás területén

A nem kezelhető, vagy nehezen csillapítható krónikus idegi fájdalomállapotokra fejlesztenek új hatásmechanizmusú gyógyszert.

Munkatársunktól
Forrás: Origo.hu2022. 11. 28. 20:21
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Mintegy hat évig tartott, „Új, több támadáspontú innovatív fájdalomcsillapító fejlesztése: hatástani, preklinikai és humán fázis I. vizsgálatok” elnevezésű projekt, amely során a Pécsi Tudományegyetem (PTE) farmakológusai a Semmelweis Egyetem (SE) kutatóival együtt jelentős betegcsoportot érintő, nem kezelhető, vagy nehezen csillapítható krónikus idegi (neuropátiás) fájdalomállapotokra fejlesztenek új hatásmechanizmusú gyógyszert – tájékoztatta az Origo.hu szerkesztőségét a PTE.

Az SE Szerves Vegytani Intézetében több mint 10 évvel ezelőtt Mátyus Péter professzor tervezte az új módon, több hatáskomponenst ötvöző vegyületet.

 2012-től Helyes Zsuzsanna professzor vezetésével a PTE Általános Orvostudományi Kar Farmakológiai és Farmakoterápiai Intézet Krónikus Fájdalom kutatócsoportjának munkatársai ismerték fel és bizonyították a vegyület hatásosságát számos krónikus idegi és gyulladásos fájdalommodellben, amely típusú fájdalomra jelenleg nem áll rendelkezésre hatékony fájdalomcsillapító.

Az SZV-1287 vegyület elsősorban az egyik enzim blokkolásával fejti ki hatását, egyrészt a vegyület önmaga és a szervezetben belőle keletkező termékek együttes hatással csökkentik az idegi eredetű fájdalmakat 

– tájékoztatott Prof. Dr. Helyes Zsuzsanna szakmai vezető.

Hozzátette: jelentős betegcsoportot érint a neuropátiás fájdalom, ezek közül néhány például baleset során sérült ideg fájdalma, a cukorbetegséghez vagy bizonyos gyógyszeres kezelésekhez kapcsolódó érzőideg sérülés. De ilyen típusú fájdalmat érez az is, aki krónikus ízületi gyulladásban, azaz reumatoid artritiszben szenved.

A PTE tájékoztatása szerint a több szabadalommal védetté vált SZV-1287 preklinikai fejlesztésére és a humán fázis I. klinikai vizsgálatára a Toxi-Coop Zrt. a PTE-vel és az AdWare Research Kft.-vel közösen nyert el egy pályázatot. 

A projekt során a preklinikai fázisban meghatározták a hatóanyag és a bélben oldódó kapszula pontos fizikai-kémiai tulajdonságait, feltérképezték, hogy milyen hatással van a fájdalommal kapcsolatos folyamatokra és egyéb szervrendszerekre, mennyire biztonságos, és mi történik vele a szervezetben. A gyógyszerhatósági engedélyezés után következett a humán fázis I. vizsgálat, mely keretében sikeres vizsgálatokat végeztek egészséges önkénteseken. A klinikai fejlesztés a humán fázis II-ben folytatódik: a részben magyar tulajdonban lévő bécsi központú Algonist GmbH-val közösen tervezik a további klinikai vizsgálatokat krónikus idegi fájdalomtól szenvedő betegeken, amelynek célja a terápiás hatás bizonyítása lesz.

Ezután következhet a humán fázis III, ahol a cél a terápiás hatás és a biztonság sokoldalú bizonyítása több ezer betegen végzett vizsgálatokkal.

Amennyiben e szakaszon is sikeresen túljut a gyógyszerjelölt, akkor törzskönyvezésre, majd forgalomba kerülhet.

Az eredeti cikk Ígéretes hazai gyógyszerfejlesztés a fájdalomcsillapítás területén címmel olvasható az Origo.hu oldalán.

Borítókép: Illusztráció (Forrás: Pexels)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.