Ebben Olaszországot is sikerült megelőznünk

Kiderült, mely államokat fenyegeti az államcsőd lehetősége, Magyarország nem örülhet.

Kovács András
2014. 07. 22. 9:08
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Múlt héten hozta nyilvánosságra legfrissebb, 2014-es második negyedéves összesítését a Standard & Poor’s (S&P) a világ országai szuverén államadósságának alakulásáról. A tanulmány abból a szempontból állította sorrendbe az egyes országokat, hogy az adósságuk függvényében mekkora esélyük van az államcsődre. Nem meglepő módon az első helyen Norvégia végzett, ahol a legkisebb az esélye annak, hogy az ország nem lesz képes időben visszafizetni a kötelezettségeit. Az S&P ranglistáján ezt követően Svédország, az Egyesült Államok, az Egyesült Királyság, Németország, Dánia, Finnország, Ausztria, Hollandia és Svájc következik.

A legnagyobb kockázatú országnak Argentína számít, ahol az elmúlt hetekben egyébként is kétségessé vált az ország jövőbeli finanszírozása. A dél-amerikai országot követi Venezuela és Ukrajna, majd Pakisztán, Görögország, Ciprus, El Salvador, Libanon, Irak és Egyiptom következik. A legutolsó tíz állam közül Irak számít új szereplőnek, amit nagyrészt annak köszönhet, hogy az ország jelentős részét iszlamista lázadók foglalták el. Komoly javulást ért el Egyiptom (hatodikról a tizedik hely), amely, úgy tűnik, az elnökválasztás után egy nyugodtabb útra lépett.

Az S&P adatainak az értékeléséhez érdemes megnézni egy, szintén a napokban napvilágot látott szuverén adóskockázati besorolást. A Blackrock (BSRI) által készített ranglista többek között figyelembe veszi az adott állam pénzügyi mozgásterét, a szektor egészségét, valamint körülbelül egyharmad arányban az állami adósság visszafizetésének a készségét. Az első három helyen Norvégia, Szingapúr és Svájc szerepel a BSRI listáján, de a legjobbak között van természetesen Finnország, Svédország, Új-Zéland és Ausztrália is.

Magyarország szempontjából lényegesen érdekesebb adat, hogy az 50 országot tartalmazó listán hazánk a 42. helyet foglalja el. Olyan államok előznek meg minket mint például Nigéria (40.), Indonézia (36.), Mexikó (32.), Kolumbia (28.) és többek között Peru (19.) is. Magyarország egyébként maga mögé utasította a jóval jobb életszínvonalat nyújtó Szlovéniát, Olaszországot és Portugáliát, ahol egyelőre nagyobb az esetleges államcsőd veszélye, mint nálunk. Hazánk egyébként a BSRI listáján a 2013. decemberi 38. helyről zuhant fél év alatt a 42.-re.

Hazánk a különféle mutatókat tekintve legrosszabbul a pénzügyi mozgásteret tekintve szerepelt, ahol az 50 országból a 45. helyet sikerült megszerezni, míg legjobban a pénzügyi szektor állapotát tekintve szerepeltünk: a 18. helyen végeztünk. Az utóbbi szempontból való kiváló szereplésünk azért nem tudott komoly mértékben javítani a helyzetünkön, mivel az összpontszámban csupán 10 százalékos súlyozással szerepel a pénzügyi szektor helyzete, míg a fiskális mozgástér 40 százalékkal.

Mint arról július 4-én beszámoltunk, nem hajtott végre hitelminősítői felülvizsgálatot a magyar államadós-kockázati osztályzatra a Moody’s Investors Service. A legutóbbi érdemi módosítást Magyarország esetében egy másik nagy nemzetközi hitelminősítő, a Standard & Poor’s hajtotta végre március végén; az S&P akkor stabilra javította a magyar besorolás kilátását az addigi negatívról. Az S&P következő magyar besorolási értékelése szeptember 19-én várható.

A JP Morgan globális pénzügyi szolgáltató csoport londoni befektetési részlegének minapi elemzése szerint a hitelminősítők „még nem ismerték el teljesen” a magyar gazdaság „meglepő” növekedési dinamikáját és külső sebezhetőségének mérséklődését, de valószínű, hogy az idén – legalább az osztályzati kilátások javításával – ezt megteszik.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.