Minden rekordot megdöntött a beruházások bővülése

Az első negyedévben 22,6 százalékkal nőttek a beruházások az előző év azonos időszakához képest.

2014. 05. 30. 8:07
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Míg az ezt megelőző negyedév 14,9 százalékos bővülése 10 éves rekordot jelentett, a most publikált adatok soha nem tapasztalt növekedést mutatnak – írta az NGM. A sorozatban negyedik negyedéve tartó folyamatos bővüléshez a legfontosabb nemzetgazdasági ágak járultak hozzá, ami azt bizonyítja, hogy a magyar gazdaság növekedése erős szerkezeten alapul.

A közlemény szerint a beérkezett adatok megerősítik, hogy a beruházások hozzájárulása az első negyedéves GDP-növekedéshez kimagasló volt, míg a most megvalósult projektek az elkövetkező időszak gazdasági növekedését is megalapozzák.

Különösen kedvező, hogy kiegyensúlyozottan alakult a beruházások szerkezete, ugyanis a gépberuházások 25,2 százalékkal, az építési beruházások 20,2 százalékkal emelkedtek. Tovább élénkültek a legnagyobb súllyal rendelkező feldolgozóipari beruházások, 27,6 százalékos növekedést regisztráltak az ágazatban. Ehhez a bővüléshez elsősorban a járműipar beszállító ágazatai járultak hozzá, amely jól mutatja, hogy a Magyarországon megtelepedett autóipari vállalatok beszállító láncaik révén további jelentős növekedést generálnak.

 

A jól teljesítő feldolgozóipari beruházások mellett a dinamikus infrastruktúra-fejlesztéseknek köszönhetően kiugróan, 65 százalékkal nőtt a szállítás, raktározás ág teljesítménye. Az energiaiparban 22 százalékos, a mezőgazdaságban 19 százalékos, az egészségügyben 34 százalékos, az építőiparban 14 százalékos növekedést regisztráltak az első negyedévben – közölte az NGM.

A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) pénteken tette közzé adatait, ami szerint a tavalyi negyedik negyedévhez képest 0,5 százalékkal nőttek a beruházások. A tavalyi első negyedév, amikor folyamatos zsugorodás végén még utoljára 8,7 százalékkal elmaradt a beruházások volumene az egy évvel korábbitól, alacsony bázist jelent. A következő negyedévekben már rendre emelkedést mért a KSH éves összevetésben: 2013 második negyedévében 4,6, a harmadik negyedévben 9,8, a negyedik negyedévben 14,9 százalékkal növekedtek a beruházások.

A nemzetgazdasági ágak széles körében kibontakozó beruházásnövekedést segítik többek között a folyamatos feldolgozóipari megrendelések, az uniós források eredményes felhasználása, a Növekedési Hitelprogram segítségével megvalósuló projektek és az üzleti bizalom javulása is. A beruházásokkal létrejövő új kapacitások főként a termelő ágazatok teljesítményét fogják emelni, amelynek eredményeként az elkövetkező időszakban folytatódhat az export bővülése, a foglalkoztatás és a jövedelmek növekedése, ami elősegítheti a háztartások fogyasztásának emelkedését is.

Márciusban az építőipar termelése mind a kiigazítatlan adatok szerint, mind a munkanaptényezővel kiigazítva 34,2 százalékkal volt magasabb az egy évvel korábbinál – közölte a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) május 16-án. Egy hónap alatt az ágazat termelési volumene – szezonálisan és munkanappal kiigazítva – 1,7 százalékkal nőtt. Az év első három hónapjában a termelés 27,6 százalékkal bővült 2013 azonos időszakához képest.

Magyarországon és a környező gazdaságokban várhatóan a következő negyedévekben is tartható lesz a 3 százalék körüli éves összevetésű növekedési ütem – jósolták londoni pénzügyi elemzők.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.