Pozitív lépéseket várnak a hitelminősítőktől

A hitelminősítők „még nem ismerték el teljesen” a magyar gazdaság növekedési dinamikáját, de londoni elemzők szerint erre nem kell sokat várni.

MNO
2014. 06. 05. 15:21
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A JP Morgan globális pénzügyi szolgáltató csoport londoni befektetési részlegének elemzői a magyar ipari termelés áprilisban mért 10,1 százalékos éves növekedéséről szóló előzetes becslés csütörtöki ismertetése utáni kommentárjukban felidézték, hogy jelenleg mindhárom nagy hitelminősítő – a Moody’s Investors Service, a Standard & Poor’s és a Fitch Ratings – nem befektetési ajánlású osztályzatokat tart érvényben a magyar szuverén adósságra. Az S&P azonban már márciusban negatívról stabilra javította a magyar adósosztályzat kilátását, és a JP Morgan elemzői szerint a másik két cég részéről is várható pozitív minősítési lépés idén.

A Fitch Ratings pénteken hajtja végre a magyar államadós-kockázati osztályzat idei első felülvizsgálatát. A társaság részéről elhangzott legutóbbi kommentárok a korábbiaknál derűlátóbbak voltak, és a JP Morgan londoni elemzői szerint ez arra vall, hogy ez a hitelminősítő is – legalább a jelenlegi stabil osztályzati kilátás pozitívra módosításának formájában – javítja idén a magyar adóskockázat megítélését.

Idén javíthatnak Magyarország hitelminősítői besorolásán – mondta el egy budapesti konferencián Palotai Dániel, a Magyar Nemzeti Bank ügyvezető igazgatója. A szakember szerint a három nagy hitelminősítő közül az egyikkel nemrég folytatott konzultáció során a hitelminősítő elismerte, hogy a magyar gazdaság kevésbé sérülékeny, mint volt.

Az elemzők véleménye szerint egyelőre túlságosan borúlátónak tűnnek a Fitch Ratings által a magyar gazdaság növekedésére érvényben tartott előrejelzések. A Fitch az idei évre 1,8, jövőre 1,5 százalékos GDP-növekedést valószínűsít Magyarországon, a JP Morgan jelenlegi prognózisa viszont az, hogy a magyar gazdaság 2014 egészében 3, 2015-ben 2,5 százalékkal növekszik – hangsúlyozták csütörtöki elemzésükben a cég szakértői.

A ház várakozása szerint a javuló növekedési környezet mellett a Fitch várhatóan kedvezően ítéli meg azokat a legutóbbi kormányzati lépéseket is, amelyek célja a devizafinanszírozási függés csökkentése.

A JP Morgan elemzői kiemelik, hogy a Moody’s a három nagy hitelminősítő közül egyedüliként tart érvényben leminősítés lehetőségére utaló negatív kilátást a magyar adósbesorolásra. A társaság július elején hajtja végre a magyar adósminősítés következő felülvizsgálatát, és a JP Morgan szakértői e hitelminősítő részéről is látnak lehetőséget pozitív minősítési lépés bejelentésére.

Központi Statisztikai Hivatal jelentése szerint Magyarország bruttó hazai terméke 2014 első negyedévében 3,5 százalékkal nőtt az előző év azonos időszakához viszonyítva.

 

A beruházások növekedése is rekordot döntött, és áprilisban az egész Európai Unióban Magyarországon csökkent a legnagyobb mértékben a munkanélküliség.

Magyarországra a három nagy nemzetközi hitelminősítő közül jelenleg a Standard & Poor’s tartja érvényben a leggyengébb besorolást: ennél a cégnél a hosszú és rövid lejáratú magyar államadósság-kötelezettségek osztályzata BB/B. A hosszú futamidejű magyar osztályzat az S&P listáján a befektetési ajánlású sáv aljától két fokozattal elmarad.

A Moody’s hosszú távú magyar szuverén osztályzata ennél egy fokozattal jobb, Ba1, amely e cég besorolási módszertana alapján azonos a Fitch Ratings BB+ hosszú futamú magyar szuverén devizaadós-minősítésével. Magyarország államadós-osztályzatainak kilátása a három cég közül azonban kettőnél már stabil: a Standard & Poor’s március vége, a Fitch 2012 decembere óta stabil kilátást tart érvényben a magyar besorolásokra.

A Fitch pénteken, majd november 28-án, a Moody’s legközelebb július 4-én, utána november 7-én vizsgálja felül a magyar adósosztályzatokat. A Standard & Poor’s március végén már végrehajtott egy felülvizsgálatot – akkor javította stabilra a magyar besorolás kilátását negatívról –, az S&P következő értékelése pedig szeptember 19-én várható.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.