MNB: stabil a magyar pénzügyi rendszer

A Magyar Nemzeti Bank szerint a bankrendszer jelentős sokkokra is megfelelő likviditási tartalékkal rendelkezik.

WL
2014. 05. 22. 9:08
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A tanács közleménye rámutat: az MNB stressztesztjének eredménye szerint a bankrendszer tőkeigénye 2015 végéig egy kedvezőtlen makrogazdasági forgatókönyv esetén is csak 16-18 milliárd forint lenne, ami az elmúlt időszak tőkeemeléseihez viszonyítva kifejezetten alacsony kockázatot jelent. A likviditási stresszteszt alapján a bankrendszer jelentős sokkokra is megfelelő likviditási tartalékkal rendelkezik.

A tanács kiemeli: a külföldi forrásokra való ráutaltság mérséklődése folytatódik, a 2013 végére 107 százalékra csökkent hitel-betét arány 100 százalék körül stabilizálódhat a következő években. Megjegyzik: a hitelállomány nagysága és összetétele még mindig nem felel meg a gazdasági növekedés hosszú távú igényeinek, kedvező viszont, hogy a vállalati hitelállomány éves csökkenési üteme a korábbi 4-5 százalékról 1 százalék közelébe lassult. Hozzáteszik: a jegybank növekedési hitelprogramja jelentős javulást eredményezett a kkv-hitelállomány szerkezetében is a forintban nyújtott, hosszú lejáratú hitelek javára.

A háttérbeszélgetésen Vonnák Balázs, az MNB igazgatója elmondta: a hazai bankrendszer egyik kiemelt problémája továbbra is a nem teljesítő hitelek magas aránya. A vállalati hitelek szegmensében a nem teljesítő állomány aránya 18 százalék volt 2013 végén, aminek közel 40 százalékát kereskedelmi ingatlanhitelek tették ki.

A stabilitási jelentés szerint bár a portfóliótisztítás üteme 2013 utolsó negyedévében felgyorsult, ez döntően az európai eszközátvilágítási programmal magyarázható. A nem teljesítő lakossági jelzáloghitelek kezelésében a Nemzeti Eszközkezelő működése előrelépést jelentett az elmúlt időszakban, a piaci alapú rendezés azonban gyakorlatilag nem működik a jelzáloghiteleknél. A lakossági nem teljesítő állomány folyamatosan nő, elsősorban a devizaalapú jelzáloghiteleknél, miközben az árfolyamgát kihasználtsága csak lassan emelkedik.

A Pénzügyi Stabilitási Tanács szerint már most szabályozói lépések szükségesek annak megakadályozására, hogy – a válságot megelőző helyzetet elkerülve – a lakossági hitelezés felfutása túlzott, egészségtelen legyen. A PST közleménye szerint a lakossági forinthitelezésre továbbra is a fokozott óvatosság, illetve a hitellel rendelkező háztartások túlzott eladósodottsága nyomja rá bélyegét. Kiemelik: a lakossági hitelezés egészségtelen felfutásának megakadályozása elsősorban a jövedelemarányos törlesztőrészlet (PTI), valamint a hitelfedezeti érték (LTV) korlátozásával valósítható meg.

A pénzügyi stabilitási jelentésben kitérnek arra: a várhatóan még idén hatályba lépő új szabályozás tartalmára vonatkozó főbb sarokpontokról 2014 tavaszán döntést hozott a jegybank Pénzügyi Stabilitási Tanácsa.

A PST egyetértett azzal, hogy a jövedelemarányos törlesztőrészlet (Payment to Income – PTI) esetében meghatároznak majd egy felső korlátot, amelynél jobban az ügyfelek nem adósodhatnának el. Ez a szabályozó eszköz minden típusú hitelre vonatkozna (jelzáloghitel, fogyasztási hitel, gépjárműhitel stb.), tehát a lakossági hitelezés teljes egészére lenne hatása. A szabályozás az ügyfél minden hiteléhez kapcsolódó törlesztési terhet figyelembe venne, rendelkezésre álló jövedelemként pedig csak az igazolt, legális nettó jövedelmet venné számításba. Az adóstársaknak mind a jövedelmei, mind az adósságszolgálatai összeadódnak a korlátok alkalmazásakor.

Emellett a hitelfedezeti arányokra (Loan to Value – LTV) vonatkozóan az MNB-rendelet alapvetően megtartaná a jelenlegi szabályozást, de a pénzügyi lízingre vonatkozóan – a konstrukció sajátosságai miatt fennálló kisebb hitelkockázatok miatt – kismértékben enyhébb előírások lehetnek indokoltak.

A jelentés szerint a devizaalapú hitelekkel szemben szigorúbb feltételeket írnak elő a PTI- és LTV-korlátok meghatározásánál, mivel a devizaalapú hitelek törlesztőrészletét a hitel alapjául szolgáló deviza forintban kifejezett árfolyama is befolyásolja. Ennek megfelelően várhatóan mind a PTI-, mind az LTV-korlátok esetében lényegesen szigorúbb korlátokat állítanak majd fel mind az euró, mind az egyéb devizában nyújtott hitelek esetében.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.