Rosszul jár az agrárium derékhada?

Százezer kis és közepes mezőgazdasági vállalkozást lehetetlenít el az 1200 hektár feletti területalapú támogatások teljes megvonása a MOSZ szerint.

2014. 07. 31. 4:13
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Bár nem ez volt a cél, a kormánynak a területalapú támogatások (SAPS) ügyében tervezett intézkedése a magyar mezőgazdaság amúgy is gyenge versenyképességének csökkenéséhez fog vezetni – érvelt a támogatások rendszerének várható módosítása ellen a Mezőgazdasági Szövetkezők és Termelők Országos Szövetségének (MOSZ) elnöke a mezőgazdasági bizottság ellenőrző albizottságának tegnapi rendkívüli ülésén. Nagy Tamás kiemelte: a lemaradás nemcsak a fejlett nyugat-európai agrárvállalkozásokhoz, de a régió országainak mezőgazdaságához képest is jelentős. Ezért fontos lenne, hogy a 2014 és 2020 közötti uniós támogatások segítsék a hátrány eltüntetését.

Az elnök szerint téves a kormány azon érvelése, hogy a mamut agrárvállalkozás előnyeinek letörését és a kisebb gazdaságok támogatását eredményezi az 1200 hektárnál nagyobb agrárgazdaságok SAPS-támogatásának teljes megvonása. Az 525 érintett gazdaságnak csak alig 5-8 százaléka valódi nagy gazdaság, 80 százaléka vegyes gazdaság, azaz állattenyésztéssel és növénytermesztéssel is foglalkozik. Ezek a gazdaságok 100-110 ezer ember tulajdonában vannak, akik a fehérgazdaságban dolgoznak, biztosítják a stabil foglalkoztatást Magyarországon, és természetesen adót is fizetnek. Mint mondta, az intézkedés éppen ezt a nagyon fontos réteget találja el, akinek gazdaságát erősíteni szeretné a kormány, a magyar mezőgazdaság középhadát. Jelentős segítség lenne az így bajba került vállalkozásoknak, ha legalább a munkabéreket és közterheit figyelembe lehetne venni a támogatásmegvonáskor.

A kormány képviseletében Feldman Zsolt, az agrártárca helyettes államtitkára elmondta, az új ciklusban az unió engedélyezte célzott, illetve kifejezetten termelési célú pénzek odaítélését. Ezért a kormány a vidékfejlesztési céloktól átcsoportosított 60 milliárd forintot is a munkaigényes állattenyésztésre, kertészetre, vetőmagtermesztésre és gyümölcstermesztésre fordítja majd. De jellemzően állattenyésztési célra szeretnék felhasználni azt az évi mintegy 33 milliárd forintot is, amelyet teljesen új pénzként szán az ágazatra a kormány. Font Sándor, a mezőgazdasági bizottság kormánypárti elnöke ehhez anynyit tett hozzá, hogy az unióval folytatott tárgyalások függvényében valamikor ősszel megjelenhetnek az említett plusztámogatások szétosztásáról dönteni hivatott első pályázatok.

Pótolják a kifizetéseket? A Miniszterelnökség megvizsgálja az idei év augusztusát követően már nem járó uniós agrár-környezetgazdálkodási támogatások (AKG) pótlásának lehetőségét. A közlemény szerint a közös agrárpolitika kialakításának késlekedése miatt késnek a támogatások. Az EU ugyan felajánlotta a 2014–2020-as keret terhére a hosszabbítás lehetőségét, de ez az állattenyésztésre, kertészetre, öntözésre és más munkahelyteremtő programokra fordítható összegeket csökkentette volna. A 2014 és 2020 között folytatódó AKG-program 170 milliárd forintot biztosít a gazdáknak.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.