Nem nyúlt az alapkamathoz a jegybank

A monetáris tanács az elemzői várakozásoknak megfelelően 2,1 százalékos szinten hagyta az alapkamatot.

KG
2014. 09. 23. 12:17
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A testület legutóbb júliusban csökkentett kamatot, a 20 bázispontos vágással az alapkamat történelmi mélypontra, 2,1 százalékra került. Akkor bejelentették, hogy véget ért a két éven át tartó kamatcsökkentési ciklus, és a jegybank arra rendezkedik be, hogy az irányadó ráta 2015 végéig ezen a szinten marad.

Az MNB 2012 augusztusában kezdett bele monetáris enyhítési ciklusába, akkor az alapkamat 7 százalékon állt, azóta összesen 490 bázisponttal csökkent.

 

Pesuth Tamás, a Nézőpont Intézet vezető gazdasági elemzője kiemelte: a várakozásoknak megfelelően folytatta kamattartási ciklusát a Magyar Nemzeti Bank. A gazdaságélénkítési szándékból kialakított laza monetáris kondíciók tartós fenntartása továbbra is lehetségesnek tűnik, de a kamattartási ciklus hosszát több tényező változása jelentősen befolyásolhatja.

Kifejtette: Az inflációs folyamatok jelenleg nem indokolnak szigorítás irányába történő elmozdulást. Hangsúlyosabb tényező a pénzügyi stabilitási, illetve a nemzetközi pénzpiaci folyamatok megváltozása. Előbbi esetében a devizahitelezéssel kapcsolatos intézkedések jelentős veszteségeket okoznak a bankszektornak, ez azonban nem feltétlenül indokolja a kamatszint megváltozását – emelte ki.

Pesuth Tamás szerint a nemzetközi pénzpiaci folyamatok esetében viszont a meghatározó jegybanki álláspontok ellentétes irányba mutatnak. Az amerikai jegybank (Fed) a mennyiségi lazítás leállítása mellett monetáris szigorítást helyezett kilátásba, míg az Európai Központi Bank (EKB) a közeljövőben nagyfokú mennyiségi lazításba kezd. A magyar jegybanki vezetésnek emiatt fokozottan figyelembe kell venni a Fed és az EKB lépéseinek időzítését.

Kiss Mónika, az Equilor Befektetési Zrt. vezető elemzője szerint a várakozásoknak megfelelően, tartotta az irányadó rátát a magyar jegybank, s az MNB előrejelzése szerint tartósan laza vagy alacsony kamatkondíciókkal is elérhető az inflációs cél az előrejelzési horizont második felében. Megjegyezte: az MNB a legutóbbi, júniusi előrejelzésében arra hívta fel a figyelmet, hogy az import révén Magyarországon is ható infláció – szaknyelven az importált infláció – a vártnál alacsonyabb volt, a kockázati mutatók javultak, az árfolyam erősödött.

Kiss Mónika arra számít, hogy a szeptemberi jelentés a korábbiakhoz hasonlóan kiemeli majd a külső alacsony inflációs környezetet és a kedvező munkaerő-piaci kondíciókat. Minden bizonnyal a 2014-es GDP növekedési előrejelzést is emeli majd az MNB. Ugyanakkor marginális emelés a 2014-es és 2015-ös inflációs számban is elképzelhető a lassan, de növekedésnek induló belső fogyasztás és reálbér-emelkedés következményeképpen – mondta.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.