Élő közvetítés
Románia
ÉLŐ
Ukrajna

A világ varázstalanítása – se Moszkva, se Amerika

Se harmonikus állapot, se fejlődés, még mennyország sincs, csak változás van.

2014. 12. 22. 12:00
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Év végi összegzésként kijelenthető: sok illúzióval kell leszámolnunk a 21. század elején. Leginkább azzal, hogy a földi létben nincs mennyország; nincsenek tökéletesen harmonikus állapotok, csak konfliktusosak, nincsen fejlődés, csak változás van, s a földi paradicsomok sorsa, hogy elrohadnak, mielőtt „megérnének”.
A hosszú-hosszú középkor után – mely az ideális állapotok megvalósulásának hitét a földöntúli létbe helyezte – két eszme is azzal kecsegtetett, hogy megoldja az emberek gondjai és fájdalmait, s itt, e földi létben hozza el a várva várt és remélt tökéletes társadalmat.

Az egyik ilyen eszme a piacgazdaság (kapitalizmus) és hozzá kapcsolódóan az emberi jogok – együttesen a liberalizmus – volt, a másik pedig a marxista alapokon álló kommunizmus-szocializmus. Mindkét elmélet, ideológia azt hirdette: a társadalom egészében megvalósítható a boldogság, úgy, hogy abból mindenki részesedik. Vagyis nem kell várni a túlvilágra: itt, a földön, a világi életünkben valósulhat meg a mennyország.

Valljuk be: az emberi természetünk része, hogy hinni akarunk a tökéletességben, a harmóniában, az emberiség egységes és közös boldogságában. Miért ne hittünk volna egy ideig a liberalizmus, illetve a kommunizmus eszméiben? Akartuk, hogy legyenek ilyen világmegváltó gondolatok és elképzelések, mert ez emelt ki bennünket a mindennapi gyötrelmekből, ezért vettek részt sokan mozgalmakban, szervezetekben, politikában. És amire szükség volt, az létre is jött. Megvalósultak a földi paradicsomról szóló eszmék.

Adam Smith közismert tézise a kapitalizmusról a láthatatlan kéz elmélete (A nemzetek gazdagsága, 1776), mely arra utal, hogy a sok-sok egyéni gazdasági, kereskedelmi érdek végül „arányosan” elrendezi a jövedelmi viszonyokat, úgy, mint egy láthatatlan kéz, s az individuális mozgások végeredménye nem lehet más, mint a közjó megvalósulása, a paradicsomi állapot.

Egyetlen dologgal nem számolt a skót közgazdász: azzal, hogy a piaci folyamatok nem „ideálisak”, a szereplők, a vállalkozók minden erejükkel arra törekednek – az esetek nem kis részében legalábbis –, hogy az egyenrangú és egyenlő esélyeket adó piaci viszonyokat a saját javukra megszüntessék. Az egyre nagyobb profitra szert tevő vállalkozók a láthatatlan kezet letörik, s nagyon is látható kezekkel torzítják el az ár- és pénzügyi viszonyokat, kihasználva monopolhelyzetüket, illetve a későbbiekben ehhez társuló politikai hatalmukat.

A nemzetközi kapitalizmus a 21. századra nemhogy kiegyenlített viszonyokhoz, paradicsomi állapotokhoz, hanem elképesztő mértékű jövedelmi egyenlőtlenségekhez és a javak egy nagyon szűk elitréteg kezében való koncentrálódásához vezetett. A „láthatatlan kéz” megvalósult, de fordítva: háttérből irányító pénzügyi és hatalmi körök tartják fenn a legkevésbé sem kiegyensúlyozott és nem ideális gazdasági állapotokat, beavatkoznak az állami döntéshozatalba, formálissá és üressé teszik a nemzeti demokráciák intézményeit.

Ám éppen a kapitalizmussal szemben jött létre a kommunizmus eszméje, mely azt ígérte, hogy a munkásság vezetésével létrehozza az egyenlőséget és a testvériséget, az ideális társadalmat, ahol – a piacgazdasággal szemben – mindenki képességei és szükségletei szerint él, megszűnik a kizsákmányolás, a nyomor és a kiszolgáltatottság.

A Nyugat, amelyik az első világháború során és után csalódott a kapitalizmusban és a parlamenti demokráciában – hiszen egyik sem hozta el a földi megváltást, ellenkezőleg, inkább a földi poklot –, a szovjetunióbeli „kommunizmus” felé fordult. „Láttam a jövőt, és működik” – jelentette ki Lincoln Steffens amerikai újságíró, miután fogadták őt a bolsevik „paradicsomban”. A nyugati baloldali értelmiség a kapitalizmust igazságtalannak, a demokráciát manipulálhatónak és korruptnak látta; kellett valami, amibe ideák iránti vágyuk megkapaszkodhatott. Hinni akartak, és hittek is a Szovjetunióban, a bolsevik kommunizmus kísérletében.

Az igazi kiábrándulásokat az utóbbi évtizedek hozták el a nyugatiak számára. A hetvenes években Párizsban megjelent Szolzsenyicin Gulag-szigetcsoport című műve, ami után nehéz volt tovább hinni a szovjet modellben. (A tömeges és folyamatos népirtás kegyetlen tényeivel kénytelenek voltak szembenézni.) Maradt viszont egyvalami: a liberális alapjogokban, az emberi szabadságjogokban való hit, s ennek ideális „hordozója”, az Egyesült Államok mint a földi paradicsom fennmaradásának utolsó mentsvára.

Vagyis ha már a piacgazdaság nem igazságos, sőt, ha már a kollektív boldogságot hirdető kommunizmus-szocializmus erőszakba torkollt és 1989–1990-re végül össze is omlott, akkor még mindig megmaradt a remény az egyéni szabadságban, s a szabadság őshazájában, Amerikában.

Mi, kommunizmusból szabadult közép- és kelet-európaiak néhány évig még hittünk a piacgazdaságban, ami elhozza a földi jólétet számunkra, de 25 év elég volt ahhoz, hogy lássuk, az egyenlőtlenségeket és centrum–periféria viszonyokat fenntartó láthatatlan kéz nagyon is működik. Mégis, nyugat-európaiak és közép-, illetve kelet-európaiak még együttesen hittük, hogy a szabadságjogok és Amerika az, aminek gondoljuk.

Ám 2014. december elején az USA szenátusának hírszerzési bizottsága nyilvánosságra hozta a CIA által alkalmazott kihallgatási módszereket, amelyek napnál világosabbá tették: a szabadság őshazájában porig alázzák-alázták az emberi jogokat.

A kiábrándulás évszázada a 21. század.

Nos, akkor, uraim, jelentem, nem történt más, mint hogy felnőttünk. A történelmi gyermekkornak vége. Hogy is mondta Szent Pál? „Amikor gyermek voltam, úgy szóltam, mint a gyermek, úgy éreztem, mint a gyermek, úgy gondolkoztam, mint a gyermek; amikor pedig férfivá lettem, elhagytam a gyermeki dolgokat.”

Ha nehéz is lesz – megérte.  

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.