Izmos marad az idei GDP

Ugyanakkor jövőre mérséklődhet a bővülés, és újra lesz infláció is a Pénzügykutató Zrt. szerint.

VZ
2014. 10. 01. 18:57
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Várhegyi Éva, a Pénzügykutató Zrt. tudományos tanácsadója a kutatócég szerdai, budapesti sajtótájékoztatóján elmondta: idén az erősödő külső és belső konjunktúra mellett a GDP 3,1 százalékkal nőhet, ami elsősorban annak köszönhető, hogy a kormány választási politikája élénkíti a belső keresletet, így emelkednek a beruházások és a fogyasztás.

Elmondta: 2015-ben csökken a növekedés üteme, mivel az idei bővülést zömében egyszeri tényezők idézték elő, jövőre viszont lanyhul a felhalmozás dinamikája.

Az infláció jövőre 2,4 százalékra emelkedik az idei 0,1 százalékról a Pénzügykutató előrejelzése alapján.

Várhegyi Éva kifejtette: 2014-ben és 2015-ben is erőltetettnek mondható a hazai gazdasági növekedés, ami meghaladja a tőke-, a munkaerő és a termelékenység által meghatározott potenciális növekedés ütemét. A Pénzügykutató munkatársai úgy látják: a bruttó állóeszköz-felhalmozás idén 12 százalékkal nő majd, jövőre viszont a bővülés üteme 4 százalékra esik.

A cég kutatói szerint 2014-ben az erőteljes dezinflációt főként a kormány rezsicsökkentő politikája idézte elő, de az élelmiszerárak esése és a lanyha külső infláció is szerepet játszott benne. Véleményük szerint ehhez az alacsony inflációhoz – és nem a magasabb maginflációhoz – igazodó jegybanki kamatcsökkentés kockázatos szintre, 2 százalékra mérsékelte a forint kamatfelárát.

A jegybanki alapkamat csökkentését azonban a hosszú lejáratú állampapírok piaci kamatai nem követték. Az alapkamat mérséklése a Pénzügykutató szerint jelentősen gyengítette a forint árfolyamát – tette hozzá Várhegyi Éva.

Úgy vélik: 2015-ben az inflációt erősíti az áthúzódó árhatás és a bővülő fogyasztási kereslet, egyúttal az inflációs kilátások és a gyengülő árfolyam kamatemelést tehet szükségessé, jövőre az éves átlagos infláció 2,4 százalék lesz, de 2015 végére 3 százalék közelébe is emelkedhet.

Várhegyi elmondta: a külső egyensúly mutatói a magyar gazdaság stabil pontjai, idén a folyó fizetési mérleg 4 milliárd euró, jövőre 3,9 milliárd euró többlettel zárja az évet.

A tudományos tanácsadó szerint 2014-ben a célhoz közeli államháztartási egyenleg a tervezettől eltérő szerkezetű bevételek és kiadások mellett valósulhat meg. A vártnál jobb növekedés és az alacsonyabb infláció mellett keletkező többletbevételek fedezetet biztosítanak a kiadási oldal túlfutásaira, ha idén nem használják fel az országvédelmi alapot, az államháztartási hiány a GDP 2,7 százaléka is lehet – fűzte hozzá.

Kiemelte: 2015-ben az uniós elszámolás szerinti, 2,9 százalékos államháztartási deficit alakulhat ki, mivel a kormány elsődleges prioritása az uniós kritérium teljesítése. Ehhez a mérséklődő gazdasági növekedés, az alacsony infláció és a beígért többletkiadások újabb intézkedéseket tennének szükségessé a bevételi oldalon, vagy elégséges tartalék beépítésével kellene kezelni a kockázatokat – mondta Várhegyi Éva.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.