A legjobb mozgásformák a depresszió és a szorongás ellen

Köztudott, hogy a rendszeres sport pozitív hatást gyakorol a testre és a lélekre egyaránt. Az alábbi sporttevékenységek különösen jó gyógymódnak számítanak abban az esetben, ha valaki lehangoltsággal, szorongással küzd – írja a dietaesfitness.hu.

Forrás: DIÉTA ÉS FITNESS2020. 12. 15. 19:33
null
A növények, a fák közelében való tartózkodás enyhíti a szorongást, a túrázás tehát kiváló testmozgás a test és a lélek szempontjából is Forrás: PEXELS
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ha gyakran érzi magát szomorúnak, lehangoltnak, feszültnek, akkor az edzés kulcsfontosságú lehet a problémák legyőzésében – depresszió esetén természetesen a terápia mellett, annak kiegészítőjeként. A test és a psziché egymással szorosan összefüggő rendszert alkot, így ha törődik a testével, az lelkére is kihat – és persze fordítva. Nézzünk néhány szuper mozgásformát, amelyek rendszeres gyakorlásával a testi-lelki egészségéért is rengeteget tehet.

Túrázás a természetben

A testmozgás pozitív előnyeinek maximális kihasználásához amikor csak teheti, válassza a legmegfelelőbb helyszínt: a természetet. Kutatások szerint a természet nyugtatóan hat az elmére. A növények, a fák közelében való tartózkodás enyhíti a szorongást, a túrázás tehát kiváló testmozgás a test és a lélek szempontjából is.

A növények, a fák közelében való tartózkodás enyhíti a szorongást, a túrázás tehát kiváló testmozgás a test és a lélek szempontjából is
Fotó: PEXELS

A environmental health and preventive medicine-ben 2009-ben publikálták japán tudósok egy érdekes vizsgálat eredményét. Az egyik kontrollcsoport tagjait a természetbe küldték sétálni, a másik kontrollcsoport tagjait a városba. Megállapították, hogy azoknál, akik 20 perces erdei sétán vettek részt, alacsonyabb volt a stresszhormon-szint, mint a városi sétálóknak. Egy tavaly nyáron közreadott tanulmány szerint pedig egy 50 perces természetjárás nemcsak a szorongás ellen jó, de a memóriafunkciókat is javítja.

Kocogás, futás

A futás és a kocogás mint kardioedzés jó hatással van a szívre és a keringési rendszerre, ezáltal hozzájárul a hosszabb élettartam eléréséhez, valamint természetesen kiváló kalóriaégető.

Futás közben endorfin („boldogsághormon”) szabadul fel a szervezetben, amelynek köszönhetően enyhül a feszültségérzet, és felszabadultabbnak, boldogabbnak érezheti magát. A futás ráadásul ritmusos, repetitív (ismétlődő) mozdulatokból áll, ez is az egyik oka annak, hogy nyugtató hatással bír. A journal of psychiatry & neuroscience-ben megjelent 2006-os tanulmány szerint a rendszeres testmozgás, így a futás is hasonlóan működik, mint az antidepresszánsok, enyhítve a depresszió tüneteit.

Jóga

Egy 2007-es vizsgálat minden résztvevője arról számolt be, hogy a rendszeres jógázásnak köszönhetően a lehangoltság, a düh és a szorongás szignifikáns csökkenését tapasztalták. Hasonló eredményre jutott egy 2021-es tanulmány is, amelyben a jóga stresszcsökkentő hatását vizsgálták.

A teljes cikket ITT olvashatja tovább.

Az európaiak nem végeznek elegendő izomerősítő edzést

Az ausztrál Dél-Queenslandi Egyetem (USQ) Jason Bennie vezette kutatócsoportja a 2013-ban és 2014-ben végzett nagyszabású európai egészségfelmérés (European Health Interview Survey, EHIS) második körének 280 600 adatkészletét elemezte.

Korábbi cikkünket ITT olvashatja tovább.

 

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.