Következő mérkőzések
Ukrajna
18:002024. június 26.
Belgium
Szlovákia
18:002024. június 26.
Románia

Bocsánatkérés – szocialista módra

Mesterházy Attila, az MSZP elnöke és frakcióvezetője Kolozsvárott bocsánatot kért a határon túli magyar emberektől.

2013. 01. 21. 12:34
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Bocsánatot kért azért, mert az állampolgárság kiterjesztéséről szóló 2004. december 5-ei népszavazáson egy „rosszul feltett kérdésre rossz választ” adtak. Sőt azt is hozzátette, belátja, a nemzetpolitikában a pragmatikus megközelítés mellett szükség van a szimbolikus gesztusokra is.

Elvileg örülni lehet annak, hogy a szocialisták eljutottak idáig. Óriási késéssel persze, kilenc évvel az események, s négy évvel a „főbűnös”, Gyurcsány Ferenc távozása után – de mégis. Vacillálásukat mentegetve még azt is felhozhatnánk, hogy a gyurcsányi éra leamortizálta a pártot, s idő – néhány év – kellett ahhoz, hogy ebből a morális és szellemi mélypontról feltápászkodjon a szervezet.

Ám – finomon fogalmazva – a szocialista „bűnbánat” feletti örömünk mégsem lehet teljes és maradéktalan.

Azért nem, mert az MSZP-nek, mint a Magyar Szocialista Munkáspárt (MSZMP) mai napig jogutódjának, több mindennel van elszámolni valója a magyar közvélemény előtt, s ezek közül csak az egyik a kettős állampolgárság megadásának megakadályozása 2004. december 5-én.

Gondoljunk bele: mint az állampárt jogutódja, mikor határolódott el az MSZP a kádári időszak jogfosztásaitól, osztályalapú és vallásellenes diszkriminációitól, az emberek titkosszolgálati megfigyeléseitől, a kényszer-beszervezésektől? Illetve, s legelsőként, az 1956-os forradalom leverésében játszott véres szerepétől, a kivégzésektől és a börtönbezárásoktól? Vagyis, mikor határolódott el az MSZP diktatórikus, demokrácia- és szabadságellenes múltjától?

Ha jól látom, erre nem került sor az elmúlt 23 év során.

S gondoljunk bele: a szocialisták mikor határolódtak el a 2006-os őszödi beszédtől, amelyből kiderült, hogy miniszterelnökük szerint kormányzásra alkalmatlanok voltak, permanensen becsapták a választókat, és ezzel lényegében manipulálták a 2006-os választásokat?

És mikor határolódtak el a 2006-os őszi, különösen október 23-ai rendőri brutalitásoktól, amelynek során az emberi jogokat a szó szerint lábbal tiporta a szocialista–szabad demokrata kormány elvileg „rendfenntartó” közege?

Egyáltalán, mikor kérnek bocsánatot az emberektől amiatt, hogy nyolcéves kormányzásuk során lényegében véve egy, a régióban vezető országot letoltak a sereghajtók közé?

Minden azon múlik: a szocialisták, Mesterházy Attila és fiatalabb vezető párttársai mennyire gondolták-gondolják komolyan a bocsánatkérést és az emberek megkövetését. Ha a pártelnök Kolozsvárott elhangzott szavai őszinték voltak, akkor e szavakat további megbánó szavaknak és mondatoknak – sőt nyilatkozatoknak! – kell követnie, legkevesebb a fent említett témákban.

Ha viszont a kolozsvári beszéd önmagában marad, akkor a bocsánatkérés is hiteltelenné válik.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.