Százmilliárdból erősödött Székesfehérvár

Cser-Palkovics András: Balliberális elődeink megígérték, mi megvalósítjuk a fejlesztéseket.

2014. 01. 30. 9:59
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– Székesfehérvár azon megyei jogú városok egyike, ahol tényszerűen csak a 2010-es önkormányzati választáson történt váltás, azóta van a településnek polgári vezetése. A helyzetet bonyolítja, hogy már az előző ciklusban is állandóan változtak az erőviszonyok a közgyűlésben. Akkor most mióta vezetik a várost?
– A közgyűlés 2006-tól valóban balliberális többséggel működött tovább. A helyzet azonban a ciklus közepén megváltozott, a túloldalon szakadás történt, emiatt patthelyzet alakult ki. Sőt, 2008–2009 fordulójára az ellenzék szűk, egyfős többségbe került a közgyűlésben, miközben a város vezetése továbbra is a balliberálisok kezében volt. Ebben a helyzetben kellett úgy működtetni a várost, hogy ne váljon működésképtelenné, ami nem volt könnyű.

– Milyen állapotban volt a város 2010 őszén?
– Amikor 2008–2009 fordulóján többségbe kerültünk a közgyűlésben, már sok mindennel szembesültünk, egyúttal részt vállaltunk a felelősségből is. Még ellenzékből, de a város vezetésével közösen megállítottuk az önkormányzat eladósodását. A teljes adósságállomány már megközelítette a 18 milliárd forintot, ami megdöbbentő volt. A város ipara, a társaságok által befizetett iparűzési adók nagysága nem indokolta a durva eladósodást. A tetemes tartozás azért is érthetetlen volt, mert 2009 után, a válság közepette, jóval nehezebb gazdasági helyzetben sem volt szükség hitelfelvételre. Hiába csökkent a bevétel, az utolsó három évben nem nyúltunk a folyószámla-hitelkeretünkhöz, tavaly óta pedig már nincs is ilyen keretünk.

– Az önmagában kevés, hogy nem vettek fel hitelt, ha ez nem párosult a szükséges átalakításokkal, fejlesztésekkel.
– Bár erről leginkább a fehérvári embereket kellene megkérdezni, a magam részéről sikeresnek ítélem ezt a ciklust, mert annak ellenére, hogy a 2006–2008-as évekhez képest csökkent a bevétel, ez a fejlesztések ütemén nem látszik. Az állami támogatásoknak, a helyi és az európai uniós forrásoknak köszönhetően 2010 tavasza óta százmilliárd forintot meghaladó összeget fordítottunk fejlesztésekre. Köszönet ezért a közélet szereplőinek és a hivatal szakmai vezetőinek, ez az ő sikerük is.

– Mik voltak a célkitűzések a fejlesztéseknél?
– A legfontosabb, hogy meg akartuk erősíteni a város regionális szerepét. Ez sikerült, mert Székesfehérvár ma egyértelműen a térség központja, így a fejlesztések sem csak a várost, hanem az egész megyét érintik.

– S mit sikerült ebből a gyakorlatba átültetni?
– Nagyon sok olyan fejlesztés történt a városban, amit a balliberális elődeink sokszor megígértek, mégsem valósítottak meg vagy éppen leállítottak. Az egyik ilyen a rendkívül mostohán kezelt Szent György kórház volt, ahol 2009-ben félbehagyták a fejlesztéseket. Ezek a beruházások ebben a ciklusban már befejeződtek, vagy a kormányzati döntéseknek megfelelően folyamatban vannak. Sokszor megígérték az elkerülő út harmadik ütemének megépítését is, amit mi valósítunk meg, hamarosan kezdődnek a kivitelezési munkák. Közben a helyi cégekkel közös erőfeszítéseinknek köszönhetően a város mind a hét ipari parkja fejlődött. Megszépült Székesfehérvár főtere, és befejeződött a szennyvízberuházás, ami több mint kétezer lakóingatlant érintett. Ezzel a város teljesen közművesített lett.

