időjárás -2°C Adél 2023. január 29.
logo

Ezeket a hibákat kerüljük, ha mikulásvirágot nevelünk!

Magyar Nemzet
Forrás: Ripost
2022.11.28. 10:30 2022.11.28. 14:53
Ezeket a hibákat kerüljük, ha mikulásvirágot nevelünk!

Már szinte mindenhol lehet kapni ezt a pompás virágot, ami mesés látvány az adventi időszakban – és ha betartunk pár tanácsot, egészen februárig gyönyörködhetünk piros színében – írja a Ripost

Sokan úgy gondolják, ha hazavitték, a mikulásvirág is ugyanazt a törődést igényli, mint a többi szobanövény – azonban ez nagy hiba. A mikulásvirág gondozása nem egyszerű feladat, még gyakorlott kertészeknek is beletörhet a bicskája. 

Ez a Dél-Amerikából származó növény ugyanis roppant kényes, sokszor néhány hét alatt teljesen elpusztul, és ehhez elég mindössze egyetlen apró baki.

 

Rosszul választunk

Bizony, már a boltban eldőlhet, meddig fog élni a mikulásvirág, hiszen ha egy eleve gyenge, beteg példányt viszünk haza, akkor hiába a leggondosabb ápolás, hamar feladja. Mielőtt betesszük a kosárba, alaposan vizsgáljuk meg a növényt: ne legyenek rajta sárga, lankadó levelek. 

 

Nem bírja a hazautat

A mikulásvirág egyáltalán nem bírja a téli hideget, már az a pár perc is tönkreteheti, amíg az üzletből a kocsiba visszük, ezért 

alaposan csomagoljuk vagy csomagoltassuk be, mielőtt útnak indulunk vele. 

 

Nem mindegy az elhelyezés

Ha celofánba csomagoltan vettük, azonnal szabadítsuk meg a díszfóliától, mert bepenészedhet a föld, és oxigént sem kap eleget a gyökérzet. A mikulásvirágnak akklimatizálódnia kell, ha hazavittük: keressünk számára egy hűvös, világos helyet. 

A végleges helye se legyen túl meleg, ez a növény 15 és 22 Celsius fok között érzi jól magát.

 

Kényes a vízre és a párára

A száraz levegőjű lakások nem tesznek jót neki; a mikulásvirág gondozása során létfontosságú a pára és a megfelelő öntözés. Érdemes minden nap legalább egyszer spricceléssel párásítani a levelei körül a levegőt, vagy pedig állítsuk kavicsokkal megtöltött tálba a cserepét; a kavicsok alatt folyamatosan legyen víz, így a párolgás miatt a mikulásvirág nem fog kiszáradni. 

Az öntözésre rendkívül kényes: az is baj, ha túl sok, és az is, ha túl kevés vizet kap. A legjobb, ha hetente egyszer vízzel teli edénybe állítjuk a cserepét, megvárjuk, hogy a föld megszívja magát, majd tegyük vissza a helyére.

 

Szereti a tápoldatot

A leginkább a nyári hónapokban van szüksége a tápanyag-utánpótlásra, hiszen ilyenkor növeszti a friss hajtásokat, leveleket; ilyenkor nem árt kéthetente tápoldatot adni neki. 

De a téli hónapokban is meghálálja: háromhetente adjunk az öntözővizéhez vízben oldott műtrágyát, vagy tegyünk a cserépbe fokozatosan lebomló növénytápot. 

A teljes cikk Óriási hiba, amit a mikulásvirággal szinte mindenki elkövet címen olvasható a Ripost oldalán.
Borítókép: illusztráció (Fotó: Pexels)

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.