Hamarosan nagyot csökken a magyar gázfüggőség

Március 27-én átadják a Szlovákiát és Magyarországot összekötő földgázvezetéket.

VZ
2014. 03. 22. 10:55
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Orbán Viktor miniszterelnök az Európai Unió állam- és kormányfőinek pénteki tanácskozását követő nyilatkozatában egyebek mellett megerősítette: álláspontja az, hogy a versenyképesség kulcsa a jövőben az energia ára lesz. Közölte, hogy március 27-én adják majd át Szada közelében a Szlovákiát és Magyarországot összekötő földgázvezetéket, amelyet uniós támogatással építettek meg.

A beruházó Magyar Gáz Tranzit Zrt. korábbi tájékoztatása szerint az új gázvezeték növeli Magyarország és a régió ellátásbiztonságát, erősíti Magyarország tranzitszerepét és hozzájárul a hazai gáztárolók előnyösebb kihasználtságához.

A magyar kormány az ellenzék tiltakozása ellenére visszavásárolta az E.ON gázüzletágát, amellyel megalapozta hazánk jó alkupozícióját a Gazprommal folytatott mindenkori tárgyalások során.

 

Ezt tovább erősíti a gázvezetékeink összekötése a régió országaival, amelynek egy fontos lépése lesz a szlovák-magyar gázvezeték március végi átadása.

 

A jó alkupozíció az orosz gázvállalattal ugyanis az olcsó gáz, és így a további rezsicsökkentés egyik fontos alappillére lehet.

Az összesen 111 kilométer hosszú, kétirányú, 75 bar nyomású csővezeték magyarországi szakasza 92 kilométer hosszú lesz, két végpontja Vecsés és Balassagyarmat.

A tervek szerint az új földgázvezeték kapacitása szlovák-magyar irányba 500 ezer köbméter/óra, mintegy 4 milliárd köbméter/év. Magyar-szlovák irányba pedig 200 ezer köbméter/óra, mintegy 1,6 milliárd köbméter/év lesz a kapacitás.

A későbbiekben igény szerint lehetőség lesz a kapacitások és a tranzitlehetőségek további növelésére. A magyar-szlovák gázvezeték a kelet-közép-európai észak–déli gázfolyosó fontos elemeként összeköttetést biztosít majd a nemzeti földgázvezeték-rendszerek között Lengyelországtól Horvátországig.

A gázfolyosó révén új gázforrások – horvát és lengyelországi cseppfolyós földgáz, illetve palagáz – is elérhetővé válnak a régió piacai számára, így a vezeték jelentősen hozzájárul Közép-Európa energetikai ellátásbiztonságának növeléséhez, az ellátási útvonalhálózat diverzifikálásához, az egyoldalú gázfüggőség csökkentéséhez.

A Magyar Gáz Tranzit Zrt. két meghatározó tulajdonosa az MVM Magyar Villamos Művek Zrt. és az MFB Invest Zrt. azonos, egyenként 49,98 százalékos tulajdoni hányaddal.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.