– A városban élénk sportélet zajlik, elég csak a Videoton labdarúgó- vagy az Alba Volán jégkorongcsapatra gondolni. Sokak szerint azonban ez nem a város érdeme.
– Számunkra az volt a kérdés, hogy mit gondolunk egy város közösségteremtő képességéről. Mi folyamatosan keressük azokat a lehetőségeket, amelyekkel meg tudjuk szólítani az embereket, és amelyek segítségével közös célokat tudunk kijelölni. A sport és a kultúra két ilyen terület, a város közösségi életének részei, amelyek erősítik a lokálpatriotizmust. Mindenkinek fontos, hogy milyen eredményeket érnek el a sportolóink, és a sikerek sok problémán átsegítenek minket. A város éppen ezért komolyan támogatja a helyi sportéletet, nemcsak az élsportot, hanem a diák- és a szabadidősportot, valamint az utánpótlást is, amelyek szétválaszthatatlanok. A létesítményeket a város tartja fenn, a nyitott tornaterem akcióban pedig több ezer lakos ingyen használhatja délután és este a tornatermeket. Ehhez azonban kell a helyi gazdaság, mert az itteni cégektől származik az önkormányzat bevétele. Ami pedig a kultúrát illeti, számunkra kiemelkedően fontos volt a 2013-as Szent István-emlékév, ami a város történelmén keresztül erősítette a közösséget.

– Terveznek-e további beruházásokat a sport területén?
– Ha legalább tartani akarjuk a szintet, akkor mindenképpen szükség lesz további fejlesztésekre. Egyetlen jégpályánk van, ami kevés, ezért szükség van egy olyan pályára, amit a gyerekek tudnak használni. Emellett építenénk egy hatezres rendezvénycsarnokot, ami a jégkorong otthona lenne, de ahol kulturális programokat, konferenciákat is meg tudnánk tartani. A kosárlabdacsarnokot már felújítottuk, míg kormányzati segítséggel regionális atlétikai utánpótlásképző központot építünk. Tervezzük még, hogy felújítjuk a meglévő uszodánkat, és egy újra is szükség lenne.

– Profitálnak a sportsikerekből?
– A sportolóink hírét viszik a városnak, nemcsak itthon, hanem Európában, sőt a világon is. Csapatainknak óriási marketingereje van, annyi reklámot hoznak Székesfehérvárnak, amennyit saját erőből képtelenek lennénk megfizetni.

– Egy várost többek között az adóbevételek nagysága és a foglalkoztatási mutatók alakulása is minősít. Hogy áll e tekintetben Székesfehérvár?
– A város iparűzésiadó-bevétele éves szinten 10,5 milliárd forint, és Székesfehérváron csupán 2200 regisztrált álláskereső van. Utóbbi mutatóban a nyugat-európai városokkal is felvesszük a versenyt. Azért nálunk is vannak problémák, mert humán területen sokan nem tudnak elhelyezkedni, műszaki szakemberekből pedig komoly a hiány Székesfehérváron. Éppen ezért a jövőben erősítenünk kell a műszaki szakképzést és felsőoktatást. Ráadásul hiába jók a mutatóink, ha van egy ember, aki szeretne dolgozni, de nem tud: őt nem érdekli a statisztika.

– Helyzetükön tovább javíthat az adósságátvállalás.
– Igen, azt a sok milliárd forintot, amit a következő tíz-tizenkét évben adósságszolgálatra kellett volna költenünk, infrastrukturális fejlesztésekre és intézményfelújításokra tudjuk fordítani.

– A következő parlamenti ciklustól kezdve egy politikus nem lehet egyszerre országgyűlési képviselő és polgármester. Miért döntött a helyi politika mellett?
– Bár nagyon megtisztelő a parlamentben dolgozni, szeretném folytatni a Székesfehérváron elkezdett munkát. Engem minden a városhoz köt, itt vagyok otthon. Az országgyűlési választáson induló Törő Gábor és Vargha Tamás egyébként remek szakemberek, akikkel együtt tudok majd működni a város érdekében.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.