Már a második félévben felminősíthetik hazánkat

Egy most publikált elemzés szerint ehhez a kormánynak még hoznia kell néhány intézkedést.

NT
2014. 05. 22. 13:49
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A szakértők az idei évre 2,1 százalékos gazdasági növekedést, 0,8 százalékos inflációt és 2,9 százalékos államháztartási hiányt várnak abban az esetben, ha a kormány költségvetési kiigazító lépeseket tesz az év során. Az elemzők szerint Magyarország néhány gazdasági mutatója ugyan még nem indokolná a felminősítést, de sok más európai országban ez megtörtént gyengébb adatok esetén is. Kuti Ákos, az Equilor vezető elemzője szerint az adósbesorolás felminősítése abban az esetben következhet be már az idén, ha a kormány megteszi a költségvetés kiigazításához szükséges lépéseket annak érdekében, hogy a költségvetési hiány 3 százalék alatt maradjon.

A gazdaság növekszik, a bankszektorba áramlik a tőke, csökkenhet az infláció, gyorsulhat az export, ez pedig óvatos optimizmusra ad okot – véli a Költségvetési Tanács elnöke.

 

Háromszázalékos növekedést és 1,9 százalékos költségvetési hiányt vár a magyar kormány 2017-re az Európai Uniónak megküldendő konvergenciaprogram szerint.

 

– Ismert, a Standard & Poor’s március végén javította stabilra Magyarország államadós-besorolásának kilátását az eddigi negatívról.

A kiigazításra elsősorban a rekordalacsony infláció miatt a várttól elmaradó áfa- és egyéb adóbevételek, a dohány- és alkoholtermékek piacának zsugorodása, valamint a tavalyi 600 milliárd helyett idénre szűkösre tervezett 213 milliárd forintos tartalék indokolhatja. Az Equilor szerint az év második felében felpöröghet az infláció és az év végére elérheti akár a 2,1 százalékot is.

Az Equilor prognózisa szerint a magyar GDP 2,1 százalékkal növekedhet, melyet az export és a belső fogyasztás élénkülése mellett a folyamatosan bővülő ipari és építőipari beruházások hajthatnak. Kuti Ákos azonban hozzátette, hogy az uniós forrásokból megvalósított állami beruházások és a növekedési hitelprogram nélkül érdemi GDP-növekedésről nem beszélhetnénk.

Az Equilor prognózisa szerint a Magyar Nemzeti Bank (MNB) akár már a jövő héten tovább csökkentheti az alapkamatot, mely az idei évben 2-2,5 százalék között érheti el mélypontját, tartósan 300 forint körüli euróárfolyam mellett.

Az alapvetően alulértékelt magyar részvénypiacon elsősorban Magyarország felminősítése hozhat komolyabb élénkülést, amely rövid távon elsősorban az OTP részvényeire lehet kedvező hatással, hátrányt jelenthetnek azonban a bankszektort érintő intézkedések és a devizahiteles mentőcsomag lehetősége. Az Equilor a hazai részvénypiacon a blue chip részvények közül egyedül a Molban lát fantáziát, bár úgy véli, hogy az INA körüli viszontagságok nyomot hagytak a magyar olajpapíron.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.