A forint is megsínyli a szankciókat

Két és fél éve nem volt olyan gyenge a hazai pénz, mint tegnap, amikor egy euró több mint 317 forintba került.

Munkatársunktól
2014. 08. 07. 4:15
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Hogy meddig süllyedhet a forint árfolyama, arról megoszlanak a szakértői vélemények. Egyes elemzők arra hívták fel a figyelmet, hogy a magyar fizetőeszköz fontos határt lépett át, amikor áttörte a 315,5-ös szintet. Ezt követően ugyanis nem zárható ki, hogy tesztelni fogják a 320-as szintet is. Itt járt a forint az euróval szemben, amikor 2012 elején történelmi mélypontot ért el az árfolyam.

Egy euró tegnap kora délután 317,35 forintba került, ennél drágább csak 2011 és 2012 fordulóján volt a közös fizetőeszköz, amikor 320-as szinten is járt az árfolyam. Lapzártánk idején egy euróért 316,3, egy svájci frankért pedig 260,3 forintot kellett fizetni a nemzetközi kereskedésben, miközben a reggeli órákban még 316 alatt járt az árfolyam. A gyengülési hullám lassan két hete, 307,5-ös szinttől indult.

Az elmúlt napok kedvezőtlen folyamatai egyébként nemcsak a forintot sújtották, minden feltörekvő deviza veszített az értékéből. A cseh korona például bő ötéves mélypontra süllyedt. Dél körül 28 cseh korona ért egy eurót a kora reggeli 27,80 után. A zloty 4,217-ig esett a kora reggeli 4,188-ról.

A lapunknak nyilatkozó szakértők szerint a feltörekvő devizák mélyrepülésének több oka is van, a változások nagyrészt nem az országspecifikus okokra, hanem a világgazdaságban zajló folyamatokra vezethetők vissza. Ez igaz a forintra is. Mint elmondták, az alacsony jegybanki alapkamat és a devizahiteles-mentő csomagról szóló hírek önmagukban is sebezhetőbbé tehetik a forintot, de jelen esetben nem ezek a gyengülés okai.

A befektetők aggodalmát többek között az táplálja, hogy az ukrán–orosz válság szélesedni látszik. Egyre többen gondolják úgy, hogy Oroszország közvetlenül is bekapcsolódhat a konfliktusba, vagyis az orosz haderő átlépheti az ukrán határt. Ez amellett, hogy a válság elmélyülésével járna, az elhúzódását is eredményezné, márpedig a pénzpiacoknak egyáltalán nem jó hír, hogy a Moszkva elleni szankciók is elhúzódhatnak, mivel ezek nemcsak Oroszországnak, hanem az Európai Uniónak és az Egyesült Államoknak is károkat okoznak, és lassítják a régiók gazdasági növekedését.

A teljes cikket a Magyar Nemzet csütörtöki számában olvashatja.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.