A világ legnagyobb paradoxona: Gyurcsány Ferenc

Gyurcsány beszédének tartalma már önmagában erősen felkelti a törvényellenesség, az alkotmányellenesség gyanúját.

2023. 02. 09. 9:01
GYURCSÁNY Ferenc
Budapest, 2023. február 5. Gyurcsány Ferenc, a Demokratikus Koalíció (DK) elnöke évértékelõ beszédet mond pártja tisztújító kongresszusán a Budapest Kongresszusi Központban 2023. február 5-én. MTI/Kovács Attila Fotó: Kovács Attila
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Gyurcsány Ferenc, a „mi” Ferink nem változik. Ő továbbra is az ország legkártékonyabb politikusa – ezt bizonyította hétvégi évértékelőnek nevezett beszédével is. 

Miért is a legkártékonyabb politikus?

Gyurcsány múltbeli bűneiről most nem kívánok beszélni ismét, megtettem én is ezerszer, mások legalább annyiszor. Meg is kell tenni, mert a fiatalokat hetente, naponta kell emlékeztetni arra, hogy ki is valójában Gyurcsány Ferenc, aki a legtöbbet ártott a magyar demokráciának az elmúlt 32 évben. 

Most inkább a legújabb tanulságot emelném ki. 

Az pedig nem más, mint az, hogy Gyurcsány a beszédében feketén-fehéren arról beszélt: nem a kormányt, hanem a rendszert kell leváltani.

Nos, ez az, ami Gyurcsány tevékenységét – és persze a DK-ét – alkotmányellenessé teszi. 

Ugyanis egyértelmű: aki a rendszer ellen lázad és lázít, az lényegében véve államellenes bűncselekményt követ el. A rendszerellenesség magában foglalja az érvényben lévő alaptörvény eltörlését, a fennálló intézményrendszer alapvető átalakítását, a jogrendszer szétrombolását. 

Másképpen fogalmazva, aki a rendszer ellen támad, az a demokráciát akarja felszámolni, hiszen a fennálló alaptörvényünk szerint parlamentáris demokrácia van Magyarországon, amelyben érvényesülnek az alapvető emberi és állampolgári jogok, érvényesül a hatalommegosztás, a többpártrendszer, a jogállamiság és a többi. 

Gyurcsány beszédének tartalma tehát már önmagában erősen felkelti a törvényellenesség, az alkotmányellenesség gyanúját, de hát Istenem, kicsire nem adunk. Nem adtunk erre a „kicsire” már a 2006-os választási manipulációja, majd az azévi őszi brutális rendőrattakok esetében sem, amelynek immáron halálos áldozatai is vannak (legalább ketten a szemkilövetés következtében haltak meg évekkel később, nemrég Nagy László). Miért éppen most akadnánk ki azon, hogy a beszéde felveti az alkotmányos rend elleni lázítás gyanúját, nem igaz?

Na de sebaj, nem is ezt akarom most hangsúlyozni.

Hanem azt, hogy Gyurcsány jelenlegi áldatlan működése – amelynek, úgy látszik, sosem lesz vége – önmagában véve is kacagtató ellentmondást takar.

Első tétel: Gyurcsány Ferenc kijelenti, hogy csak az ő és a felesége irányításával lehetséges legyőzni az Orbán-kormányt – és persze az egész „rendszert”.

És aki az ellenzéki oldalon nem áll be a sorba – vagyis nem áll a DK mögé, vagy még inkább nem lép be a pártba –, annak még nagy baja is lehet. Gyurcsány tehát már nem csak a kormánypárti embereket fenyegeti évek óta, most már az ő oldalán állók is megkapják a magukét. Nemrég az M1-en beszélt Székely Sándor, a Magyar Szolidaritási Mozgalom elnöke arról, hogy Gyurcsány megfenyegette őket, ha nem csatlakoznak a DK-hoz, akkor kicsinálja őket. 

Második tétel: a legfrissebb közvélemény-kutatások alapján a politikusok népszerűségi rangsorában továbbra is, már nagyon régóta, messze Gyurcsány Ferenc a legnépszerűtlenebb politikus Magyarországon.

Ami változás, az az, hogy immáron az őt követő legnépszerűtlenebb politikus nem más, mint a felesége, Dobrev Klára, aki nemrég egy árnyékkormánynak nevezett vicces képződménnyel próbálta érdekessé tenni a pártját és önmagát. Teljesen sikertelenül – tegyük hozzá. Ezen már azért sem kell csodálkozni, mert árnyékkormányt azért alakítanak Nagy-Britanniában és Ausztráliában, mert az ott honos többségi választási rendszer miatt és a hagyományok alapján is nagyjából kétpártrendszerek működnek, ahol az ellenzékbe szorult pártnak valós esélye van arra, hogy a következő választások után ismét kormányra kerüljön. 

Nálunk az elmúlt 12 év mintha nem azt bizonyította volna, hogy a DK nagy eséllyel megnyerheti a választásokat…

Harmadik tétel: a fenti kettőből az következik, hogy az ország legnépszerűtlenebb politikus házaspárja akarja az ellenzéket vezetni, és megnyerni a következő választásokat, valamint „rendszert váltani”.

Negyedik tétel, konklúzió: ennél nagyobb paradoxon és baromság kevés van. 

Egyetlen kérdés maradt: ezt a többi ellenzéki párt tényleg képtelen felfogni?

Borítókép: Gyurcsány Ferenc, a DK elnöke (Fotó: MTI/Kovács Attila)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.