Következő mérkőzések
Ukrajna
18:002024. június 26.
Belgium
Szlovákia
18:002024. június 26.
Románia

Norvégia most viccel velünk?

Norvégia nagykövet asszonya az ATV-ben kijelentette: ha nem az Ökotárs oszthatja el a továbbiakban a civil pénzeket, nem fizetnek.

2014. 11. 10. 12:00
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Gratulálok, Norvégia!

Ugye ez valami rossz vicc?

Mert ha nem, akkor a következő a helyzet: a velejéig demokratikus és szabadságpárti Norvégia kormánya az Ökotárs Alapítványt a törvények fölé helyezi. Az Ökotárs lehet korrupt, működhet jogellenesen, elkövethet akár még bűncselekményt is, Norvégiának az Ökotárs kell.

Nagy szerelem ez Norvégia és az Ökotárs között, lássuk be. És hát – mint tudjuk – a szerelem vak. Az egyik szerelmes fél – jelesül a norvég kormány – „érthetően” csak a szépet és a jót látja az Ökotársban, s mint igazi szerelmes, az esetleges hibákat nem veszi észre, illetve nem is akarja észrevenni.

De félretéve a tréfát: a norvég kormány egy olyan határt lépett át a nagykövet asszony kijelentésével, ami Magyarországra, mindannyiunkra nézve mélyen sértő és megalázó. Hogyan lehetséges az, hogy egyetlen balliberális civil szervezet pénzosztó pozíciójában maradásához köti a norvég kormány a civil támogatásoktól teljesen független egyéb támogatási összegek folyósítását is? Miféle eljárás ez?

Az előzményekről: a Központi Ellenőrzési Hivatal (Kehi) alapos gyanú okán vizsgálatot indított az Ökotárs Alapítványnál a civil pénzek elosztásával kapcsolatban. A vizsgálat során 63 esetet tekintettek át, s megállapították, hogy 61(!) esetben – tehát tulajdonképpen rendszerszerűen – szabálytalanságok történtek. Másképpen fogalmazva, az volt a kivétel, ha szabályosan jártak el. Ez kínos. (Felmerül a hűtlen kezelés, a költségvetési csalás, a magánokirat-hamisítás és a jogosulatlan pénzügyi tevékenység bűncselekményének alapos gyanúja.) Ráadásul – s ez nagyon fontos! – az 55, pénzt elnyert civil szervezet közül 21 esetében személyes kapcsolat volt kimutatható annak képviselői és a pályázatok elbírálásában részt vevő külső emberek között.

Mindezek alapján nem lehet más a következtetés, mint hogy az Ökotárs valóban méltatlanná vált a pénzosztó és felügyelő funkció ellátására.

A magyar kormány tájékoztatta a vizsgálati eredményekről a norvégokat, Lázár János pedig tárgyalásra hívta Magyarországra Norvégia illetékes miniszterét.

S a válaszok?

Vidar Helgesen norvég Európa-ügyi miniszter közölte, hogy a meghívást nem fogadja el, nem találkozik Lázárral, s „nem sok hitelt ad” a Kehi-jelentésnek. A Kehi-vizsgálatot egyébként sem fogadják el legitimnek. Majd ők megvizsgálják az ügyet független szakértőkkel, s utána döntenek, addig szóba sem állnak a magyar kormány képviselőivel. (Itt jegyzem meg, az Európai Bizottság kijelentette a strasbourgi „szokásos” magyar vitán, hogy a vizsgálatok kapcsán nem sérült a jogállamiság!)

Egyszóval Norvégia számára a közpénzek ellenőrzésére hivatott intézmény és annak vizsgálata egyszerűen nem számít. Innen már csak egy lépés, hogy Norvégia számára a regnáló magyar kormány se számítson, helyette megbízzák az Ökotárs Alapítványt azzal, hogy az összes, Magyarországnak szánt civil és nem civil támogatást ossza el a saját belátása szerint a számukra kedves szervezetek között. Olyan szervezetek között, amelyek alighanem Bill Clintonnak, Obama elnöknek, Soros Györgynek, Charles Gátinak és társaiknak is „kedvesek”.

A háttér: Norvégia nem tagja az Európai Uniónak, viszont szerződést kötött az EU-val arról, hogy vámmentesen viheti be a termékeit a tagállamokba (mintha EU-tag lenne), cserébe viszont – az unióval kötött szerződések alapján – támogatásokat nyújt az unió felzárkózó tagállamainak, így köztük Magyarországnak is. Norvégia és Magyarország erről államközi szerződést kötött, tehát a pénz nekünk jár.

Vagyis: Norvégia gazdasági előnyöket élvez, a tagállamok viszont elesnek a vámbevételektől, ezért ezeket Norvégia kompenzálja. Ebben a megállapodásban Magyarország is lemondott a vámbevételeiről, ezért Norvégia nem kegyet gyakorol, s nem jótékonykodik, amikor Magyarországnak különböző célokra támogatást nyújt. Norvégia államközi megállapodások értelmében ad kötelezően támogatást Magyarországnak, ez tehát állami pénz, másképpen szólva közpénz. Fontos tehát látnunk: Magyarországnak ez a pénz jár Norvégiától, ez a pénz nem magáncélokat, főleg nem norvég magáncélokat, hanem közérdekű célokat szolgál.

Ennél fogva a magyar kormány joggal vizsgálja azt, hogy a pénzek elosztása és felhasználása a szabályoknak és a jó erkölcsnek megfelelően történik-e.

Norvégia pedig – bocsánat a szóért, de ez esetben nem lehet finomkodni – pofátlanul az arcunkba köp és zsarol bennünket. Sem Norvégia, sem más nem teheti ezt meg velünk! A végén még III. Eduárd módjára kiált fel Vidar Helgesen és Tove Skarstein: „Ökotársat! Ökotársat! Magyarországot egy Ökotársért!”

(Nagyon várnám, hogy Norvégia demokratikus országhoz méltatlan és megalázó eljárása miatt a Nyugatot ájultan imádó balliberális kozmopoliták is felemelnék a hangjukat és tiltakoznának, például a TASZ vagy az Amnesty International, netán a Helsinki Bizottság, de leginkább a jogállamiság olyan elkötelezett híve, mint Jávor Benedek.)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.