Széles sáv: 2018-ig az egész országban kiépítik

Mintegy 180 milliárdot különít el a kabinet erre a célra.

NT
2014. 10. 31. 16:42
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Csepreghy Nándor szerint ez a lakosságnak lehetővé teszi az elektronikus ügyintézést, a vállalkozások pedig kizárólag digitális úton adhatják majd be a pályázati dokumentumokat. A helyettes államtitkár emlékeztetett rá, hogy a Brüsszellel kötött partnerségi megállapodás alapján a 2014–20-as költségvetési időszakban Magyarország 34,5 milliárd euró, mintegy 12 ezermilliárd forint támogatást hívhat le. „Ekkora összeg Magyarország fejlesztésére egy összegben soha nem állt még rendelkezésre” – jelentette ki.

Ismert, a 2014 és 2020 között érkező uniós források felhasználásának keretét jelentő partnerségi megállapodás dokumentumait szeptember 11-én vette át Orbán Viktor miniszterelnök; az operatív programok a részleteket, a konkrét intézkedéseket vázolják fel.

A források 60 százalékát gazdaságfejlesztésre fordítják. Az EU-források olyan segítséget jelentenek, amely a hátrányok ledolgozására szolgál, segítik a hazai kis- és középvállalkozások felzárkózását a külföldi gazdasági szeplőkhöz – ismertette Csepreghy Nándor.

A helyettes államtitkár szerint olyan innovációs programokra van szükség, amelyek a foglalkoztatás terén segítik elérni azt a célt, hogy 2020-ig ötmillió adófizető legyen az országban. Ez további 900 ezer ember bevonását jelenti a foglalkoztatásba, ideértve a klasszikus területek mellett a részmunkaidőben, illetve a távfoglalkoztatásban részt vevőket – magyarázta.

A foglalkoztatás mellett a közlekedésfejlesztést emelte ki Csepreghy, hangsúlyozva azt a törekvést, hogy minden megyeszékhely gyorsforgalmi utakkal kapcsolódjon a hazai autópálya-hálózathoz, az összes sztráda elérje az országhatárokat, és javuljon a vidéki települések elérhetősége.

A tervezett változtatások közül elmondta: január elsejétől minden vállalkozás, amely az előző évben befizetett adójánál kevesebb támogatási forrást igényel, bankgarancia nélkül teheti ezt meg. Ugyancsak kedvező változás, hogy ameddig ki nem fizetik a pályázónak a támogatás 90 százalékát, addig nem kell saját erőt betennie a fejlesztésbe, 300 millió forint beruházási összeg alatt pedig normatív rendszert határoznak meg, s aki a feltételeket teljesíti, ebben a formában azonnal hozzájut a pályázati pénzhez – magyarázta Csepreghy Nándor.

Hozzátette: az új rendszerben a pályázati kiírás megjelenését követően harminc napon keresztül senkinek nem lesz lehetősége beadni a pályázatát. Minden vállalkozás és önkormányzat a várakozási idő lejártával egyszerre kap lehetőséget arra, hogy – kizárólag – elektronikus úton beadja a dokumentumokat.

Csepreghy Nándor fontosnak nevezte a „területi döntéshozók helyzetbe hozását”, s kijelentette: 2020-ig olyan fejlesztési rendszer kiépítése a cél, amely Magyarországot akkor is versenyképessé teszi a régióban, ha már EU-források nem vagy csak kevéssé állnak majd rendelkezésre.

Pajna Zoltán, a Hajdú-Bihar megyei közgyűlés elnöke a 2014 és 2020 közötti uniós támogatási ciklusra való felkészülési projektet lezáró rendezvényen bemutatta a megye területfejlesztési programját.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.