Befellegzett a korábbi trükközésnek

Rosszul kalkulálnak azok a kereskedők, akik a régi módszerekkel próbálják meg kijátszani az online pénztárgépek új rendszerét.

Jakubász Tamás
2014. 06. 23. 3:15
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Mint arról lapunk is beszámolt, egyesek számítógéppel nyomtatott, nyugtához hasonló iratot adnak ügyfeleiknek abban bízva, hogy lépésük nem szúr szemet a hatóságnál. Arra is akad emellett példa, hogy némelyek régi pénztárgépüket is használják az új mellett, mások meg egyszerűen semmilyen iratot nem adnak át egy-egy üzlet után a vevőnek, megrendelőnek. – Ezekben az esetekben azonos, hogy a kereskedő megpróbálja eltitkolni bevételének legalább egy részét – mondta kérdésünkre a NAV sajtóreferense. – A másik hasonlóság – tette hozzá Aszalós Andrea –, hogy az ilyen módszerek már nem alkalmasak az adóhivatal megtévesztésére, hiszen az efféle kísérleteket a nemrégiben bevezetett szisztéma könnyűszerrel kiszűri, az adóhivatal pedig az érintetteket rendre felelősségre is vonja.

Mint megtudtuk, az adóellenőrök – célzott ellenőrzés keretében – egyre több olyan vállalkozást keresnek fel és számoltatnak el, amelyeknél túlságosan alacsony forgalmat mutattak a hatósághoz elektronikus úton beérkező adatok. Aszalós Andrea ennek kapcsán röviden összefoglalta a rendszer működésének fő jellemzőit. – Információkat – kezdte – valamennyi új pénztárgép küld a NAV-nak. A kapott értékek alapján megállapítható, hogy egy bizonyos településen, városrészben, utcában milyen forgalmat bonyolítanak le az üzletek. De rögzíthető az is, hogy egy bizonyos bolttípust – például az adott megyében, városban – egy-egy időszakban hányan keresnek fel. – Vizsgálatot leginkább azoknál a gazdasági szereplőknél érdemes tartani, ahol az összehasonlító adatokhoz viszonyítva gyanúsan alacsony a kibocsátott nyugták száma, értéke – mondta a sajtóreferens. A bevétel eltitkolására így előbb vagy utóbb bizonyosan fény derül. Aszalós Andrea hozzátette: e módszer mellett persze más ellenőrzési lehetőségeket is magában rejt az online kasszarendszer.

A sajtóreferens ezután arról beszélt, hogy bár a hivatal nyomon követi számos gazdasági ágazat szereplőinek működését, a nyugtaadási szabályok betartásának ellenőrzésekor nem a tevékenységi kör szerint választják ki azokat a vállalkozásokat, amelyeket a revizorok később felkeresnek. A következő időkben egyébként – mint megtudtuk – azok is számíthatnak a hivatalos emberek megjelenésére, akik korábban úgy nyilatkoztak, hogy megszüntetik tevékenységüket, vagy azt közölték: kasszát nem használnak, inkább számlát írnak. – Bírsággal számolhat a vállalkozás, ha bejelentésével ellentétben mégis tovább működik, de online pénztárgépet nem üzemeltet, és a szankció akkor sem kerülhető el, ha a gazdasági szereplő nem ír számlát ügyfeleinek – jegyezte meg Aszalós Andrea. A sajtóreferens ugyanakkor felhívta a figyelmet, hogy – a hatósági tapasztalatok szerint – a vállalkozások jelentős része betartja az előírásokat. Előfordulnak persze kisebb hiányosságok, de ezeket a hivatal felszólítására az érintettek többsége nyomban pótolja, orvosolja.

További részletek a Magyar Nemzet hétfői számában.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.