Ha Budapest ezt kihasználja, akkor mindenkit lenyomhat

Nem mennyiségi, hanem minőségi forradalomra van szükség a fővárosi ingatlanfejlesztések területén.

Kovács András
2014. 04. 29. 13:41
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Újabb adat mutatja, hogy túljutott a súlyos mélyponton az ingatlanpiac, mivel a GKI legújabb ingatlanpiaci indexe jelentős emelkedést mutatott. A magyarországi lakáspiac megítélése 2014 áprilisában az ország minden régiójában javult a korábbihoz képest. Budapesten az egyéb pesti társasházi lakások kivételével minden szegmensben javult a piaci helyzet megítélése. A vidéki körzetekben is általános javulás volt megfigyelhető – hangzott el a Napi.hu portál ingatlan konferenciáján kedden Budapesten.

Az Európai Unió átlagában a lakóházak árának a csúcsa 2008 második negyedévében volt, amelyhez képest 2013 negyedik negyedévére 6,5 százalékponttal van lejjebb az árindex, de ez már emelkedés 2013 első negyedévéhez képest – hívta föl a figyelmet Akar László. A GKI vezérigazgatója rámutatott arra, hogy az északi tagállamokban 10 százalékot meghaladóan magasabbak az árak a lakóházakat tekintve, míg Írországban, Spanyolországban, Lettországban és Litvániában 30 százalékkal alacsonyabbak a válság előtthöz képest. A szakember ismertetése szerint az ingatlanok bérbeadása nagyobb hozamot eredményez, mintha vennénk egy tízéves futamidejű német állampapírt.  

„Magyarországon is érvényesültek az európai tendenciák, a lakóház árindex esetében 2008-hoz képest 18 százalékpontos mínuszt lehetett megfigyelni.” Akar szerint hazánk esetében a legnagyobb kérdés, hogy mi lesz annak a 120 ezer lakásnak a sorsa, amely a nemfizető hitelek körébe tartozik. A szakember a következő években nem vár jelentős növekedést az ingatlanpiac területén, de egy alacsony növekedési környezetben is vannak üzleti lehetőségek.

Mészáros Ábel előadásában arra hívta föl a figyelmet, hogy a városok területe napi szinten 110 négyzetkilométerrel növekedhetnek világszerte 2030-ig, ami egy nagyon komoly intenzív területfelhasználást jelent. Ezzel szemben Budapesten ilyen mértékű bővülésről nem beszélhetünk, az is nagy siker lenne, ha sikerülne a mostani népességszámot megtartani – tette hozzá a Főpolgármesteri Hivatal városfejlesztési csoportjának a munkatársa.

Szerinte a jövő lehetőségeinek a kihasználása csak innovatív megoldások révén érhető el, a gazdasági realitások azt mutatják, hogy a minőségi ingatlanfejlesztések irányába kell elmozdulni. Példaként hozta föl a Váci úton megvalósult fejlesztéseket, amelyek a mennyiség helyett a minőségre törnek. A szakember arra is felhívta a figyelmet, hogy Budapesten körülbelül 1700 hektárnyi „rozsdazóna” van, amit célszerű lenne hasznosítani, de ez akár több évtizedes kihívás is lehet.

A tavalyi év végéig a tranzakciók száma, és az árak folyamatosan újabb és újabb mélypontokat értek el, míg az idei évben a közvetítőirodák adatai alapján némi élénkülést látni, de az árak esetében továbbra is stagnálásról lehet csak beszélni, de régiónként komoly eltérések vannak – mondta el Ditróy Gergely, az Otthontérkép vezető elemzője.

Összességében az látszik, hogy a pozitív hangulat hatást gyakorolt a piacra, de ez egyelőre inkább a keresésekben látszik, míg jó lakást továbbra is nagyon nehéz találni – tette hozzá. A szakember szerint, ha folytatódik a mostani kiszámíthatóbb gazdaságpolitika, akkor a korábban elmaradt lakásvásárlások kifuthatnak a piacra, ami az árak és a kereslet növekedéséhez vezethet.

Beák Attila szerint a mostani helyzetben bár alacsonyak az árak, de ez azt is jelenti, hogy alacsonyan lehet eladni. A Magyar Ingatlanszövetség elnökségi tagja úgy látja, a piacon jelen lévő 15 százalék kénytelen alkudni, míg a többiek nem kívánnak olcsóbban túladni a tulajdonukon. A banki kamatok csökkenése miatt sokan inkább az ingatlan felé fordulnak, amivel nagyobb hozamot lehet elérni, mint a pénzintézeteknél – tette hozzá.

Az ország alacsony árszintű részein nem történ fellendülés, így könnyen lehet, hogy majd csak az általános növekedés húzhatja majd föl ezeket a régiókat – hangsúlyozta Nagy Gyula. Elképzelhető, hogy a fellendülés előtt lesz még egy nagyobb visszaesés, de több adat mutat arra, hogy vannak kedvező jelek a piacon – vélekedett az FHB Lakásárindex projektvezetője.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.