Ezeket a hibákat kerüljük, ha mikulásvirágot nevelünk!

A mikulásvirág gondozása nem egyszerű: elég egy apró hiba, és máris ledobja a színes leveleit, és gyorsan haldokolni kezd a növény.

Magyar Nemzet
Forrás: Ripost2022. 11. 28. 10:30
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Már szinte mindenhol lehet kapni ezt a pompás virágot, ami mesés látvány az adventi időszakban – és ha betartunk pár tanácsot, egészen februárig gyönyörködhetünk piros színében – írja a Ripost

Sokan úgy gondolják, ha hazavitték, a mikulásvirág is ugyanazt a törődést igényli, mint a többi szobanövény – azonban ez nagy hiba. A mikulásvirág gondozása nem egyszerű feladat, még gyakorlott kertészeknek is beletörhet a bicskája. 

Ez a Dél-Amerikából származó növény ugyanis roppant kényes, sokszor néhány hét alatt teljesen elpusztul, és ehhez elég mindössze egyetlen apró baki.

 

Rosszul választunk

Bizony, már a boltban eldőlhet, meddig fog élni a mikulásvirág, hiszen ha egy eleve gyenge, beteg példányt viszünk haza, akkor hiába a leggondosabb ápolás, hamar feladja. Mielőtt betesszük a kosárba, alaposan vizsgáljuk meg a növényt: ne legyenek rajta sárga, lankadó levelek. 

 

Nem bírja a hazautat

A mikulásvirág egyáltalán nem bírja a téli hideget, már az a pár perc is tönkreteheti, amíg az üzletből a kocsiba visszük, ezért 

alaposan csomagoljuk vagy csomagoltassuk be, mielőtt útnak indulunk vele. 

 

Nem mindegy az elhelyezés

Ha celofánba csomagoltan vettük, azonnal szabadítsuk meg a díszfóliától, mert bepenészedhet a föld, és oxigént sem kap eleget a gyökérzet. A mikulásvirágnak akklimatizálódnia kell, ha hazavittük: keressünk számára egy hűvös, világos helyet. 

A végleges helye se legyen túl meleg, ez a növény 15 és 22 Celsius fok között érzi jól magát.

 

Kényes a vízre és a párára

A száraz levegőjű lakások nem tesznek jót neki; a mikulásvirág gondozása során létfontosságú a pára és a megfelelő öntözés. Érdemes minden nap legalább egyszer spricceléssel párásítani a levelei körül a levegőt, vagy pedig állítsuk kavicsokkal megtöltött tálba a cserepét; a kavicsok alatt folyamatosan legyen víz, így a párolgás miatt a mikulásvirág nem fog kiszáradni. 

Az öntözésre rendkívül kényes: az is baj, ha túl sok, és az is, ha túl kevés vizet kap. A legjobb, ha hetente egyszer vízzel teli edénybe állítjuk a cserepét, megvárjuk, hogy a föld megszívja magát, majd tegyük vissza a helyére.

 

Szereti a tápoldatot

A leginkább a nyári hónapokban van szüksége a tápanyag-utánpótlásra, hiszen ilyenkor növeszti a friss hajtásokat, leveleket; ilyenkor nem árt kéthetente tápoldatot adni neki. 

De a téli hónapokban is meghálálja: háromhetente adjunk az öntözővizéhez vízben oldott műtrágyát, vagy tegyünk a cserépbe fokozatosan lebomló növénytápot. 

A teljes cikk Óriási hiba, amit a mikulásvirággal szinte mindenki elkövet címen olvasható a Ripost oldalán.
Borítókép: illusztráció (Fotó: Pexels)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.